Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 00:02

  Ο κύβος ερρίφθη…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Το αφήγημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρόσφατα προς την κομματική και εκλογική του βάση ήταν πως στις προσεχείς Ευρωεκλογές, η διαφορά θα ήταν κάτω από 5 μονάδες, γεγονός που θα οδηγούσε στην ανατροπή της δημοσκοπικής ηγεμονίας της Ν.Δ. μέχρι τις βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο.

  Παρά την παροχολογία των τελευταίων μηνών και την πολυαναμενόμενη πυροδότηση της έκρηξης του σκανδάλου Novartis, η διαφορά δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια μείωσης αλλά το αντίθετο...

  Καθώς πλησιάζει ο ορίζοντας των εκλογών και διαφαίνεται πως θα προκύψει αλλαγή της κυβέρνησης σε λίγους μήνες, η "κρατικοδίαιτη" εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ όπως αναμενόταν επαναπροσεγγίζει το ΚΙΝΑΛ υπό τη σκέπη του οποίου αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια εν όψει των αλλαγών στον δημόσιο τομέα...

  Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν αυτήν την επανασυσπείρωση. Η κίνηση "Πράττω" των κ.κ. Κοτζιά και Τόσκα που συμμετείχαν ως υπουργοί στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, για τον δήμο της Αθήνας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές υποστηρίζει τον κ. Γερουλάνο και όχι τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλιόπουλο.

  Αποφάσεις σαν αυτή ακολουθούν τα ρεύματα που ανιχνεύουν στην εκλογική βάση όπως άλλωστε έκαναν  και πριν το 2015 όταν οι "πασοκογενείς" προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Αν στις ευρωεκλογές, σε ένα μήνα διαψευστεί το αφήγημα της μικρής διαφοράς με τη Ν.Δ. που θα κλόνιζε την αυτοπεποίθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επάνοδο στην εξουσία, αμφισβητώντας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, οι μετακινήσεις θα ενταθούν...

  Αν το βράδυ των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ να κινούνται περισσότερο πέριξ του 10% παρά του 20%, το ψυχολογικό πλήγμα στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να είναι καίριο...

  Οι σποραδικές μετακινήσεις που παρατηρούνται τώρα μπορεί να λάβουν σε αυτήν την περίπτωση μαζικό χαρακτήρα.

  Τα σενάρια  προσφυγής σε πρόωρες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στις αρχές του θέρους προκειμένου να μην διευρυνθεί η διαφορά, μικρή ανάσχεση μπορεί να επιφέρουν καθώς η ήττα θα έχει προαναγγελθεί από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών.

  Υπερεκτιμήσεις και υποτιμήσεις...

  Στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπερεκτίμησαν για άλλη μια φορά το αντίκρισμα της παροχολογίας και της σκανδαλολογίας, υποτιμώντας πως εν αντιθέσει με την περίοδο πριν το 2015 τώρα το ρεύμα κινείται αντίθετα με την πορεία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

  Το αφήγημα της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα δεν φαίνεται να έχει καμιά απήχηση στην κοινωνία καθώς οι μισθοί του 500άρικου για ανθρώπους με καλή εκπαίδευση είναι μια πραγματικότητα που φαλκιδεύει τις προσδοκίες για οποιαδήποτε αισιοδοξία βελτίωσης της κατάστασης.

  Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πλέον πως με την προσαρμογή των μισθών σε αυτά τα επίπεδα οι συντάξεις και τα επιδόματα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν είναι βιώσιμα.

  Τα σκάνδαλα που σκάνε κάθε μέρα και αφορούν την κυβέρνηση είναι ηχηρότερα και καλύτερα τεκμηριωμένα σε σχέση με το σκάνδαλο της Novartis στο οποίο η κυβέρνηση και οι παρακρατικοί της μηχανισμοί φαίνεται πως είχαν επενδύσει πολλά.

  Για τους έχοντες στοιχειώδη αντίληψη για το πώς λειτουργεί το σύστημα, το σκάνδαλο αυτό φαινόταν ευθύς εξ αρχής πως δύσκολα μπορεί να πλήξει πολιτικούς.  Το γεγονός πως στην κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να το προβλέψουν αυτό, επιβεβαιώνει την εκτίμηση για την ικανότητα να αντιλαμβάνονται με αντικειμενικότητα  την πραγματικότητα.

  Το αφήγημα...

  Η κυβέρνηση μέχρι τώρα  διατηρούσε τη συνοχή της εκλογικής και κομματικής της βάσης με το επιχείρημα πως η διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πραγματική αλλά προϊόν χειραγώγησης.

  Αν οι επικείμενες ευρωεκλογές διαψεύσουν αυτό το αφήγημα και επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις, τα φαινόμενα αποσυσπείρωσης της εκλογικής βάσης μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να πάρουν χαρακτήρα ανατροπής του σκηνικού.

  Ο κύβος ερρίφθη...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων