Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 00:02

  Συγκρατήστε την αχαλίνωτη αισιοδοξία...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Συγκρατήστε την αχαλίνωτη αισιοδοξία…

  Αναμφίβολα τα νέα για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι θετικά. Τούτο δεν σημαίνει πως οι ακόμη θετικότερες αντιδράσεις των αγορών και των πολιτικών δεν ήταν υπερβολικές.

  Κατά τις αναφορές στελεχών των εταιρειών η ομάδα δοκιμών που έλαβε 2 δόσεις σε τρεις εβδομάδες παρουσίασε 90% λιγότερες περιπτώσεις να παρουσιάσουν συμπτώματα του "Covid-19".

  Οι εταιρείες τώρα θα περιμένουν περί τους 2 μήνες για να διαπιστώσουν αν θα υπάρξουν τυχόν παρενέργειες σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

  Όπως αναφέρουν όμως οι ειδικοί, οι πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι πολύ λίγες προκειμένου να αποκομίσει κάποιος μια σαφή εικόνα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και τον χρόνο ευρείας κυκλοφορίας του.

  Αναμφίβολα όμως μαζί με τα άλλα δύο εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca  επιταχύνουν τον χρόνο που απομένει μέχρι το σημείο καμπής που η επιδημία θα τεθεί σε φάση αποδρομής.

  Το γεγονός πως το εμβόλιο χρειάζεται συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης περί τους -70 βαθμούς Κελσίου καθιστά το εγχείρημα της διανομής και του εμβολιασμού μεγάλων πληθυσμών δύσκολο και δαπανηρό.

  Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα εμβόλιο που δεν θα εκτελείται  από τους φαρμακοποιούς στα 10.000 φαρμακεία της Ελλάδας αλλά σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία από τα οποία θα πρέπει να περάσουν εκατομμύρια άνθρωποι από δύο φορές σε διάστημα μερικών μηνών τουλάχιστον.

  Με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί το καλύτερο σενάριο προβλέπει κάποια ικανοποιητική σε εύρος κυκλοφορία του εμβολίου περί τα τέλη της ερχόμενης Άνοιξης όταν ούτως ή άλλως η επιδημία θα τεθεί σε φάση ύφεσης όπως έγινε φέτος.

  Ουσιαστικά το δεύτερο κύμα της επιδημίας το οποίο προαλείφεται να είναι και το ισχυρότερο και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη δεν αναμένεται να ανακοπεί ή να περιοριστεί από κάποιο από τα εμβόλια.

  Απομένουν μόνο οι περιορισμοί της "καραντίνας". Ο δύσκολος προσεχής Χειμώνας παραμένει όσο δύσκολος προβλεπόταν και πριν τις ανακοινώσεις των δυο ευρωπαϊκών (γερμανικών) εταιρειών στις οποίες επικεφαλής είναι ένα πρόσωπο  ελληνικής καταγωγής και ένα τουρκικής.

  Οι οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες που προβλέπονταν για το 2020 και το μισό 2021 δεν αλλάζουν και πολύ μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις. Αν τα εμβόλια αρχίζουν να κυκλοφορούν μαζικά περί τα τέλη του επόμενου Χειμώνα θα έχουμε εμβολιάσει επαρκή πληθυσμό μετά από 6 με 12 μήνες.

  Τούτο σημαίνει πως δύσκολα θα αποφύγουμε την ύφεση και το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του  2021. Συνολικά το 2021 κατά πάσα πιθανότητα θα είναι  μικρότερη από αυτή του 2020 η οποία στην Ελλάδα πλέον προβλέπεται να ξεπεράσει το 10%.

  Το αισιόδοξο σενάριο λοιπόν παραμένει πως τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα δεν θα τα δούμε πριν το 2022 και αυτό στον βαθμό που σε κάποιο από τα εμβόλια δεν θα εμφανιστούν εκ των υστέρων ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες θα κάνουν διστακτικούς τους ανθρώπους στον εμβολιασμό.

  Αν φέτος η ύφεση ξεπεράσει το 10% όπως φαινόταν από την Άνοιξη, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα πέσει κάτω από τα 165 δισ. ευρώ όσο ήταν περίπου το 2002.  Το 2002 όμως το χρέος ήταν περί το 98% του ΑΕΠ και σήμερα είναι πάνω από το 200%.

  Το 2008 το ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε στα 242 δισ. ευρώ  όπου είναι και το ιστορικό υψηλό του. Με τις μεταρρυθμίσεις να έχουν ξεχαστεί λόγω και της επιδημίας, το ασφαλιστικό να παραμένει άλυτο, τις τράπεζες στον "πάγο" δεν βλέπω να ανακτάται το χαμένο έδαφος όσο γρήγορα υπόσχεται η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

  Ας αισιοδοξούμε λοιπόν αλλά συγκρατημένα και τούτο όχι γιατί συνηγορούν ατράνταχτα στοιχεία, αλλά γιατί προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμιά άλλη ρεαλιστική επιλογή στάσης...

  2) Λίγη αισιοδοξία...

  Καλησπέρα σας κε Στούπα. Μια αισιόδοξη εκτίμηση δεν θα αναρτήσετε κάποια στιγμή. Όλα μαύρα πια. Σας παρακολουθώ αδιαλείπτως. Έγκυρος και έγκριτος κατά τα λοιπά... Αυτή όμως η απαισιοδοξία σας...ακαταμάχητη.

  Με εκτίμηση.

  ΑΜ

   

  Απάντηση: Καλησπέρα, Όπως θα παρατηρείτε όμως κάθε φέτος είναι χειρότερο από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που έκανα πέρυσι...

  Ανταπάντηση: Είναι γεγονός κ. Στούπα. Δείτε λίγο όμως την έστω και εύθραυστη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, με την θετική αξιολόγηση, ενός κατά τα λοιπά αυστηρού οίκου αξιολόγησης, τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού της χώρας, που δίνουν πιστεύω μια νότα αισιοδοξίας, στο κατά τα λοιπά ζοφερό περιβάλλον που βιώνουμε. Σας ευχαριστώ για την ευγενή σας ανταπόκριση.

  Απάντηση: Υπάρχει μεγάλη ανηφόρα μπροστά μας... αυτό αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη και  τη Δύση.

  Τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα όταν:

  α) θα προκύψει μια νέα γεωπολιτική ισορροπία μεταξύ Ασίας και Δύσης με ορίζοντα δεκαετιών,

  β) οι δυτικές κοινωνίες βρουν μια βιώσιμη λύση με τις πολιτισμικές τριβές που δημιουργούν εντός τους  οι μεταναστευτικές ροές και

  γ) υπάρξει μια ρύθμιση του ζητήματος του παγκόσμιου χρέους η οποία  θα επιτρέψει στα επιτόκια και το κόστος του χρήματος να αρθεί σε φυσιολογικά επίπεδα... Τα μηδενικά επιτόκια είναι το πρόβλημα δεν είναι η λύση. Τα μηδενικά επιτόκια σε μια χώρα με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ μου θυμίζουν την ιστορία που έλεγε ένας γιατρός: "Αν είσαι πάνω από 50 και κάποιο πρωί ξυπνήσεις χωρίς κάποια ενόχληση δεν είναι καλό σημάδι, μπορεί και να έχεις …αποδημήσει!

  Απέχουμε πολύ από το σημείο μηδέν και στα τρία αυτά σημαντικά ζητήματα...

  Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας και να προοδεύουμε σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμη και εντός της "καραντίνας" υπάρχουν ευκαιρίες...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ