Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 00:02

  Δεν υπάρχουν συντάξεις, πάρτε το απόφαση…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Δεν υπάρχουν συντάξεις, πάρτε το απόφαση...

  Τα όσα επανέλαβε ο Πολ Τόμσεν πριν από λίγες μέρες δεν άρεσαν στους περισσότερους ως συνήθως. Τούτο δεν σημαίνει πως τα προβλήματα που υπάρχουν και η ευνοϊκή συγκυρία έχει κρύψει κάτω από το χαλί δεν θα αναδυθούν ξανά στην επιφάνεια. 

  "Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, είναι μια από τις χώρες με τις μικρότερες αυξήσεις στην παραγωγικότητα και προβληματικό δημογραφικό. Γι’ αυτό η δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι χαμηλή, κάτω του 1%".

  Αυτά περίπου είπε ο κ. Πολ Τόμσεν ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ.

  "Τα θέματα είναι γνωστά, υπάρχει η ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα της οικονομίας και των κλειστών επαγγελμάτων" είπε.

  Ο ίδιος επανερχόμενος στις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ  σημείωσε ότι για να πετύχει ένα καλύτερο "δημοσιονομικό μείγμα" είναι κρίσιμο να υπάρξει μεταρρύθμιση στις συντάξεις που είναι πολύ μεγάλες και διεύρυνση της φορολογικής βάσης: "...το 60% των πολιτών είναι στο αφορολόγητο", δήλωσε. 

  Στη στήλη αυτή δεν έχουμε πάψει από το 2010 και μετά να επαναλαμβάνουμε πως ένα συνταξιοδοτικό σύστημα με αναλογία 1,5 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχο δεν είναι βιώσιμο, ιδίως όταν η μέση σύνταξη παραμένει υψηλότερη από τον μέσο μισθό. 

  Στην Ελλάδα η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. και φτάνει περίπου στο 17% του ΑΕΠ. Η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, γιατί τα έσοδα των ταμείων δεν επαρκούν, είναι επίσης η υψηλότερη στη Ευρώπη και φτάνει το 10% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 2,5%. 

  Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στα οικονομικά και τις αναλογιστικές μελέτες για να καταλάβεις πως οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων. 

  Τούτο μάλλον θα δημιουργήσει νέα κινήματα αγανακτισμένων και νέες πολιτικές ανακατατάξεις. 

  Χιλιάδες ανόητοι θα εμφανιστούν πάλι να εκμεταλλευτούν την οργή με επιχειρήματα σαν το παρακάτω που αλίευσα προ ημερών από τον διάλογο της στήλης.

  "Αυτός ο πανέξυπνος!!! (ο Τόμσεν) και παντογνώστης! εξυγιαντής!!! της Οικουμένης που πληρώνεται για να κάνει γνωματεύσεις των προβλημάτων των Λαών, που τόσα χρόνια ασχολείται με τα οικονομικά της Ελλάδας γιατί δεν σκέφθηκε μέχρι τώρα να εισηγηθεί και  να αναζητήσει που έχουν καταλήξει τα λεφτά που μέχρι σήμερα έχουν πληρώσει οι συνταξιούχοι ώστε να επιστραφούν από εκεί όπου αδικαιολόγητα μεταφέρθηκαν, να εξυγιανθεί το ασφαλιστικό σύστημα και να αποφευχθεί στο μέλλον να δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα. 

  Ο απλός αυτός προβληματισμός  δεν νομίζω ότι δεν έχει περάσει στο μυαλό κανενός από αυτούς που διαχειρίζονται  τις τύχες μας αλλά προφανώς ενεργούν  κατόπιν εντολών..."

  Οι απαντήσεις σε προβληματισμούς σαν αυτόν είναι απλές:

  Οι εισφορές που έχουν δώσει τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι Έλληνες (ιδίως του δημοσίου και των ΔΕΚΟ που ήταν και εικονικές) δεν έχουν καμιά σχέση με τις συντάξεις που έχουν πάρει και συνεχίζουν να παίρνουν.

  Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν πως ήταν  μικρότερες...

  Το πού πήγαν τα χρήματα των εισφορών και τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών είναι άδεια είναι γνωστό.

  Πήγαν σε συνταξιοδοτήσεις πρόωρες και το μοίρασμα θηριωδών  εφάπαξ...

  Ο λαός ψήφιζε αυτούς που του υπόσχονταν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με παχυλά εφάπαξ και οι κυβερνήσεις τηρούσαν τις υποσχέσεις σε βάρος των επερχόμενων γενεών. 

  Θυμάμαι τόσα χρόνια τα κόμματα ιδίως της κρατικοδίαιτης αριστεράς να φωνασκούν αν τα ασφαλιστικά ταμεία αγόραζαν καμιά μετοχή του Τιτάνα ή της 3 Ε. Μόνο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πρότειναν. Τούτο ενείχε και δόλο. Το δημόσιο δανειζόταν εύκολα από τα ταμεία και κατέβαλε αυξήσεις μισθών ενώ έκανε και νέες προσλήψεις.

  Όταν χρεοκόπησε το δημόσιο τα ταμεία έχασαν και τα λίγα που είχαν. Η Ελλάδα χρεοκόπησε κυρίως γιατί μεταξύ 2000 και 2010 το δημόσιο μόνο κατέβαλε για συντάξεις πάνω από 200 δισ. ευρώ. Τα επόμενα 10 χρόνια με τη συνεισφορά του δημοσίου στη συνταξιοδοτική δαπάνη στο 10% του ΑΕΠ θα καταβάλει άλλα 200 δισ. ευρώ.  Αυτό είναι απίθανο να συμβεί...

  Ιδίως με τους νεότερους και παραγωγικότερους Έλληνες να συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα...

  Για όσους είμαστε πάνω από 40 ετών δεν υπάρχουν συντάξεις, πάρτε το απόφαση...

  2) Μισές δουλειές κάνουμε, Κυριάκο...

  Αγαπητέ κε Στούπα,

  Την αναβολή του ΦΠΑ την βλέπουμε εμείς οι πρώην κατασκευαστές και γελάμε.  
  Η οικοδομή δεν θα γυρίσει για εξής  λόγους:

  1)Δεν υπάρχουν πελάτες. Όταν 600.000 νέα άτομα που θα έκαναν οικογένειες,  έφυγαν από την Ελλάδα ποιος θα πάρει σπίτι;

  2)Δεν υπάρχουν τράπεζες.

  3) Η πρώτη κατοικία δεν είχε ΦΠΑ έτσι και  αλλιώς.

  4) Το κόστος κατασκευής έχει ανεβεί κατά 40%. Διαλύθηκαν τα συνεργεία. Οι περισσότεροι τεχνίτες  βρίσκονται  Γερμανία. Θα γυρίσουν για τρία χρόνια; Γιατί;

  5) Ο μεγάλος κατασκευαστής  Silvio Berlusconi έλεγε ότι η οικοδομή είναι massimo risco - Massimo reccitamento. Δυστυχώς  με όσους μηχανικούς και κατασκευαστές το συζήτησα μόνο ρίσκο βλέπουν. (Με 80% εφορία και οι κρατικοί νταβατζήδες σε κάθε γωνία;)

  6) Όσοι είναι εγκλωβισμένοι  και κατεστραμμένοι,  τα χρήματα των πωλήσεων  θα πάνε για χρέη στο κράτος και τις τράπεζες. Τα περισσότερα είναι ημιτελή.  Ποιος θα βρει το κουράγιο και το χρήμα για να τα ολοκληρώσει; Και γιατί;

  7) Αρκετοί κατασκευαστές έχουν αποβιώσει. Μόνο η διαδικασία  στα δικαστήρια θα πάρει πάνω από  τα τρία χρόνια της περιόδου χωρίς ΦΠΑ.

  Το μέτρο  "φαίνεται"  ότι έγινε για τις τράπεζες. Έχουν φορτωθεί πολλή σαβούρα. Πέντε χρόνια μετά  τα δικαστήρια οι τράπεζες δεν με έχουν υποκαταστήσει σε πλειστηριασμό ακινήτων που δεν έκανα.

  Θα λύσουν το πρόβλημα οι τράπεζες;

  Εδώ δεν μπορούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα θα λύσουν της αγοράς;

  Για μια αλλαγή σειράς σε βιβλιάριο καταθέσεων έμεινα μισή ώρα στην υπάλληλο της τράπεζας  με δεκάδες χαρτιά. Το πιο φυσιολογικό θα ήταν να το κάνω μόνος  από το γραφείο μου.

  Σε μια ανελεύθερη οικονομία οι αποφάσεις αυτές μοιάζουν για κινήσεις απελπισίας. Οι δε κατασκευαστές μένουμε με την απορία. Σε ποιον άραγε πουλάνε κουτόχορτο;  

  Με εκτίμηση
  Δημήτρης Δημητρακόπουλος
  Πρώην κατασκευαστής . (Μέλος της ένωσης κατασκευαστών Ελλάδος)
  Η εταιρεία μου έκλεισε το 2012 χωρίς στοκ σε κατασκευασμένα κτίρια.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ