Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Ιουν-2019 00:02

  Κι όμως το "ματσάκι" γυρίζει…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Από την επομένη των πρόσφατων πολλαπλών εκλογών της 26ης Μαΐου ξεκίνησε το ράλι των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

  Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από 3,5% έχει πέσει κάτω από το 2,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ελλάδα χρεοκόπησε. To αντίστοιχο επιτόκιο στο ιταλικό 10ετές είναι στο 2,34% και στο αμερικάνικο στο 2%. Η μετοχή της Πειραιώς από το 1,5 ευρώ πριν την τελευταία εκλογική αναμέτρηση βρέθηκε μέχρι και  πάνω από τα 3 ευρώ...

  Σχηματικά, μια χώρα που έχει χρέος περί τα 340 δισ. ευρώ ένα επιτόκιο της τάξης του 3,5% σημαίνει 11,9 δισ. τον χρόνο για πληρωμή τόκων, ενώ ένα επιτόκιο περί το 2,5% σημαίνει καταβολή τόκων 8,5 δισ. ευρώ. Μιλάμε για  ένα όφελος της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ, όσο περίπου τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

  Τα ελληνικά επιτόκια είναι κοντά στα ιταλικά και ενδεχομένως να βρεθούν και χαμηλότερα από αυτά όχι γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά ή περισσότερο αξιόχρεη από την Ιταλία που είναι στις 10 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, αλλά γιατί οι αγορές θεωρούν την ιταλική κυβέρνηση και γενικότερα την πολιτική κατάσταση της γείτονος υψηλότερου ρίσκου.

  Η "λαϊκίστικη" κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε μια φάση προστριβών με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ και αυτό αυξάνει το ρίσκο της χώρας, αλλά και της Ε.Ε. και ιδίως των χωρών του νότου της Ε.Ε.

  Από την άλλη πλευρά οι αγορές περιμένουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται πως θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, να συνεργαστεί ομαλά με την ΕΚΤ και την Ε.Ε. από τις οποίες είναι πιθανό να λάβει και ισχυρή στήριξη.

  Η περίπτωση της Ελλάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την άνοδο και συντριβή του "εθνολαϊστικού" μετώπου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνει στις ηγεσίες της Ε.Ε. την ευκαιρία να καταδείξουν τα αδιέξοδα και την κατάληξη του μετώπου των "λαϊκιστών" συνολικότερα.

  Οι ευρωπαίοι έχουν κάθε συμφέρον και ίδιον πολιτικό όφελος να στηρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στηρίζοντας κυρίως την ελληνική οικονομία προκειμένου να ανακόψουν περαιτέρω την άνοδο των "λαϊκιστών" και στις δικές τους χώρες.

  Οι αγορές φαίνεται πως προεξοφλούν αυτό το ενδεχόμενο...

  Καθώς πρόσφατα η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί πως αν χρειαστεί θα επαναλάβει και επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο που στήριξε την ελληνική οικονομία μετά το 2015  μπορεί να επαναληφθεί.

  Αυτήν την φορά στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα μπορούσε επιλεκτικά να περιλαμβάνονται και ελληνικά ομόλογα κάτι που θα έχει πολλαπλάσια ώθηση στην ελληνική οικονομία  σε σχέση με αυτό που προηγήθηκε.

  Αν εν τω μεταξύ δεν προκύψει κάποια διεθνής οικονομική κρίση με κραχ στις διεθνείς αγορές, οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να αλλάξουν πλήρως το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Η συγκυρία αυτή την περίοδο μοιάζει ιδιαίτερα ευνοϊκή.

  Η Ελλάδα δεν μετείχε στο προηγούμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επειδή ήταν σε μνημόνιο αλλά επωφελήθηκε σημαντικά από αυτό καθώς οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που συμμετείχαν αύξησαν τη ζήτηση για ελληνικές εξαγωγές και επίσης αύξησαν τις "εξαγωγές" τουριστών προς την Ελλάδα.

  Ένα δεύτερο πρόγραμμα ( QE) στο οποίο θα μετείχε έστω και υπό περιορισμούς η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσε να δημιουργήσει ενδιαφέρον για επενδύσεις, κάτι που σημαίνει μείωση της ανεργίας με βελτίωση των μισθών, που είναι και το πεδίο που απέτυχε παταγωδώς ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Μια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση σε συνδυασμό με το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό, τις επενδύσεις της Eldorado, τις ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις στο κενό που έχει αφήσει η ΔΕΗ, την επένδυση δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας αλουμίνας από τον όμιλο Μυτιληναίου, τις επενδύσεις της Βιοχάλκο σε υψηλής προστιθέμενης αξίας εξαρτήματα για βιομηχανικά προϊόντα, θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει δραστικά το κλίμα στην οικονομία τα επόμενα χρόνια.

  Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποδειχτεί αρκούντως ισχυρή κοινοβουλευτικά και τολμηρή πολιτικά προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να επαναφέρει τη δημόσια τάξη στη χώρα και κυρίως να επαναφέρει την Ελλάδα στην κανονικότητα.

  Το "ματσάκι" της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να θεωρείται χαμένο από τα αποδυτήρια,  όπως  το "ματσάκι" της εκλογικής επιβίωσης του κ. Τσίπρα...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ