Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Οκτ-2020 00:02

  Μπράβο, πρόεδρε!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1)Μπράβο πρόεδρε!

  "Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό:

  Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι ο πτωχευτικός κώδικας. Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά της διακυβέρνησής μας, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο…" είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και στη συνέχεια ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα.

  Μετά το αίτημα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται για την κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα ενώ  συμπαθούσα αοιδός στα κοινωνικά δίκτυα τον επικροτεί κάτωθεν στις ανάρτησης με ένα  "Μπράβο Πρόεδρε!".

  pin

  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται να καταργήσει ένα νόμο. Το έχει πράξει πολλάκις στο παρελθόν υποσχόμενος μάλιστα πως θα το πράξει με ένα άρθρο και ένα νόμο, προκειμένου να δώσει έμφαση στον ακαριαίο τρόπο με τον οποίο θα το πράξει. Ούτε είναι η πρώτη φορά που η αοιδός ξιφουλκεί αυθωρεί και παραχρήμα  για ένα ζήτημα που κατά τα φαινόμενα ούτε η ίδια, ούτε ο πρόεδρος δείχνουν να αντιλαμβάνονται.

  Το αυτό ισχύει και για την επικεφαλής του Οικονομικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ την κα Αχτσιόγλου, η οποία είπε για το άρθρο 76 του νέου πτωχευτικού κώδικα, όπου προβλέπεται πως πτωχευτική ικανότητα θα έχουν τα φυσικά πρόσωπα…

  "Καθιερώνετε, για πρώτη φορά, την εξωφρενική δυνατότητα να πτωχεύουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, το νοικοκυριό, ενώ μέχρι σήμερα η πτώχευση προβλέπεται μόνο για τις επιχειρήσεις και για τους εμπόρους, ακριβώς διότι συνδέεται με έναν επιχειρηματικό κίνδυνο, με έναν οικονομικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Τους εξισώνετε".

  Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα τα φυσικά πρόσωπα δεν είχαν το δικαίωμα να κηρύξουν πτώχευση και αυτό σήμαινε πως κάποιος αν βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο μια φορά, τα χρέη θα τον κυνηγούσαν για ολόκληρη τη ζωή του.

  Σύνηθες ήταν δε το φαινόμενο κάποιος που δεν κατάφερνε να αποπληρώσει τα δάνεια προς μια τράπεζα να έχανε το σπίτι του και να συνέχιζε να χρωστά τα κεφάλαια και πανωτόκια που είχαν εν τω μεταξύ συσσωρευτεί.

  Φαίνεται σαν να αγνοούν πως η διατύπωση του όρου πτώχευση με οικονομική διάλεκτο είναι "προστασία από τους πιστωτές".

  Δυνατότητα πτώχευσης σημαίνει πως κάποιος που βρίσκεται σε αδυναμία να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει χάνει ό,τι μπορούν να αποσπάσουν οι πιστωτές και απαλλάσσεται από τα υπόλοιπα χρέη αν αυτά που του κατάσχεσαν δεν επαρκούν να καλύψουν τα χρέη.

  Ο άνθρωπος (ή το νοικοκυριό) αυτός μετά από ένα εύλογα χρονικό διάστημα μπορεί να προσπαθήσει ξανά να εργαστεί και αν το επιτρέπουν τα τραπεζικά  κριτήρια να δανειστεί ξανά  από τις τράπεζες.

  Διαβάζω συγκεκριμένα στον πτωχευτικό κώδικα: Άρθρο 192: Ο οφειλέτης φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται πλήρως από κάθε οφειλή προς τους πτωχευτικούς πιστωτές, ανεξαρτήτως του εάν έχουν αναγγελθεί ή όχι, 36 μήνες από την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης. Για τους οφειλέτες που πρόκειται να ρευστοποιηθεί η κύρια κατοικία τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 10% των υποχρεώσεών τους και είναι αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ ορίζεται στο ένα έτος…

  Εντάξει η αοιδός γνωρίζει μόνο να… ερμηνεύει, ο κ. Τσίπρας και η κα Αχτσιόγλου δεν αντιλαμβάνονται την ουσία του ζητήματος και τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τον οφειλέτη που δεν απέτυχε να καλύψει τις υποχρεώσεις του όσο και για την οικονομία που θα στερηθεί κάθε δυνατότητα όποιου απέτυχε μια φορά να ξαναπροσπαθήσει;

  Είμαι βέβαιος πως το αντιλαμβάνονται, απλά αρέσκονται να ψαρεύουν στα "θολά νερά" γιατί ίσως  τα "δολώματα" που χρησιμοποιούν δεν είναι αποτελεσματικά στα διαυγή.

  Ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να πιστεύει πως ηγείται της Κεντροαριστεράς (ή τέλος πάντων πως θα της ηγηθεί καθώς με 20% που συγκεντρώνει προς το παρόν απέχει…).  Ο διχαστικός και λαϊκίστικος λόγος της περασμένης δεκαετίας μετά την κοινωνική έκρηξη που προκάλεσε η χρεοκοπία τον οδήγησε στην εξουσία. Σήμερα οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει.

  Μάλλον χρειάζεται να επινοήσει έναν αριστερό λόγο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες του "διαφανούς καπιταλισμού" όπου τα προσωπικά στοιχεία και οι συνήθειες είναι πολυτιμότερες πρώτες ύλες από το πετρέλαιο και το σιτάρι… και κυρίως το κεφάλαιο χρειάζεται όλο και λιγότερο την εργασία.

  Τούτο μοιάζει δύσκολο όμως τόσο για τον κ. Τσίπρα όσο και την αοιδό που τον χειροκροτεί γεμάτη ενθουσιασμό...

  2) Περί πτώχευσης κομμάτων...

  Κ. Στούπα,

  Επιτέλους ο νέος πτωχευτικός νόμος θα θέσει την ελληνική οικονομία  σε αναπτυξιακή τροχιά. 

  Με ανακούφιση, σύμφωνα με το νέο νόμο όπως ενημερώνομαι, νοικοκυριά και εταιρείες  που χρωστάνε  και αδυνατούν να πληρώσουν θα κηρύσσονται σε πτώχευση.

  Με τα  πολιτικά κόμματα που χρωστάνε σε τράπεζες και ενδεχομένως και αλλού, αν είμαι σωστά ενημερωμένος, ΔΕΝ προβλέπει ο νόμος κάποια κύρωση.

  Τι γνωρίζετε; Μπορείτε να με ενημερώσετε; ή ακόμα καλύτερα να γράψετε ένα άρθρο;

  Ποια είναι τα πολιτικά κόμματα που χρωστάνε; Πόσα χρωστάνε; Σε ποιους τα χρωστάνε; Αν είναι συνεπή στην αποπληρωμή του χρέους τους; κλπ κλπ

  Γιατί θα είναι τρομερό αν αναλογισθούμε ότι αν ένα πολιτικό κόμμα χρωστά  να νομοθετεί αυστηρούς νόμους για τους έλληνες πολίτες ενώ το ίδιο μένει στο απυρόβλητο.

  Και να λάβουμε υπόψη πως τα πολιτικά κόμματα θα έπρεπε να είναι παραδείγματα συνετής διαχείρισης.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Ανδρέας Μέξης

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ