Συνεχης ενημερωση
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χώρα τα τελευταία χρόνια δέχεται εισβολή μεταναστών οι οποίοι κάνουν κατάχρηση των διεθνών συμφωνιών που προβλέπουν την προστασία των προσφύγων προκειμένου να περάσουν τα σύνορα και να "εξαφανιστούν" στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε.
Η εισβολή αυτή τις τελευταίες μέρες έχει λάβει μαζικές και βίαιες διαστάσεις καθώς χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από την Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και κυρίως την Ε.Ε.
Τούτο εν προκειμένω συμβαίνει γιατί ναυαγούν τα "νεοθωμανικά" σχέδια του Ερντογάν στη Συρία όπου η εισβολή και κατοχή εξελίσσεται σε Βατερλό με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιο.
Αρκετοί πιστεύουν πως αν πυροβολούμε όποιον προσπαθεί να περάσει τα σύνορα θα λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό είναι λάθος... Το πιθανότερο είναι να βρεθούμε απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα και αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
Ορθώς υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και διεθνές δίκαιο τα οποία οι πολιτισμένες χώρες οφείλουν να αποδέχονται και να εφαρμόζουν. Τούτο είναι σωστό γιατί αν δεν υπήρχαν, η διεθνής κοινότητα θα έμοιαζε με "ζούγκλα" (περισσότερο απ’ ό,τι είναι...) με ανάλογες συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ευημερία των χωρών που την απαρτίζουν.
Επιπλέον η ύπαρξη συμφωνιών και δικαίου λειτουργεί κυρίως προς όφελος των μικρότερων χωρών αλλά και των πιο αδύναμων ατόμων. Αυτό γιατί οι μικρότερες χώρες μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο ισχυρότερων και οι άνθρωποι στο στόχαστρο αυταρχικών εξουσιών.
Οι πρόσφυγες, εκτός του ελληνικού συντάγματος προστατεύονται και από τη Σύμβαση της Γενεύης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η Σύμβαση της Γενεύης π.χ. για το Καθεστώς των Προσφύγων, επίσης γνωστή ως Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες: "είναι πολυμερής συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που ορίζει ποιος είναι πρόσφυγας και καθορίζει τα δικαιώματα των ατόμων στους οποίους χορηγείται άσυλο, καθώς και τις αρμοδιότητες των εθνών που χορηγούν άσυλο.
Η σύμβαση προβλέπει, επίσης, για κάποια ταξίδια χωρίς βίζα για τους κατόχους ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδονται δυνάμει της σύμβασης.
Η Σύμβαση βασίζεται στο άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα των ατόμων να ζητήσουν άσυλο από διώξεις σε άλλες χώρες...".
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια διαδικασία μαζικής και ασύντακτης μετανάστευσης η οποία λαμβάνει χώρα υπό τον μανδύα της εκμετάλλευσης και καταστρατήγησης των διεθνών συμφωνιών για την προστασία των προσφύγων. Η εξέλιξη αυτή γίνεται ανεκτή για λόγους ανθρωπισμού, γατί οι δυτικές πλούσιες κοινωνίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δημογραφικής γήρανσης αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος του προβλήματος.
Πρακτικά έχουμε μια Ευρώπη με γερασμένο πληθυσμό και γεμάτα ψυγεία και από το Κέντρο της Δυτικής Αφρικής μέχρι το Αφγανιστάν έναν πληθυσμό ο οποίος αυξάνεται ραγδαία και διαβιεί σε άθλιες συνθήκες.
Η πληθυσμιακή έκρηξη κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας λόγω της φαρμακευτικής και διατροφικής βοήθειας από τις πλούσιες δυτικές χώρες.
Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια νέων από αυτές τις περιοχές θα επιχειρήσουν τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2050 να μετακινηθούν στην Ευρώπη. Αν συμβεί αυτό η Ευρώπη και ο πολιτισμός της θα καταρρεύσουν.
Οι παράνομοι μετανάστες εκμεταλλεύονται τις διεθνείς συμφωνίες για τους πρόσφυγες και συστηματικά εκβιάζουν τον ανθρωπισμό προβάλλοντας τη δυστυχία παιδιών και εγκύων που εμποδίζονται να περάσουν τα σύνορα.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έχουν περάσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα τα τελευταία χρόνια δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες και να τύχουν ασυλίας.
Το πρόβλημα έγκειται πως όταν κάποιος εισέρχεται παράνομα σε κάποιο νησί και κάνει αίτηση ασύλου χρειάζεται χρόνος μέχρι να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί η αίτησή του. Ακόμη και όταν απορριφθεί χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επαναπατρισμού.
Οι περισσότεροι απ’ όσους αιτούνται άσυλο έχουν εξαφανίσει τα έγγραφα που μπορούν να αποδείξουν ποιοι είναι και από πού έρχονται, δυσκολεύοντας τη διαδικασία επαναπατρισμού.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως έχει στηθεί και ένας μηχανισμός ΜΚΟ που κερδοσκοπούν και βιοπορίζονται χιλιάδες άνθρωποι πουλώντας δήθεν ανθρωπισμό. Αυτός ο μηχανισμός έχει συμφέρον και επιδιώκει την αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Επίσης είναι φανερό πως συνεργάζεται με κυκλώματα προώθησης λαθραίων εισόδων στη χώρα.
Η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία ήταν ένας τρόπος ελέγχου των ροών προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. με οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα προς την Τουρκία.
Η Τουρκία όμως όπως κάνει με όλες τις υποθέσεις της, συνεχώς εκβιάζει και απαιτεί περισσότερα.
Μοιραία φτάσαμε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών όπου η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες έχει ανοίξει τα σύνορα και τους ωθεί προς την Ελλάδα.
Κάτι ανάλογο με αυτό που επιχειρεί η Τουρκία του Ερντογάν σήμερα είχε επιχειρήσει η Ελλάδα το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν είχε ανοίξει τα σύνορα και πάνω από 1 εκατ. πέρασαν με κατεύθυνση την Ε.Ε. Η κατάσταση εκείνη οδήγησε τις γειτονικές χώρες να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα και να δημιουργηθούν τα σκηνικά της Ειδομένης.
Ορθώς η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες έκλεισε τα σύνορα στον Έβρο και επιχειρεί να περιορίσει τις ροές στα νησιά. Η επιτυχία με την οποία "σφράγισε" τα χερσαία σύνορα στον Έβρο είναι αξιομνημόνευτη.
Σωστή είναι επίσης η απόφαση αναστολής για ένα μήνα των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες περί εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα όποιος περνά τα σύνορα θα αποβάλλεται χωρίς να έχει εξεταστεί η αίτηση ασύλου. Η χώρα αντιμετωπίζει συνθήκες έκτακτης ανάγκης και οφείλει να προστατέψει τα σύνορα και την ασφάλεια του πληθυσμού της.
Είναι προφανές πως γίνεται μαζικά καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων από τους λαθρομετανάστες και αυτό λαμβάνεται ήδη υπόψη καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε. εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και ετοιμάζονται και για την υλική υποστήριξη.
Τα κλειστά κέντρα κράτησης είναι απαραίτητα καθώς και η δημιουργία τέτοιων σε ακατοίκητα νησιά τα οποία θα φιλοξενούν όσους έχουν προφίλ υψηλού κινδύνου.
Ο Ερντογάν προσέφερε σημαντική υπηρεσία προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. με τη χρήση των μεταναστών ως μέσο εισβολής και αποσταθεροποίησης. Οδήγησε στη λήψη μέτρων ανάσχεσης τα οποία ήταν δύσκολο να ληφθούν σε συνθήκες μικρών ροών...
Επίσης οι συνθήκες προστασίας των προσφύγων έχουν γραφτεί τη δεκαετία του ’50 όταν δεν υπήρχε πρόβλημα πληθυσμιακών πιέσεων και μαζικών μετακινήσεων. Θα πρέπει να ανανεωθούν προκειμένου να λαμβάνουν υπόψη τις παρούσες συνθήκες...
Η Δύση χρειάζεται μετανάστες αλλά όσους της είναι χρήσιμοι και κυρίως είναι διατεθειμένοι να ζήσουν με τους κανόνες και τις αξίες της. Δεν χρειάζεται ούτε τους εγκληματίες ούτε τους φανατικούς που μισούν τον δυτικό τρόπο ζωής. Όποιος εισέρχεται παράνομα και εκβιάζει την παραμονή του θα πρέπει να απομακρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Μια απόφαση που θα ορίζει τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται αποδεκτός κάποιος μετανάστης δεν είναι ρατσιστική αν δεν περιλαμβάνει αποκλεισμούς με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αν κάποιος είναι μαύρος κίτρινος ή ξανθός. Μας ενδιαφέρει να θέλει να μετέχει της ημετέρας παιδείας κάτι που είναι απαραίτητο για την αρμονική συμβίωση...
-
18:04 Αίγυπτος: Δεύτερος κρατούμενος βρέθηκε νεκρός μέσα σε 24 ώρες
-
17:51 Σκαιά επίθεση του Ντόναλτ Τραμπ Τζούνιορ στην Ουκρανία με απειλές περί εγκατάλειψής της από τις ΗΠΑ
-
17:48 Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
-
17:39 Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων επιστρέφουν στη Βηθλεέμ μετά από 2 χρόνια πολέμου στη Γάζα
-
17:25 Ο Μπ. Νετανιάχου θα συζητήσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου ειρήνευσης για τη Γάζα με τον πρόεδρο Τραμπ στα τέλη Δεκεμβρίου
-
17:17 ΟΗΕ: Η Συρία αντιμετωπίζει "εύθραυστη" μετάβαση έναν χρόνο μετά την ανατροπή Άσαντ
-
17:01 Μερτς στο Ισραήλ: Ισχυροί δεσμοί, αλλά και διαφωνίες
-
16:58 Πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ετοιμάζει η ΕΕ - Θα αίρει την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά το 2035
-
16:52 Το Ιράν περιμένει τη δεύτερη πτήση με υπηκόους που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ
-
16:37 Ο Μακρόν απειλεί την Κίνα με δασμούς
-
ΠΟΜΙΔΑ: Νέος μίνι ΕΝΦΙΑ από το "παράθυρο"
-
Κατέρρευσε ο κτηνοτρόφος που αποχαιρέτησε με λυγμούς 450 πρόβατα ελληνικής φυλής
-
Τσίπρας και Καρυστιανού τορπιλίζουν το πολιτικό σκηνικό
-
Όλες οι αλλαγές στα ακίνητα
-
"Παγωμένη" παραμένει η αγορά των χειμερινών εξοχικών
-
Πλειστηριασμοί: Έρχεται "καυτή" εβδομάδα με MLS, Odeon, Μαμιδάκη και Καρούζο
-
Θάνατος δίχρονου από επίθεση πιτ μπουλ στη Ζάκυνθο - Πώς συνέβη η τραγωδία
-
Τα οφέλη από την νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους - "Ανάσα" στον Προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ το χρόνο
-
Το στοίχημα της παραγωγικότητας μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης
-
Επενδύσεις 6,8 τρισ. ευρώ στην άμυνα μεταμορφώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία - Οι ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία
-
Θάνατος δίχρονου από επίθεση πιτ μπουλ στη Ζάκυνθο - Πώς συνέβη η τραγωδία (20)
-
Κατέρρευσε ο κτηνοτρόφος που αποχαιρέτησε με λυγμούς 450 πρόβατα ελληνικής φυλής (15)
-
Τα οφέλη από την νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους - "Ανάσα" στον Προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ το χρόνο (8)
-
Κ. Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα πυλώνας στη στρατηγική Τραμπ για ενέργεια, επενδύσεις και τεχνητή νοημοσύνη (8)
-
Το στοίχημα της παραγωγικότητας μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (8)
-
Τσίπρας και Καρυστιανού τορπιλίζουν το πολιτικό σκηνικό (6)
-
Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στην είσοδο του λιμανιού Βόλου (5)
-
Το διακύβευμα της ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας (4)
-
"Παγωμένη" παραμένει η αγορά των χειμερινών εξοχικών (4)
-
ΠΟΜΙΔΑ: Νέος μίνι ΕΝΦΙΑ από το "παράθυρο" (3)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
