Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Δεκ-2020 00:01

  Κανένας δεν βλέπει τι έρχεται...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1)  Κανένας δεν βλέπει τι έρχεται...

  Κατά την περίοδο του 2009 και του 2010 ενώ οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους κανένας δεν ήθελε να δει αυτό που ερχόταν. Πολύ περισσότερο δεν το έβλεπαν οι πρωθυπουργοί της περιόδου ο Κ. Καραμανλής που έχασε τις εκλογές και ο Γ. Παπανδρέου που τις κέρδισε με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν".

  Διαβάζω λοιπόν στο ρεπορτάζ από το Υπουργείο των Οικονομικών πως τα φορολογικά έσοδα του Νοεμβρίου κινήθηκαν σε επίπεδα καλύτερα από τα αναμενόμενα καθώς παρουσίασαν αύξηση κατά 521 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021.

  Μάλιστα...

  "Το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών" σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

  Σωστή παρατήρηση...

  Η είδηση όμως είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 18.313 εκατ. ευρώ...

  Αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος;

  Επιχειρήσεις "ζόμπι"...

  Την είδηση αυτή πρέπει να την συναρτήσει κάποιος με  μια παράγραφο της ομιλίας του επικεφαλής της Eurobank κ. Φ. Καραβία σε σχετική εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

  "Αν δείτε τον κατάλογο των αιτήσεων που λάβαμε για χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών θα δείτε ότι λάβαμε αιτήματα επιχειρήσεων με αρνητικά ίδια κεφάλαια, λάβαμε αιτήματα από υπερδανεισμένες επιχειρήσεις με λόγο χρέους προς ακαθάριστα έσοδα 8 και 10, λάβαμε αιτήματα από εταιρείες οι οποίες ήδη είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια…"

  Στην ίδια εκδήλωση  ο επικεφαλής της Εθνικής  κ. Π. Μυλωνάς συμπέρανε πως: "Δεν νομίζω ότι δεν γίνονται επενδύσεις επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Απλώς, δεν υπάρχουν επενδύσεις".

  Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι πάγιες επενδύσεις, τις οποίες συνήθως επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, είναι λιγότερο του 10% του ΑΕΠ. Και αν σε αυτές προστεθούν οι αποσβέσεις, τότε οι "καθαρές" επενδύσεις που φέρνουν την ανάπτυξη, πρακτικά δεν υπάρχουν.

  Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής δυο από τις μεγαλύτερες τράπεζες αφορούσαν απαντήσεις τους σε προηγούμενη τοποθέτηση του Προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Στουρνάρα πως από τα 40 δισ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, "ένα πολύ, πολύ μικρό μέρος έχει πάει στην ιδιωτική οικονομία".

  Αντίθετα, το πλεόνασμα τραπεζικής ρευστότητας που δημιουργήθηκε, διοχετεύεται κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, σε καταθέσεις της ΤτΕ και στη μείωση του διατραπεζικού δανεισμού...

  Κανένας δεν βλέπει τι έρχεται;

  Αντιθέτως μάλλον πολλοί το βλέπουν καθώς όσοι χρωστάνε και δεν έχουν να χάσουν τίποτα προσπαθούν να αυξήσουν περαιτέρω τα χρέη τους και όσοι δεν χρωστάνε αρνούνται να δανειστούν για να μην χρειαστεί να χάσουν αυτά που έχουν...

  2) Αναζητείται χρηματοδότης - επενδυτής

  Καλημέρα, Κε Στούπα,

  Διαβάζω καθημερινά τα άρθρα σας και θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο μπράβο για την προσεκτική και αμερόληπτη θέση την οποία ακολουθείτε.

  Εν συνεχεία θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής και αν μπορείτε να με βοηθήσετε.

  Εγώ και μια ομάδα συνεργατών έχουμε συλλάβει μια επιχειρηματική ιδέα η οποία αφορά τον κλάδο των μεταφορών, πιο συγκεκριμένα στο κούριερ (ψυχόμενο)+αποθήκευση των προϊόντων. Η ιδέα δεν έχει πάρει ακόμα σάρκα και οστά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης... Με λίγα λόγια το πρότζεκτ υπάρχει και είναι έτοιμο τα λεφτά όμως όχι...

  Υπάρχει κάποιος τρόπος μέσω fund ώστε να βρεθεί κάποιος επενδυτής δυνητικά και αν ναι, θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιον λόγω των γνωριμιών σας;

  Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και αναμένω τις απαντήσεις σας!

  Εύχομαι καλές γιορτές, καλή χρονιά με υγεία και ό,τι καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας!

  Απάντηση: Δημοσιεύω το μήνυμά σας, καθώς απευθύνεται σε μέρος των αναγνωστών της στήλης.

  3) Οι τιμές των τροφίμων...

  Οι τιμές των τροφίμων σε επίπεδο πρώτων υλών παγκοσμίως βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Την ίδια ώρα ο δείκτης των τιμών των πρώτων υλών σε σχέση με τον δείκτη των χρηματιστηρίων (S&P 500) βρίσκεται στο χαμηλότεροι επίπεδο πολλών δεκαετιών. Ο συνδυασμός ακριβά τρόφιμα φθηνό πετρέλαιο είναι εκρηκτικός για κάποιες οικονομίες που με τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες επιδοτούν τα εισαγόμενα τρόφιμα.

  Η "Αραβική Άνοιξη" ξεκίνησε από μια τέτοια ασυμμετρία στις διακυμάνσεις των τιμών...

  πιν

   

  4) Κύριε Πρωθυπουργέ ή αν είστε ο "Κυριάκος"

  Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

  (Ο κ. Στέφας μπορεί ίσως να σας αποκαλεί "Κυριάκο", εγώ όμως αυτό το θεωρώ αγένεια). Λοιπόν, οι τρεις ανεμογεννήτριες του κ. Στέφα δεν προσφέρουν τίποτα στη χώρα και στο "ενεργειακό της ισοζύγιο" και τίποτα στο κοινό καλό. Μόνο στον κ. Στέφα προσφέρουν, κι ας αφήσει αυτός κατά μέρος τις υποκρισίες. Και μην μου πει κανείς τίποτα για πολλές παρόμοιες "τριάδες", γιατί θα βγάλω φλύκταινες. Αν γεμίσουν όλα τα νησιά μας με ανεμοβλογιά δεκάδων παρόμοιων "τριών ανεμογεννητριών", για να έχουμε αθροιστικά την ενέργεια που χρειαζόμαστε συνολικά ως χώρα, καταστραφήκαμε.

  Κύριε Πρωθυπουργέ,

  Όλα όσα κάνει ο κ. Στέφας, έχουν αποκλειστικό σκοπό το ατομικό του όφελος. "Το τερπνόν μετά του ωφελίμου", πράγματι, αλλά μόνο για τον ίδιο. Για όλους τους υπόλοιπους, το "μικρό αιολικό πάρκο" του κ. Στέφα δεν είναι ούτε "τερπνόν", ούτε "ωφέλιμον". Σας  προσκαλούμε να δείτε από κοντά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ήδη αυτό το "μικρό αιολικό πάρκο" στο αρχαίο και μοναδικής ομορφιάς τοπίο της Τήνου. Εξάλλου, ο κ. Στέφας φάσκει και αντιφάσκει (κι αυτό, βέβαια, είναι "τερπνόν και ωφέλιμον" για τον ίδιο): Όταν θέλει να σκεφτούμε "σιγά το πράγμα", λέει ότι έχει ένα τόσο δα "μικρό αιολικό πάρκο". Κι όταν δεν θέλει (λ.χ. όταν θέλει να πάρει "άδειες διέλευσης" και να "κοντύνει" τη διαδρομή, για να μην περνάει μέσα από "ξένα χωράφια" και από ανύπαρκτους "δρόμους"), λέει ότι το "έργο" του είναι "τόσο μεγάλο", που φτάνει μέχρι τον Ιερό Ναό της "Β΄ Εύρεσης"!!! Κανονικός Προκρούστης ο κ. Στέφας.

  Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ,

  Βάλτε πια ένα τέλος στον πόλεμο που μαίνεται στην Τήνο και φθείρει την κοινωνία και τους θεσμούς. Ο κόσμος έχει καλύτερα πράγματα να κάνει. Και είναι έτσι κι αλλιώς εξουθενωμένος, και όχι μόνο από τις επιθέσεις του κ. Στέφα και των συνεργατών του. Αυτές, όμως, κάνουν το ποτήρι της πίκρας και της αγανάκτησης να ξεχειλίσει. Κάθε Τηνιακός έχει να κάνει πράγματα, αληθινά τερπνά και ωφέλιμα για την οικογένειά του, για τον κόσμο της Τήνου, για τον τόπο του και για τους συνανθρώπους του. Με πρώτες ύλες αντάξιες του νησιού, με τα χέρια του, με το μυαλό του. Όχι με αέρα κοπανιστό και με τραπεζικά δάνεια. Όχι με τόνους μπετόν και μετάλλου πάνω στις αρχαίες ξερολιθιές, στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην ιστορία της Τήνου. Ας σταματήσει ο κ. Στέφας τον πόλεμο για το αντίθετο.

  Κύριε Πρωθυπουργέ,

  Πιστεύω ότι μπορείτε να το κάνετε, όπως μπορείτε να βρείτε και τρόπους, ώστε ο κ. Στέφας να πάρει πίσω σιγά σιγά τα λεφτά που πράγματι ξόδεψε. Να ξεχάσει, όμως, άλλες "αποζημιώσεις" για "διαφυγόντα κέρδη" και "ηθικές βλάβες", όπως αυτές που αξιώνει στα δικαστήρια από Τηνιακούς πολίτες, για να τους καταρρακώσει ηθικά και οικονομικά. Άλλωστε, οι ζημιές που έκανε εκείνος στο νησί και στους ανθρώπους του είναι ήδη πολλαπλάσιες. Και ας "τα μαζέψει" πράγματι ο κ. Στέφας, όπως σας απειλεί. Ας "μαζέψει" τις ανεμογεννήτριες και το "αιολικό πάρκο" του, μακριά από το νησί της Τήνου. Εδώ, μέχρι και στον Ερντογάν ζητούμε να επιβληθούν κυρώσεις.

  Κύριε Πρωθυπουργέ,

  Ας μείνει η Τήνος ανέπαφη από ανεμογεννήτριες. Ας μείνει, επιτέλους, ένα νησί ανέπαφο, για να θυμίζει πώς ήταν κάποτε οι Κυκλάδες. Αν μείνουν μόνο παλιές φωτογραφίες, το παιχνίδι θα έχει χαθεί οριστικά. Ο ίδιος ο κ. Στέφας, αν θέλει, ας μείνει. Εμείς δεν θέλουμε να φύγει κανείς, αν αγαπάει τον τόπο. Θέλουμε και τον τόπο και την αγάπη. Δεν διώχνουμε κανέναν. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε κανέναν να κοιτάζει τις κορυφογραμμές, τις πλαγιές, τα βράχια ή τις λαγκαδιές της Τήνου, να τρίβει τα χέρια του, να αγνοεί την ιστορία του νησιού, να σκέφτεται από μέσα του "ό,τι βρούμε, όπου βρούμε, ό,τι αγοράσουμε φτηνά, ό,τι πουλήσουμε ακριβότερα, κι ό,τι αρπάξουμε", και ύστερα να απειλεί δημόσια εσάς και όλους μας ως εχθρούς της "επιχειρηματικότητας"!!!

  Γι' αυτό φωνάζουμε κι εμείς, κ. Πρωθυπουργέ: Μην ακούτε τις γκρίνιες και τις απειλές του κ. Στέφα. Όταν κάρφωνε την πρώτη ανεμογεννήτρια στην πλάτη του νησιού, ήταν ακόμη η "εποχή της αθωότητας". Τότε κανείς δεν ήξερε, ούτε μπορούσε να φανταστεί, όσα προέκυψαν αργότερα. Αφήστε που οι Τηνιακοί έβγαιναν τότε  νικητές από τη μάχη τους ενάντια στους "πυλώνες" της ΔΕΗ. Σε τελευταία ανάλυση, κ. Πρωθυπουργέ, αν ο κ. Στέφας θέλει να φύγει, κανείς δεν τον κρατάει. Εμείς, πάντως, όχι.

  Απόστολος Σοφιαλίδης

  Επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ

  17.12.2020

  Απάντηση: Το θέμα δεν αφορά μόνο την Τήνο αλλά είναι γενικότερο. Η επί δεκαετίες επιδότηση  των λογαριασμών ηλεκτρικού των κατοίκων των νησιών από τα νοικοκυριά της υπόλοιπης χώρας έχει δημιουργήσει μια στρεβλή αντίληψη γύρω από τη σχέση κόστους - οφέλους.

  Αν οι κάτοικοι των νησιών πλήρωναν για ηλεκτρικό διπλάσιους ή τριπλάσιους λογαριασμούς από αυτούς που πλήρωναν, με ανάλογο κόστος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, θα είχαν ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση και ανεκτικότητα σε παρόμοια ζητήματα.

  Το ίδιο διαφορετική αντίληψη για την οικονομία θα είχαν και όσοι εισπράττουν το μισθό τους από το δημόσιο αν αυτός είχε τις ανάλογες επιπτώσεις όταν τα έσοδα του δημοσίου υστερούσαν των δαπανών, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα συχνά…

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ