Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 00:02

  Όλες οι "στραβές" στη βάρδια μας...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Όλες οι "στραβές" στη βάρδια μας...

  Η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ενάμισι χρόνο της διακυβέρνησης έχουν προκύψει τα περισσότερα δύσκολα προς διαχείριση ζητήματα που έχουν προκύψει σε μια κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια. Τουτέστιν, όπως θα έλεγαν και οι της προηγούμενης διακυβέρνησης..., έχουν κάτσει πολλές "στραβές" στη βάρδια τους.

  Αλήθεια είναι επίσης πως, προς έκπληξη  όσων έχουν μια αντικειμενική εικόνα του βαθμού αποσύνθεσης της χώρας και κυρίως της πελατειακά και παρασιτικά διαρθρωμένης δημόσιας διοίκησης, η κυβέρνηση τα περισσότερα ζητήματα τα έχει διαχειριστεί επαρκώς...

  Η επιχείρηση υβριδικής εισβολής που οργάνωσε ο Ερντογάν στον Έβρο απετράπη. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν είχαν περάσει στη χώρα μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες παράνομα. Η Ε.Ε. θα μας είχε βάλει σε "καραντίνα" και η κοινωνία θα ήταν στα "κάγκελα" απαιτώντας ασφάλεια μέσω  στιβαρής διοίκησης.

  Το εγχείρημα καταπάτησης αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Ν.Α. Μεσόγειο έχει βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο της Δύσης και έχει συσπειρώσει πολλές δυνάμεις της περιοχής εναντίον της. Όλα αυτά χωρίς να πετύχει ακόμη η Τουρκία να σύρει την Ελλάδα, υπό διεθνή πίεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ευρεία ατζέντα από την αποστρατικοποίηση των νησιών μέχρι τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας...

  Το πρώτο κύμα της επιδημίας covid-19  αντιμετωπίστηκε με αρκετή  επιτυχία ώστε  μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας να υποτιμήσει τον κίνδυνο ως ανύπαρκτο και να θεωρήσει τα μέτρα υπερβολικά. Τα στατιστικά παραμένουν ακόμη καλά για τη χώρα αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις συνέπειες της ευρείας διασποράς του ιού  που παρατηρείται πλέον στον ελληνικό πληθυσμό.

  Στους επόμενους έξι μήνες είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν και τα τρία παραπάνω ζητήματα μαζί.  Δηλαδή, όλες οι "στραβές" ταυτόχρονα...

  Υπάρχουν δεκαετίες που δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες έλεγε ο Βλαδίμηρος Λένιν, έχοντας στο μυαλό τις καμπές επιτάχυνσης των εξελίξεων από τα αλφαβητάρια του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού.

  Παρά την τρικυμιώδη περίοδο που διανύουμε το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζεται ύποπτα σταθερό, με την κυβέρνηση να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο τόσο προς τα δεξιά όσο και προς το κέντρο.

  Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας με την ατυχή διαχείριση λιγότερων προβλημάτων η χώρα και η κοινωνία βίωσαν μια πρωτοφανή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.

  Αναφέρω την ατυχή διαχείριση γιατί οι κυβερνήσεις Ν.Δ. μέχρι το 2009 και ΠΑΣΟΚ το 2010 θα μπορούσαν να είχαν πάρει πολύ λιγότερα μέτρα νωρίτερα και να αποφύγουν τη χρεοκοπία του 2010 και την ταραχώδη δεκαετία που ακολούθησε.

  Η παρούσα κρίση έχει πολλαπλάσια ισχύ από εκείνη της χρεοκοπίας του 2010 όταν το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25%. Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν το οικονομικό σκέλος της παρούσας και εν εξελίξει κρίσης γράψει μια απώλεια στο ΑΕΠ περίπου στο μισό εκείνης της περασμένης δεκαετίας. Μόνο φέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί πάνω από 10% ενώ όσο πλησιάζει το 2021 οι θεωρίες για οικονομική ανάκαμψη τύπου V ξεθωριάζουν. Καθώς η αναγκαία ανοσία μέσω εμβολίων δεν θα επιτευχθεί πριν τα μέσα του επόμενου έτους η τουριστική σαιζόν δεν προβλέπεται να κερδίζεται. Η ύφεση φαίνεται πως θα ακουμπήσει αρκετούς και από τους μήνες του 2021.

  Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως μια πτώση του ΑΕΠ κατά 10-15% θα μείνει χωρίς επιπτώσεις στην ανεργία, στην επιχειρηματική κερδοφορία  και άρα  και στο ύψος των μισθών και των συντάξεων.

  Απλά, τώρα τα μηδενικά επιτόκια και η αύξηση του χρέους δημιουργούν  μια πλασματική εικόνα σταθερότητας η οποία βασίζεται στην προσωρινότητα του πλήγματος της επιδημίας.

  Οι τρεις "στραβές" (μεταναστευτικό, τουρκικές προκλήσεις και covid-19 ύφεση) σε συνδυασμό είναι ικανές να προκαλέσουν στην ελληνική κοινωνία μια οικονομική, κοινωνική  και πολιτική κρίση που θα κάνει την προηγούμενη να μοιάζει με "παιδική χαρά"...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων