Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 00:02

  Στα χνάρια του 2010...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Το 2020 θα μπορούσε κάλλιστα να μοιάζει με το 2008 και το 2009, τις χρονιές που εξόκειλε η ελληνική οικονομία και οδηγηθήκαμε  στη χρεοκοπία του 2010.  Η μοναδική διαφορά είναι πως το πρόβλημα το 2020 το αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος λόγω των συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού.

  Και ενώ οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας  των οίκων αξιολόγησης το 2009 και το 2010 έπεφταν σαν χαλάζι, το 2020 επικρατεί μια παράδοξη ηρεμία...

  Το 2010 τα διεθνή χρηματιστήρια "προβληματίζονταν" πως η χρεοκοπία μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα θα προκαλούσε ένα domino effect που θα συμπαρέσυρε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και στη συνέχεια την παγκόσμια οικονομία.

  Σήμερα αν και όλα τα μεγάλα "τάνκερ" της παγκόσμιας οικονομίας μπάζουν νερά ελάχιστοι φαίνεται ανησυχούν. Η κοινή λογική λέει πως αν θέλει κάποιος να έχει μια εικόνα για το πώς θα καταλήξει για την παγκόσμια οικονομία αυτή η περίοδος ας μελετήσει την ελληνική εμπειρία κατά την περασμένη δεκαετία.

  Το 2020 όπως το 2009;

  Για παράδειγμα το έλλειμμα του προϋπολογισμού την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 φτάνει περί τα  10,915 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, και ελλείμματος έναντι 1,868 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

  Φυσικά απέχουμε ακόμη από τα 35 δισ. ελλείμματος του 2009 αλλά μιλάμε για το πρώτο εξάμηνο και το δεύτερο δεν προβλέπεται καλύτερο. Τουναντίον...

  Οι επιδημιολόγοι περιμένουν το δεύτερο κύμα της επιδημίας το Φθινόπωρο να είναι σφοδρό καθώς υπάρχει πλέον μεγάλη διασπορά του ιού και η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών είναι πιθανό να αυξήσει τα ιικά φορτία και να αυξήσει το ποσοστό όσων νοσούν...

  Είναι απίθανο αυτή τη φορά να υπάρξει ένα γενικό οριζόντιο κλείδωμα της οικονομίας όπως τον περασμένο Μάρτιο. Τούτο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως οι συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι μικρότερες.

  Αν οι εντατικές γεμίσουν, θα προκύψει πανικός και οι πολίτες θα λάβουν από μόνοι τους μέτρα αποστασιοποίησης με συνέπεια την οικονομική παράλυση.

  Οι ελπίδες…

  Ακόμη και το καλύτερο σενάριο να ισχύσει σε σχέση με τα εμβόλια και τα φάρμακα που βρίσκονται σε δοκιμές, ουσιαστική βοήθεια στην ανάσχεση της επιδημίας δεν αναμένεται πριν την επόμενη Άνοιξη.

  Αυτό σημαίνει πως το δεύτερο κύμα θα περάσει χωρίς ουσιαστικά όπλα ανάσχεσης της ορμής του.

  Τα ρεαλιστικά σενάρια βέβαια θέλουν και το επόμενο τουλάχιστον καλοκαίρι να επικρατούν οι συνθήκες που επικράτησαν στο φετινό. Δεν βλέπουν ουσιαστική και οριστική  εξουδετέρωση  της επιδημίας πριν περάσουν 3 με 5 χρόνια.

  Οι επιπτώσεις σε "τουριστοκεντρικές", όπως η ελληνική, οικονομίες αλλά και την παγκόσμια οικονομία είναι ανυπολόγιστες. Κάποιες ρεαλιστικές προσεγγίσεις κάνουν λόγο για επιπτώσεις ανάλογες με αυτές ενός παγκόσμιου πολέμου...

  Οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες αντιδρούν στην προοπτική αυτών των συνεπειών με εκτεταμένα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και επιδομάτων.

  Η εκτύπωση χρήματος με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την οικονομική ανάπτυξη μοιάζει με το να περιμένεις να οργώσεις τον κάμπο για σπορά με  την τοποθέτηση ναρκών. Η ζημιά που θα προκύψει στο τέλος θα είναι πολλαπλάσια του οφέλους.

  Η εμπειρία της ελληνικής οικονομίας που πριν το 2010 "έτρεχε" με δανεικά είναι χαρακτηριστική. Η κατάληξη ήταν χρεοκοπία, capital controls, περικοπές μισθών και συντάξεων, ενίσχυση διάφορων ακραίων και άνοδος των "παλαβών" στην εξουσία...

  Οι ελληνικές τράπεζες εν τω μεταξύ, ενώ μέχρι την επιδημία ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το βάρος των "Κόκκινων" δανείων που υπολογίζεται στο 35% περίπου των χορηγήσεων, μετά την επιδημία είναι πιθανό να δουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνουν.

  Οι αποτιμήσεις τους στο χρηματιστήριο που συνεχίζουν να συρρικνώνονται  είναι χαρακτηριστικές.

  Η ΑΛΦΑ π.χ. πρόσφατα ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά, ύψους  10,81 δισ., με στόχο τη σημαντική μείωση του Δείκτη Καθυστερήσεων στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 60%, στο 13% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου.

  Κατά τη διάρκεια της επιδημίας ο όμιλος προχώρησε σε αναστολές πληρωμών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων ύψους Ευρώ 4,7 δισ. ευρώ.

  Τα μεγέθη είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει και οι άλλες τράπεζες. Αυτά πριν το καλοκαίρι και το "πάγωμα" της τουριστικής κίνησης και τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε 3 με 6 μήνες από τώρα.

  Τεκτονικές διαστάσεις

  Ενώ την περίοδο του 2010 τα προβλήματα των ελλειμμάτων, της αύξησης του χρέους και της ύφεσης αφορούσαν την Ελλάδα (και μερικές άλλες περιφερειακές οικονομίες) τώρα αφορούν σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

  Η αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα μετά το 2010 εξομάλυνε τις επιπτώσεις της βίαιης προσαρμογής. Σήμερα ο τουριστικός βραχίονας δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες καθώς πλήττεται περισσότερο.

  Κατά τους επόμενους μήνες μέχρι την Άνοιξη τουλάχιστον θα αντιμετωπίσουμε τον κύριο όγκο των συνεπειών και θα έχουμε μια πρώτη εικόνα της τάξης του μεγέθους της καταστροφής.

  Καιροί ου μενετοί...

  2) Γραφειοκρατία 

  Καλησπέρα κ. Στουπα

  Έχει εγκριθεί ένα επενδυτικό σχέδιο που έχω  καταθέσει μέσω ΕΣΠΑ για ίδρυση τουριστικής επιχείρησης, 200 χιλιάδες + 100 το ΦΠΑ επιδότηση, και 200 χιλιάδες ευρώ ίδια κεφάλαια, συν το οικόπεδο 550 τμ ιδιοκτησίας μου στο κέντρο της Λευκάδας. 

  11 στούντιο 30 έως 40 τμ το καθένα. 

  Είμαι στη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, βάσει νόμου μεταξύ άλλων πρέπει να πάρω και ένα χαρτί από την αρχαιολογία που να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αρχαία εντός του οικοπέδου για να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης της άδειας. 

  Καταθέσαμε γραπτώς το αίτημα μας με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην αρμόδια υπηρεσία της αρχαιολογίας στη Λευκάδα, η αρχαιολογία Λευκάδας έστειλε όλα τα δικαιολογητικά στο αρμόδιο τμήμα της αρχαιολογίας στο Μεσολόγγι να πάρει έγκριση ώστε να έρθει η αρχαιολογία Λευκάδας να κάνει έλεγχο. Πήραμε το οκ, ήρθε η αρμόδια υπάλληλος, κάναμε τομές στο οικόπεδο και αποδείχθηκε μετά το σκάψιμο ότι είναι όλα οκ δεν υπήρχαν αρχαία, η αρχαιολογία Λευκάδας ενημέρωσε το Μεσολόγγι ότι είναι όλα οκ, ελα όμως που βάσει νόμου δεν τελειώνει έδώ η περιπέτεια.  Πρέπει ο φάκελος να παει στην αρχαιολογία στην Κέρκυρα, από εκεί να πάρουμε το τελικό οκ. 

  Το αρμόδιο αρχαιολογικό Συμβούλιο εκεί συνεδριάζει μια φορά τον μήνα, τελευταία συνεδρίαση ήταν 16 Ιουνίου. 20 Ιουλίου περίπου στείλαμε το φάκελο μάς, τηλεφωνικά μας ενημέρωσαν ότι στο επόμενο 10ημερο θα συνεδριάσουν. Αυτό δεν έγινε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μάς ενημέρωσαν ότι δεν ήταν εφικτό λόγω αδειών καλοκαιριού να μαζευτούν όλα τα μέλη της Επιτροπής και η συνεδρίαση θα γίνει τέλος Αυγούστου. Ελα όμως που έφτασε το τέλος Αυγούστου και ακόμα τίποτα. Τους πήραμε πάλι τηλέφωνο και μας ενημέρωσαν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής βρίσκεται σε άδεια και εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει η συνεδρίαση, και επειδή η θητεία της αρμόδιας Επιτροπής λήγει 10 Σεπτεμβρίου και τους έχουν ενημερώσει από το υπουργείο ότι η αρμόδια υπουργός θα ορίσει νέα Επιτροπή δεν μπορούν να ξέρουν πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση. 

  Έχουν μπλοκάρει όλα τα έργα στα νησιά του Ιουνίου, όλες οι οικοδομικές άδειες. Μιλάμε για απίστευτα πράγματα που μόνο με υπομονή και χιούμορ μπορεί κάποιος να τα αντιμετωπίσει. 

  ...λέγομαι. Άνεργος εδώ και 1 χρόνο είχα αυτά τα 200 χιλιάδες ευρώ. είχα και το οικόπεδο, βοήθησε και κατά πολύ η επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Έχει και μεγάλη έλλειψη από ενοικιαζόμενα στην Λευκάδα, και αποφάσισα  να προχωρήσω σε αυτή την επένδυση. Αν είναι εύκολο να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία μου εδώ δημόσια, ξέρω 'γω μπορεί επειδή τα γράφω, τελείως εκδικητικά να βρουνε μια αφορμή και να πάνε το φάκελο μου στην μεθεπόμενη συνεδρίαση...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ