Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 00:02

  Καλό κουράγιο...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Καλό κουράγιο...

  Η γενική πεποίθηση που κυριαρχούσε μέχρι πριν λίγες μέρες  ήταν ότι η "ανωμαλία" της επιδημίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή θα είχε διάρκεια λίγες εβδομάδες και μετά η ζωή θα επέστρεφε στην κανονικότητα.

  Όσο περνάνε οι μέρες όμως τούτο φαίνεται όλο και περισσότερο πως απέχει από την πραγματικότητα. Στην οικονομία π.χ. η βασική εκτίμηση ήταν πως "οι διαταραχές" στην παραγωγή και κατανάλωση λόγω της καραντίνας που εφαρμόζουν πολλές χώρες θα είχαν διάρκεια μερικές εβδομάδες και αμέσως μετά παραγωγοί, εργαζόμενοι και καταναλωτές θα αποκαθιστούσαν το "χαμένο έδαφος" προκαλώντας στην οικονομία  απότομη ανάκαμψη τύπου V.

  Παρά τις αισιόδοξες ειδήσεις που κυκλοφορούν για κάποια υπάρχοντα φάρμακα τα οποία έχουν θετική επίδραση σε ασθενείς λόγω επιδημίας, η πραγματικότητα αποτυπώνεται πληρέστερα στην εκτίμηση του  καθηγητή Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Ζέφρι Σέιμαν.

  "Όπως αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι για το καλοκαίρι του 2021 εφόσον όλα προχωρήσουν  πολύ καλά, γρήγορα και με επάρκεια. Για αυτόν τον λόγο εκτιμά ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε απαλλαγεί  από τον κορονοιό, νωρίτερα από το 2021, αλλά υπολογίζεται και θεωρεί ότι η κανονικότητα θα έχει επανέλθει στο βάθος του 2021...".

  Βλέπε: Καθηγητής Σέιμαν για κορονοϊό: Δεν θα επανέλθουμε στην κανονικότητα νωρίτερα από το 2021

  Η θετική ανταπόκριση κάποιων παλαιών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της επιδημίας (οι επιστήμονες αναζητούν λύση σε φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν γιατί είναι γνωστές οι πιθανές παρενέργειες για τον εντοπισμό των οποίων σε νέα σκευάσματα χρειάζονται μήνες δοκιμών...) δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα της μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας από την οποία ένα 10-15% θα νοσήσει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

  Θα χρειαστούν μήνες μέχρι να προκύψουν επαρκείς ποσότητες για δεκάδες εκατομμύρια βαριά νοσούντων.

  Ιδιαίτερα πιθανό θεωρούν επίσης πολλοί επιδημιολόγοι το σενάριο αν η επιδημία υποχωρήσει τους θερινούς μήνες να επανέλθει περί τα τέλη του επόμενου Φθινοπώρου, όπως συμβαίνει με τις εποχικές λοιμώξεις...

  Το ενδεχόμενο αυτό θα αναγκάσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθώς και τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν ανάλογα τις δραστηριότητες και τα σχέδιά τους.

  Ποιος θα πάει διακοπές το Καλοκαίρι ή θα αλλάξει αυτοκίνητο όταν θα θεωρεί πιθανό πως σε λίγους μήνες θα έχουμε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που διανύουμε τώρα;

  Ποια επιχείρηση θα προχωρήσει σε επενδύσεις εκτός από αυτές που αφορούν αντισηπτικά, χειρουργικές μάσκες και χαρτιά υγείας;

  Όλα αυξάνουν τις πιθανότητες να διανύσουμε τη χρονιά με τη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως μετά το ’29.

  Η εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες δεν είναι ενθαρρυντική καθώς είχαν την ταχύτερη πτώση στην ιστορία.

  Στις 29 Φεβρουαρίου ο S&P 500 που αντιπροσωπεύει τις ισχυρότερες επιχειρήσεις του πλανήτη έγραψε το ιστορικό υψηλό στις 3.380 μονάδες. Την Παρασκευή που πέρασε, παρακάμπτοντας όλες τις στηρίξεις έκλεισε στις 2.304 μονάδες με απώλειες πάνω από 30%.

  Η ταχύτητα με την οποία κατέγραψε τόσο μεγάλες απώλειες καταδεικνύει πανικό. Ο Robert Sluymer της FundStrat Global Advisors, διατύπωσε την πλέον εύστοχη παρατήρηση για το τι συμβαίνει: "Σε περιόδους όπως αυτές, η τιμή είναι είδηση", είπε για να συμπληρώσει: "Είναι συχνά ο μόνος οδηγός που έχουν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια πανικού."

  Τούτο με απλά λόγια σημαίνει πως οι καλύτερες πληροφορίες και εκτιμήσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει στην οικονομία αυτήν την περίοδο είναι οι τιμές των μετοχών και αυτές που αποτυπώνουν την αισχροκέρδεια στα αντισηπτικά, το καθαρό οινόπνευμα και τις χειρουργικές μάσκες.

  Ο Kyle Bass  της  Officer Hayman Capital Management είναι αυτός που το 2009 είδε την ελληνική χρεοκοπία να έρχεται. Προχθές στον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα έκανε την εξής παρατήρηση… "Αν η μεγέθους 23 τρισ. οικονομία μας μείνει "εκτός" (λειτουργίας) για 90 μέρες ο λογαριασμός θα είναι περί τα 6 τρισ. δολ. χωρίς να υπολογίσουμε την χαμένη ανάπτυξη...".

  Αν δεν ακολουθήσει εκτίναξη του οικονομικού ελατηρίου το Καλοκαίρι για τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, μια απώλεια 6 τρισ. ισοδυναμεί με το 26% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.  Πρόκειται για μια απώλεια μεγαλύτερη από εκείνη του κραχ του ’29 σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

  Οι γενιές των επαγγελματιών αλλά και ιδιωτών επενδυτών που είναι ενεργοί σήμερα έχουν μεγαλώσει και γαλουχηθεί με την πεποίθηση πως κάθε κραχ συνιστά μια ευκαιρία γιατί έτσι έχει συμβεί τα τελευταία 70-100 περίπου χρόνια.

  Την πεποίθηση αυτή ενισχύει και η τιτάνια προσπάθεια κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών να ρίξουν πολλά τρισ.  στις οικονομίες προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.

  Όπως έχουμε γράψει τις τελευταίες εβδομάδες η κρίση που διανύουμε και το αντίστοιχο κραχ στις αγορές που προσπαθεί να προεξοφλήσει τις συνέπειες δεν μοιάζει να είναι σαν αυτές που είχαμε μια φορά κάθε δεκαετία περίπου, αλλά σαν αυτές που είχαμε κάθε αιώνα...

  Ένας "μαύρος κύκνος" λειτουργεί σαν αφορμή το "τικ-τακ" της αντίστροφης μέτρησης να φτάσει στο τέλος, απομένει η έκρηξη και η καταμέτρηση των συνεπειών.

  Καλό κουράγιο...

  2) Βολικός συγχρονισμός...

  Κύριε Στούπα,

  Πρωτίστως παρακαλώ να δεχτείτε τα συγχαρητήρια μου για τη στήλη σας. Οι περισσότερες απόψεις σας με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.

  Επειδή σας διαβάζω συχνά, κατανοώ τις ανησυχίες σας αλλά και τις προειδοποιήσεις που κατά καιρούς διατυπώνετε μέσω της στήλης σας.

  Αν θυμάμαι σωστά είχατε διατυπώσει την άποψη ότι το Παγκόσμιο χρέος θα μπορούσε να διαγραφεί λόγω μιας γενικευμένης Παγκόσμιας σύρραξης, όταν αυτή με τη σειρά της λάμβανε τέλος.

  Ουσιαστικά λοιπόν μιλάτε για ένα Παγκόσμιο hard reset. Οι συνθήκες όμως πλέον δεν επιτρέπουν τόσο εύκολα τη δημιουργία ενός Παγκοσμίου Πόλεμου και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους όλες οι ισχυρές χώρες αυτού του πλανήτη, που πλέον είναι θεωρώ περισσότερες απ’ ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Εννοώ πιο απλά ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο νέος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει υπό το καθεστώς πυρηνικών και μια τέτοια προοπτική δεν βολεύει ούτε καν τον πιο ισχυρό. Απλά ας σκεφτούμε ότι πλέον οι ατομικές  κεφαλές βρίσκονται σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη.

  Αυτή η επιλογή διαγραφής του χρέους λοιπόν είναι ασύμφορη.

  Και κάπου εδώ έρχεται η εμφάνιση της πανδημίας. Νομίζω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ό,τι πιο βολικό για την Παγκόσμια οικονομία. Δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά ειλικρινά πρόκειται για έναν πολύ βολικό συγχρονισμό.

  Στο τέλος αυτής της παγκόσμιας καραντίνας λοιπόν, θα έχουμε μια οικονομία θανάσιμα τραυματισμένη. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο θύμα θα είναι ο κλάδος μεταφορών.

  Είναι απόλυτα φυσιολογικό για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, ότι θα πρέπει τα προϊόντα να μπορούν να διακινούνται απρόσκοπτα ανά τον κόσμο και αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί με κλειστές εταιρείες που θα έχουν πτωχεύσει λόγω της πανδημίας. Κατά την άποψη μου πρώτα σ’ αυτές θα πραγματοποιηθεί μια ολική διαγραφή χρεών και κατόπιν θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι.

  Έτσι θα φτάσουμε βαθμιαία ή και άμεσα στην Παγκόσμια οικονομική επανεκκίνηση. Δεν γνωρίζω αν αυτή την ευκαιρία την δημιουργήσαμε εμείς (η θεωρία συνωμοσίας που λέγαμε), αλλά υπάρχει μπροστά μας και είμαι πεπεισμένος ότι η Παγκόσμια Κοινότητα θα την αρπάξει από τα μαλλιά.

  Θεωρώντας ότι οι σκέψεις μου δεν έχουν λογικές ασυνέχειες, ελπίζω να σας φάνηκαν ενδιαφέρουσες.

  Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι πάντα τα καλύτερα

  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΩΤ ΤΑΓΚΑΛΟΣ

  Οικονομολόγος – Στατιστικός

  ΥΓ: Σε περίπτωση δημοσίευσης, παρακαλώ να δημοσιευτεί όπως είναι χωρίς απόκρυψη του ονοματεπώνυμου.

  3) Οι εκδρομείς του Κορονοϊού

  Αγαπητέ κε Στούπα,

  Περισσεύει η κριτική σήμερα (και δικαίως) για τους Απαίδευτους-Εγωιστές ‘εκδρομείς’ του Κορονοϊού.

  Πρόκειται αναμφίβολα για Εγωιστές γιατί αδιαφορούν για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του νησιώτη και του μόνιμου κατοίκου ενός απομονωμένου χωριού της επαρχίας να ‘απέχει’ από την πανδημία. Δικαίωμα κερδισμένο με πολλές στερήσεις!

  Αναμφίβολα επίσης πρόκειται για απαίδευτους συμπολίτες μας, που Θεωρώντας ότι δε νοσούν, απομακρύνονται από το ‘προβληματικό’ αστικό κέντρο, κυνηγώντας τον καθαρό αέρα της εξοχής. Αν πρόκειται για φορείς που θα νοσήσουν την πρώτη ή τη δεύτερη βδομάδα της διαμονής τους εκεί, το (κλειστό) αγροτικό ιατρείο της περιοχής μάλλον θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σκληρό μάθημα. (τους το απεύχομαι).

  Εν μέσω πρωτόγνωρων καταστάσεων, σαν αυτές που βιώνουμε, πέραν των ‘εύκολων στόχων’ που προαναφέρθηκαν, ας σκεφτούμε και τους άλλους, κρυφούς, κοινωνικά απαίδευτους-εγωιστές του Κορονοϊού και του καναπέ. Όλους εμάς, που ψηφίζοντας με το πορτοφόλι μας, πριν μερικούς μήνες, αναδείξαμε την Apple ως την πολυτιμότερη εταιρεία του 'δυτικού κόσμου' ($1 τρισ. κεφαλαιοποίηση, $245 δισ. στην τράπεζα για 100% 'στυλάτη κατανάλωση' με 0% κοινωνική ευθύνη), ενώ τώρα περιμένουμε από ερευνητές των χιλίων και δυο χιλιάδων ευρώ να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

  Όλους εκείνους τους super-cool venture capitalists που επενδύουν ΜΟΝΟ σε εταιρείες με εμπορικά πλάνα του 6μήνου και του 12μηνου ενώ φροντίζουν να έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ έκθεση σε deep-tech εταιρείες που χρειάζονται δυο και τρία χρόνια για να φέρουν αποτέλεσμα. Που προάγουν την τεχνολογία αναζήτησης ταξί και ενοικίασης πολυτελών διαμερισμάτων, χωρίς να ρίχνουν τον κοινωνικό τους ‘οβολό’ σε κάτι που έλυνε (ή θα προσπαθούσε να λύσει) πραγματικά μεγάλα προβλήματα.

  Μαζί με τα δάκρυα για τους ‘εκδρομείς’ ας δούμε και λίγο τους (κλειδωμένους) εαυτούς μας στον καθρέπτη.

  Να είστε καλά,

  Με εκτίμηση,

  Α.Β.

  Υ.Γ.1 Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη -ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ- όταν δεν φορτώνει κάθε χώρα ένα C130 με 5 γιατρούς για το Μπέργκαμο, να σωθούν 10 άνθρωποι ακόμα – και όσοι σε αυτό αντιτάσσουν νούμερα, ας σκεφτούν τις επιπλοκές που θα έχει στον κόσμο μας η απώλεια του ταμπού ‘κάθε ζωή μετράει’

  Υ.Γ.2 Γεωστρατηγικά masterminds -ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ- όταν δεν στέλνει ο κινέζος 100 γιατρούς με εμπειρία (και ανοσία) από την Ουχάν στο Μπέργκαμο και ας έρθει μετά ο Τράμπ να πει στους Ιταλούς να μην αγοράσουν 5G εξοπλισμό από την Κίνα.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων