Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουλ-2020 00:02

  Ψυχραιμία και αποστάσεις μέχρι νεωτέρας...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Αισίως πλησιάζουμε στα μέσα Ιουλίου και τούτο σημαίνει πως απέχουμε μόνο 15 ημέρες από τη Δευτέρα της 1ης Ιουλίου που άνοιξαν τα σύνορα και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διεθνείς πτήσεις από τις χώρες που είναι στη "λευκή λίστα".

  Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για πληρότητα της τάξης του 20% τον Ιούλιο και αυτό πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα εισαγόμενα "κρούσματα...

  Ήδη από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων με τα εισαγόμενα κρούσματα να οδηγούν την κούρσα. Τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής π.χ. ανέφεραν για την προηγούμενη μέρα 60 νέα κρούσματα με τα 40 από αυτά να  έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας.

  Είναι προφανές πως την εβδομάδα που έρχεται θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και ανάσχεση της επιστροφής της τουριστικής κίνησης σε κάποιο είδος κανονικότητας.

  Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν προμηνύουν ένα δύσκολο φθινόπωρο και ενδεχομένως έναν ακόμη δυσκολότερο Χειμώνα.

  Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων  στο μέσο του Καλοκαιριού ενισχύει το σενάριο ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας το Φθινόπωρο οι επιπτώσεις του οποίου στην οικονομία και τις κοινωνικές συμπεριφορές δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν.

  Από την άλλη πλευρά ακόμη δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις του πρώτου κύματος στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία.

  Η στήλη δεν έχει γνώσεις επιδημιολογίας και αυτό που κάνει είναι να αξιολογεί τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις αυτών που έχουν και μεταξύ αυτών να προκρίνει αυτές που θεωρεί πιθανότερες.

  Από αυτή την άποψη σαν το καλύτερο πιθανό σενάριο θεωρεί αυτό που περιγράφεται στις παρακάτω εκτιμήσεις: "Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι παρόμοιο με το φετινό", ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την ανησυχία του ταυτόχρονα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής τόνισε πως "ο στόχος είναι να μην έχουμε το 2ο  κύμα το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν το βγάλουμε χωρίς ατυχήματα τότε το περιμένουμε το φθινόπωρο και μάλιστα αργά το φθινόπωρο δηλαδή Νοέμβριο – αρχές Δεκεμβρίου" ενώ σχετικά με το εμβόλιο είπε πως εκτιμά ότι θα το έχουμε από του χρόνου το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά. "Έχουμε πολύ δρόμο για το εμβόλιο"... "Εάν όλα πάνε καλά θα το έχουμε σε 1 χρόνο με 18 μήνες"...

  Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως 15 μέρες μετά το άνοιγμα των συνόρων βαδίζουμε ήδη προς ένα δεύτερο κύμα μέσα στο Καλοκαίρι με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και την οικονομία και της έντασης της επιδημίας το ερχόμενο Φθινόπωρο.

  Το πιθανότερο είναι πως τόσο μέσα στο Καλοκαίρι όσο και το Φθινόπωρο δεν θα υπάρξουν μέτρα οριζόντιου "κλειδώματος" της οικονομίας όπως την περασμένη Άνοιξη.

  Τούτο δεν σημαίνει πως η οικονομία θα λειτουργεί ομαλά καθώς θα υπάρχουν τοπικά μέτρα αλλά και ένα μέρος του πληθυσμού θα λάβει από μόνο του μέτρα προστασίας τα οποία αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

  Η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες δημογραφικά γερασμένες κοινωνίες της Δύσης έχουν αυξημένο ποσοστό ευάλωτων ανθρώπων στον πληθυσμό.

  Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως το σενάριο για μια τύπου V αντίδραση της οικονομίας στο β' εξάμηνο του 2020 είναι άτοπο. Ίσα-ίσα υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις πως ούτε για το 2021 θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

  Υπάρχει η άποψη πως το οριζόντιο κλείδωμα της οικονομίας ("lockdown”) ήταν λάθος και πως μια πολιτική επιδίωξης ταχείας επίτευξης "ανοσίας της αγέλης" θα ήταν αποτελεσματικότερη τόσο επιδημιολογικά όσο και οικονομικά.

  Το παράδειγμα της Σουηδίας που ακολούθησε κάπως διαφοροποιημένο δρόμο από τις άλλες χώρες δεν επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη.

  Η γενική ανοσία του πληθυσμού παραμένει σε χαμηλό επίπεδο ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι και εκεί σημαντικές.

  "Όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η σουηδική οικονομία θα γνωρίσει κάμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο... θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την εξομάλυνση της κατάστασης", προβλέπει ο Ολε Χόλμγκρεν, οικονομολόγος της Skandinaviska Enskilda Banken (SEB).

  Η έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη μέτρων στη χώρα μας την περασμένη Άνοιξη βοήθησε να έχουμε λίγα θύματα να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού και να προετοιμαστεί (εκπαιδευτεί) η κοινή γνώμη στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που φαίνεται πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια εξομάλυνσης της καμπύλης στη δεύτερη φάση της επιδημίας...

  Στο διάστημα αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει αποκτήσει περισσότερη γνώση και ο χρόνος μέχρι να προκύψει κάποιο εμβόλιο ή φάρμακο είναι κατά μερικούς μήνες μικρότερος.

  Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως τα δυσκολότερα τόσο από επιδημιολογική σκοπιά όσο και από οικονομική παραμένουν μπροστά μας...

  Ψυχραιμία και αποστάσεις λοιπόν μέχρι νεωτέρας...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ