Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 00:02

  Άκου, "ελληναράκο"!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Η Τουρκία ή η Ελλάδα είναι απομονωμένη;  Ιδού το ερώτημα των τελευταίων ημερών καθώς μια μερίδα της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης θεωρούν ότι η χώρα μας βρίσκεται απομονωμένη στην περιοχή επειδή δεν εκλήθη στη συνάντηση του Βερολίνου  για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. 

  Είναι πράγματι παράδοξο που δεν εκλήθη η Ελλάδα στο Βερολίνο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που είχε πει κάποτε ο Θ. Πάγκαλος για τη Γερμανία, δηλαδή πως είναι ένας γίγαντας με μυαλό παιδιού.

  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά...

  Στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου έχουν βρεθεί κάποια σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ενδεχομένως να βρεθούν και άλλα σημαντικότερα. Οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν και να βρουν διέξοδο προκειμένου να τα διοχετεύσουν προς την πλούσια Ευρώπη. 

  Αν χαράξει κάποιος έναν κύκλο στον χάρτη της  Ν.Α. Μεσογείου και σημειώσει τις χώρες της περιοχής με αξιόλογη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική διεθνή παρουσία θα εντοπίσει την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

  Σημαντικές οντότητες είναι και η Συρία με τη Λιβύη αλλά έχουν καταστραφεί και βρίσκονται σε εμφύλιο.

  Το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως και η Αίγυπτος με την Κύπρο και την Ελλάδα φαίνεται πως έχουν βρει ένα πλαίσιο κοινών συμφερόντων και πορεύονται με βάση αυτό. 

  Η Τουρκία από την πλευρά της προσπάθησε να πετύχει μια συμμαχία με την Αίγυπτο του Μόρσι αλλά όταν η κυβέρνηση του τελευταίου η οποία υποστηριζόταν από τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" ανετράπη,  βρέθηκε να είναι αντίπαλος...

  Επίσης, όσο στην Τουρκία την εξουσία διαχειρίζονταν οι κεμαλιστές υπήρχε μια προνομιακή σχέση με το Ισραήλ. Από την περίοδο που εξελέγη ο Ερντογάν και η Τουρκία στράφηκε προς το Ισλάμ οι σχέσεις με το Ισραήλ έχει επιδεινωθεί.

  Μοιραία οι σύμμαχοι της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή είναι διάφορες ομάδες ατάκτων στη Συρία, στη Γάζα και μια εκ των φατριών που μετέχουν στον εμφύλιο της Λιβύης. 

  Αντιθέτως η Ελλάδα υπογράφει επιθετικές για τα συμφέροντα της Τουρκίας συμφωνίες όπως αυτή του EastMed (έστω και αν είναι ασύμφορες οικονομικά). Στην περιοχή η Ελλάδα συνεργάζεται με όλες τις υπολογίσιμες δυνάμεις και αυτό είναι επιτυχία...

  Υποθέστε την περίπτωση που η Τουρκία αντί της... οξύμωρης οριοθέτησης θαλασσίων ορίων με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έκανε ανάλογες συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τότε η Ελλάδα θα ήταν όντως απομονωμένη...

  Ας αφήσουμε λοιπόν τη μεμψιμοιρία διότι στην περιοχή έχουμε πετύχει τους καλύτερους δυνατούς συσχετισμούς.

  Σε αυτό βοήθησε ιδιαίτερα η στροφή της Τουρκίας στο Ισλάμ και η άνοδος του Ερντογάν στην εξουσία. Αν κυβερνούσαν οι κεμαλιστές είναι πολύ πιθανό το Ισραήλ και η Αίγυπτος να βρίσκονταν πιο κοντά στην Τουρκία.

  Η Δύση

  Η Τουρκία είναι μια ισχυρή δύναμη του ΝΑΤΟ και βρίσκεται σε μια περιοχή που η Δύση μπορεί να ασκεί επιρροή στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, περιοχές από τις οποίες η Δύση και ειδικά η Ευρώπη εξαρτώνται ενεργειακά. 

  Η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά απομάκρυνσης από τη Δύση και το ΝΑΤΟ και αν αυτό συμβεί θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη Δύση. Η Δύση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να κρατήσει την Τουρκία κοντά της.

  Αυτή η σχέση ενέχει κινδύνους για την Ελλάδα γιατί η Δύση προκειμένου να κρατήσει κοντά την Τουρκία, μπορεί να πιέσει την Ελλάδα να εκχωρήσει ζώνες μεταξύ των δύο χωρών που είναι αμφισβητούμενες ή και ακόμη ζώνες όπου κυριαρχία ασκεί η Ελλάδα. 

  Τούτο σημαίνει πως θα χρειαστεί να χειριστούμε τη σχέση μας με τη Δύση πολύ προσεκτικά, προκειμένου και αυτή  να πετύχει τις επιδιώξεις της χωρίς όμως εμείς να υποστούμε ζημιά.

  Αποτελεί ευτύχημα που η Γαλλία έχει σχέδια και συμφέροντα στη Ν.Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και εκλαμβάνει την Ελλάδα σαν μέρος υλοποίησης αυτών των σχεδίων. Η Γαλλία και ισχυρή στρατιωτική παρουσία διαθέτει στη Μεσόγειο και πολιτική επιρροή εντός της Ε.Ε. 

  Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά η Ελλάδα διαθέτει αρκετά ισχυρά χαρτιά στα χέρια της. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ενισχύσει την αποτρεπτική στρατιωτική της ισχύ με σύγχρονα όπλα και αναβάθμιση του τρόπου που λειτουργούν οι ένοπλες δυνάμεις. Για την ακρίβεια χρειάζεται ένα σχέδιο "αποδημοσιουπαλληλοποίησης" των ενόπλων δυνάμεων όπως και πολλών άλλων τομέων...

  Άκου, "Ελληναράκο"

  Αλίευσα το παρακάτω σχόλιο από τον διάλογο των αναγνωστών στο Capital το οποίο είναι ενδεικτικό του "αυτοκτονικού" τρόπου που σκέφτεται μια μερίδα της κοινωνίας...

  "Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ εάν ήθελες να γίνεις πιο σαφής και σοβαρός, για τις δήθεν κόκκινες γραμμές, θα έπρεπε ήδη χθες να είχες αυξήσει την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα διεθνώς αποδεκτά 12 μίλια... και ας κάνουν τα τουρκάκια ό,τι θέλουν... το casus belli τους,  γράψτο στα παλιά σου παπούτσια... όπως γράφουν και αυτοί το δήθεν "διεθνές δίκαιο"

  ...ΑΛΛΑ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ... γι’αυτο επικαλείστε συνεχώς αυτό το "διεθνες δικαιο" που δεν υπάρχει.. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΚΟΥΣ. ....".

  Πρόκειται μια μερίδα της κοινής γνώμης που θεωρεί πως μπορεί η αναλογία ισχύος να είναι υπέρ της Τουρκίας, αλλά λόγω κάποιου αδιευκρίνιστου "μαγικού" τρόπου σε μια σύγκρουση θα υπερισχύσει η Ελλάδα.

  Με κάποιο ανάλογο τρόπο τα μέσα ενημέρωσης διαμόρφωσαν ένα παρόμοιο  κλίμα την περίοδο πριν τον πόλεμο του 1897 όταν οι ελληνικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Θεσσαλία και στην συνέχεια ηττήθηκαν. Αν δεν επενέβαιναν  οι μεγάλες οι δυνάμεις οι Οθωμανοί θα είχαν καταλάβει την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. 

  Βλέπε:Ο ταπεινωτικός πόλεμος του 1897: Οι Τούρκοι μια ανάσα από την Αθήνα

  Βέβαια υπάρχουν παραδείγματα που αδύναμες χώρες έχουν επικρατήσει ισχυρών. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, όπως και ο πόλεμος του Βιετνάμ ή η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

  Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης και για τούτο καλό είναι να μην φτάσουμε ποτέ σε αυτόν τον τρόπο επίλυσης των διαφορών. Συνήθως όμως οι πιθανότητες είναι υπέρ της πιο ισχυρής δύναμης.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ