Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 00:01

  Οι Οθωμανοί σφίγγουν τον κλοιό...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Οι Οθωμανοί σφίγγουν τον κλοιό...

  Οι ΗΠΑ προχώρησαν στις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400. Κατά τα φαινόμενα πρόκειται για μια κίνηση με προειδοποιητικό χαρακτήρα η οποία θα έχει συνέχεια ανάλογα με τον τρόπο που θα αντιδράσει η Τουρκία. Το θετικό μέχρι τώρα είναι πως οι "οθωμανοί" σφίγγουν τον κλοιό γύρω τους από μόνοι τους.

  Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες είχε επιβεβαιώσει περίτρανα το πολιτικό της αδιέξοδο.

  Η Ε.Ε. στην προηγούμενη σύνοδο είχε ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί σε μια σειρά ζητήματα αλλιώς πριν τα Χριστούγεννα θα προέβαινε σε κυρώσεις.

  Καθώς η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε, η  απουσία ουσιαστικών κυρώσεων από την Ε.Ε. αποτελεί πράξη εξευτελισμού και διασυρμού της Ευρώπης.

  Κατά τα φαινόμενα, στην Ε.Ε. μετά την ήττα Τραμπ στις ΗΠΑ περιμένουν από το νέο πρόεδρο Μπάιντεν να ορίσει τη γραμμή πλεύσης απέναντι στην Τουρκία.  Επί της ουσίας όμως τούτο δεν αποτελεί παρά μια πρόφαση προκειμένου να συγκαλυφθεί η αδυναμία των  27 χωρών να καταλήξουν σε κάποια κοινή γραμμή πλεύσης.

  Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε τις ΗΠΑ να εφαρμόζουν και άλλες αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας φέρνοντας την Ε.Ε. σε κατάσταση περαιτέρω αμηχανίας.

  Οι ΗΠΑ χάρη στη σχιστολιθική επανάσταση είναι ενεργειακά αυτάρκεις και η ανάδυση της Κίνας ως παγκόσμιας υπερδύναμης τις απασχολεί περισσότερο από τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, η οποία εξασφαλίζει την ομαλή ροή ενέργειας στην Ευρώπη και την Κίνα.

  Η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να  επιβάλλει κάποιου είδους σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή ροή της ενέργειας προς τις οικονομίες της.

  Η μοναδική χώρα της Ε.Ε., μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που μπορεί να υποστηρίξει πολεμικές επιχειρήσεις (προβολής ισχύος)  μακριά από έδαφός της είναι η Γαλλία. Η Γαλλία ως μέγεθος όμως δεν διαθέτει τους πόρους για προβολή ισχύος των ευρωπαϊκών συμφερόντων από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τον Περσικό Κόλπο και τον Αρκτικό Κύκλο όπου ορίζεται το τόξο που περικλείει την Ευρώπη.

  Η πιθανή απομόνωση της Τουρκίας από τη Δύση δημιουργεί μια γεωπολιτική "Μαύρη Τρύπα" στην ευρύτερη περιοχή απ’ όπου περνάνε οι ροές που καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. αλλά και οι μεταναστευτικές ροές.

  Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα σχέδιο ενεργειακής πολυμέρειας. Πρέπει να αυξήσει τις πηγές, οι οποίες την προμηθεύουν ενέργεια προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την "μέγγενη" της Ρωσίας και της Τουρκίας.

  Τούτο σημαίνει πως πρέπει να ανακόψει την επιρροή της Ρωσίας και της Τουρκίας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.  Πρέπει να αυξήσει τα σημεία εισαγωγής LNG.

  Κυρίως όμως πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή μεταφορά υδρογονανθράκων από τις χώρες του Κόλπου μέσω θαλάσσης αλλά και αγωγών παρακάμπτοντας την Τουρκία.

  Το μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ επί της ουσίας αποτελεί τoν μόνο διάδρομο πρόσβασης της Ευρώπης προς τα ενεργειακά κοιτάσματα του Κόλπου (μέσω και της Ιορδανίας), ο οποίος παρακάμπτει την Τουρκία.

  Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν στην Αίγυπτο είχαν παραμείνει στην εξουσία οι "Αδελφοί Μουσουλμάνοι" και είχαν συμμαχήσει με την Τουρκία επιβάλλοντας την ισχύ τους στην περιοχή.

  Ας μην έχουμε αυταπάτες για το πού οδηγούνται τα πράγματα...

  Η νικητήρια φιέστα των Αζέρων στο Μπακού παρόντος του Ερντογάν θύμιζε κατά αναλογία τις παρελάσεις των δυνάμεων του "Άξονα" την περίοδο που ακόμη νικούσε.

  Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η Δύση συνολικότερα φιλοδοξούσαν να ανακόψουν την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά κοιτάσματα με τη μεταφορά μεταξύ άλλων και αζέρικου αερίου μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ευρώπη.

  Η Τουρκία αποτελεί πλέον έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την Ευρώπη μετά τον μόνιμο που είναι η Ρωσία. Όποιος πιστεύει πως μια απόφαση περιορισμού και τιμωρίας της Τουρκίας είναι εύκολη ας ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μπλοκάρει τη διέλευση αζέρικου αερίου από το έδαφος της χώρας μας.

  2) Η φρενίτιδα της "μαρίδας"...

  Η φρενίτιδα που έχει καταλάβει τις χρηματιστηριακές αγορές είναι τόσο μεγάλη που πρόσφατα κατά την εισαγωγή (ΙΡΟ) και έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Airbnb (ABNB), την πρώτη μέρα έκλεισε με κέρδη πάνω από 100%.

  Κάποιοι "θερμόαιμοι" βέβαια μπερδεύτηκαν και πάνω στη βιασύνη να προλάβουν περιέλαβαν και τη μετοχή της ABB (ABB) της οποίας το όνομα μοιάζει να συνηχεί, όπως ανέφερε ο Mike Santoli, χαριτολογώντας στο CNBC.

  Αυτή δεν ήταν η πρώτη περίπτωση λανθασμένης τοποθέτησης σε μια "καυτή" IPO.

  Κάτι ανάλογο είχε γίνει προ μηνών και με τις μετοχές Zoom Video Communications (ZM), Zoom Technologies (ZTNO)...

  Τούτα είναι συμπτώματα μιας αγοράς με χαρακτηριστικά "φούσκας" ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως οι χρηματιστηριακές αγορές τον τελευταίο χρόνο καθοδηγούνται από τη "μαρίδα", τους μικρούς ιδιώτες επενδυτές.

  Σε μια έρευνα που έκανε η Goldman Sachs, οι μετοχές που αγοράζει η "μαρίδα" παρουσιάζουν φέτος σχεδόν διπλάσια απόδοση σε σχέση με τον S&P 500.

  pin

   

  3) Οι ρίζες του νέου "σκοταδισμού"...

  Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα οι αντιρρήσεις (σε σχέση με τις υποδείξεις των ιατρών για τις ασθένειες) ήταν συχνά θρησκευτικές, με την ασθένεια που αποδίδεται στο θέλημα του Θεού ή την ανησυχία στην ιδέα της παρέμβασης στη φύση, υποστηρίζει ο Laurent - Henri Vignaud, ένας ιστορικός της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας.

  Τώρα οι αντιρρήσεις έχουν πολιτική προέλευση. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αμφισβήτησης των εμβολίων και των ψηφοφόρων των λαϊκίστικων κομμάτων επισημαίνει ο Τζόναθαν Κένεντι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

  Και οι δύο κινήσεις έχουν να κάνουν με τον φόβο.

  Ακριβώς όπως οι λαϊκίστικοι ηγέτες της αριστεράς και της δεξιάς τροφοδοτούν την καχυποψία του "Ανθρώπου του Νταβός", έτσι και οι αντι- εμβολιαστές ανησυχούν για μια άλλη σκοτεινή παγκόσμια ελίτ -αυτή της Μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας (Big Pharma).

  Τόσο οι λαϊκιστές όσο και οι αντι- εμβολιαστές  μοιράζονται την ικανότητα να μετατρέπουν ένα ψήγμα αλήθειας σε μια ευρύτερη εξαπάτηση.

  "Η  μετανάστευση έχει αλλάξει την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προκάλεσε όλα τα προβλήματα της ηπείρου, όπως προτείνουν οι λαϊκιστές.

  Με τον ίδιο τρόπο, η επιδημία των οπιοειδών στην Αμερική εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ηθική ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να φυτέψουν ένα τσιπάκι στον εγκέφαλό σας.

  Το ίδιο αντανακλαστικό βρίσκεται στο επίκεντρο της δυσπιστίας έναντι των ειδικών εμπειρογνωμόνων και των θεσμικών οργάνων.

  Η Ευρώπη γίνεται όλο και περισσότερο, μια "παρανοϊκή" ήπειρος, όπου τα μυαλά των ανθρώπων είναι γεμάτα εχθρούς, ως επί το πλείστον,  απατηλών.

  Οι πολιτικοί αισθάνονται ότι πρέπει να προχωρήσουν προσεκτικά.

  Η ταχεία έγκριση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής ήρθε γνωρίζοντας ότι οκτώ στους δέκα Βρετανούς ήταν πρόθυμοι για το εμβόλιο.

  Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αμφισβητιών των εμβολίων.

  …Οι περιθωριακές απόψεις είναι πιο πιθανό να διαδοθούν όταν οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους ηγέτες τους.

  Economist

  4) Οι πολιτικές πεποιθήσεις του "Ψεκασμενιστάν"...

  Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Καππα Research, το 43% των Ελλήνων μόνο εμφανίζεται θετικό στο εμβόλιο για τον Covid-19. Ένα 27% εμφανίζεται επιφυλακτικό και άλλο ένα 27% αρνητικό.

  Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αφορούν την πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με τη στάση απέναντι στον εμβολιασμό.

  pin

   

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων