Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 00:02

  Κυριάκο, πάρτε κεφάλια, πριν σας πάρουν μέτρα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  "Ενώ εργάζομαι τους τελευταίους 8 μήνες το σύστημα με βγάζει ανασφάλιστο και στο ΗΔΙΚΑ αλλά και όταν προσπαθούν να μου γράψουν εξετάσεις...". Αυτά είναι μερικά απ’ όσα μου γράφει σε ένα μήνυμα αναγνώστης που έλαβα πριν μερικές μέρες μαζί με τις φωτογραφίες κάποιων αιτήσεων και φωτογραφιών από κλειστές  πόρτες από το "αχούρι" που ονομάζεται ΕΦΚΑ...

  Δηλαδή όταν κάποιος που κατάφερε να βρει μια θέση εργασίας με ασφάλιση, κάτι που είναι σπάνιο για τους νέους, χρειάζεται να κάνει μια εξέταση αλλά ο ΕΦΚΑ (το κράτος εν κράτει της αναποτελεσματικότητας και παρασιτοκρατίας που ακούει στο όνομα ΕΦΚΑ πρώην ΙΚΑ -έχω προσωπική εμπειρία και από το ΙΚΑ και από τον ΟΑΕΕ- όπου οι δεκαετίες περνούν και μόνο τα ονόματα αλλάζουν...), ενώ εισπράττει τις εισφορές δεν ενεργοποιεί την ασφαλιστική κάλυψη.

  Γιατί; Πιθανόν για να δικαιολογήσουν την θέση εργασίας τους μια ντουζίνα αργόσχολοι που λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους ταλαίπωρους  που με τις εισφορές τους φροντίζουν κάθε μήνα να εισπράττουν τον μισθό τους βρέξει-χιονίσει...

  Για το ίδιο θέμα μου είχε στείλει μήνυμα και μια νεαρή πριν μερικούς μήνες ανάλογης ηλικίας και προσόντων με τον αποστολέα του τελευταίου μηνύματος. Ενώ είχε ξεκινήσει να εργάζεται και να καταβάλει εισφορές για να εμφανίσει το σύστημα πως είναι ασφαλισμένη χρειάσθηκε να χάσει ένα-δυο  πρωινά στο ΙΚΑ.

  Να εισπράττουν εισφορές χωρίς ταλαιπωρία το κατάφεραν, να παρέχουν υπηρεσίες όχι... Τούτο δεν είναι καθόλου παράλογο για το πελατειακό κλεπτοκρατικό δημόσιο.

  Μια παρόμοια  εμπειρία μου έχει περιγράψει και μεγαλύτερος που πήγε στο ΙΚΑ βρήκε κάποιον γνωστό από το κόμμα, που τον ρώτησε τι κάνεις εδώ... και όταν του περιέγραψε ο άλλος του απάντησε "δεν είναι τίποτα δώσε τον ΑΜΚΑ και φύγε, θα στο φτιάξω εγώ...".

  Ο νεαρός που μου έστειλε την αίτηση όμως περιγράφει πως ταλαιπωρείται μήνες ελέω και Κορωνοιού για να μπορέσει να πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις, για τις οποίες καταβάλει εισφορές από το περασμένο Φθινόπωρο.

  Κατά τη διάρκεια του "κλειδώματος" της οικονομίας πήγε στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που ήταν κλειστό λόγω... "τηλεεργασίας" (εδώ γελάμε κατά τα λεγόμενα μια γνωστής που εργάζεται εκεί...) και είδε μια ανακοίνωση πως μπορεί να στείλει την αίτηση με e-mail  το οποίο φυσικά δεν απαντήθηκε ποτέ.

  Την περασμένη εβδομάδα που επισκέφθηκε ξανά τον ΕΦΚΑ του ζήτησαν να κάνει Αίτηση για να τον καλέσουν με ραντεβού... αν και στην Αίτηση αναφέρεται ότι πρέπει να πραγματοποιήσει επείγουσες ιατρικές εξετάσεις.

  Εν τω μεταξύ, μου γράφει ο ταλαίπωρος νέος, μόλις λήξουν τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας λόγω της επιδημίας, φοβάται πως μπορεί να μείνει άνεργος πάλι και ανασφάλιστος εκ νέου...

  Όλα αυτά με δύο πτυχία, ένα από ελληνικό πανεπιστήμιο και ένα από πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Στην Ελλάδα επέλεξε να επιστρέψει μετά από πολλή σκέψη.

  Αυτός είναι και ένας λόγος που η ιστορία αυτή αφορά και τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Βρούτση, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο διαφήμιζε το πρόγραμμα "Rebrain Greece".

  Το συνέδριο REBRAIN GREECE αφορά στον  επαναπατρισμό των Ελλήνων της διασποράς που αναζήτησαν εργασία και καλύτερες συνθήκες σε χώρες του εξωτερικού.

  Τότε ο  Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις 4 μεγάλες δράσεις του REBRAIN GREECE:

  α)  Δράση "Ελλάδα Ξανά" με το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών με την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης τους (70%) και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους 12 μήνες στην επιχείρηση.

  β)  Σύσταση φορέα REBRAIN GREECE με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών.

  γ)   Ανάπτυξη πλατφόρμας REBRAIN GREECE CoLab στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.

  δ)  1ο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας το οποίο θα περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις στοχευμένων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης.

  Όλα αυτά είναι "κουραφέξαλα" και μοιάζουν με πρωτοβουλίες του δημοσίου προκειμένου να μοιράζει χρήματα σε ημετέρους, αν ένας νέος που επέλεξε να ξεκινήσει να εργαστεί στην Ελλάδα μετά από 8 μήνες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, χρειάζεται να επισκεφτεί 15 φορές το ΙΚΑ για να εμφανιστεί στο σύστημα πως είναι ασφαλιστικά καλυμμένος για να κάνει ιατρικές εξετάσεις...

  Επειδή η εγκατάλειψη της χώρας από τους νέους της είναι πιο σημαντικό γεγονός και από την πολιορκία των Τούρκων στον Εβρο και το "Τουρκολιβυκό" σύμφωνο, καλά θα κάνετε εκεί στην κυβέρνηση να αρχίσετε να "παίρνετε κεφάλια" πριν σας πάρουν "μέτρα"...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ