Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 00:02

  Πάρτε τα μέτρα σας, δεν πάμε καλά…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1)Πάρτε τα μέτρα σας, δεν πάμε καλά...

  Οι λαοί εκτός από τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν έχουν τη δικαιοσύνη και όλους τους άλλους θεσμούς που τους αξίζουν.

  Η χώρα χρεοκόπησε οικονομικά κυρίως γιατί μεταξύ 2000-2014 το κράτος δανείστηκε για να καταβάλει συντάξεις περί τα 200 δισ. ευρώ που έλειπαν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Τα περί "Μινώταυρου του νεοφιλελευθερισμού", συνωμοσίας των δανειστών για να πάρουν τα πετρέλαια και την Ακρόπολη είναι παραμύθια που λένε στους εαυτούς τους όσοι καταλήστευσαν και συνεχίζουν να καταληστεύουν τη χώρα και  το μέλλον των παιδιών τους.

  Σε μια χώρα με 3 εκατ. συνταξιούχους εκ των οποίων το 1/3 είναι πενηντάρηδες και πάνω από τα 2/3 λαμβάνουν συντάξεις πολλαπλάσιες των εισφορών που έχουν καταβάλει, το συνταξιοδοτικό αναδεικνύεται στην επιτομή του πολιτικού και οικονομικού της προβλήματος.

  Τα 3 εκατ. των συνταξιούχων αντιπροσωπεύουν το 53% από τα 5,56 εκατ. που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

  Τα 3 εκατ. συνταξιούχοι και το 1 εκατ. των σιτιζόμενων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο αντιπροσωπεύουν το 70% των εγκύρως ψηφισάντων του Σεπτεμβρίου του 2015 και συνθέτουν την κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου.

  Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές αν δεν πάρει την πλειοψηφία αυτής της... πλειοψηφίας μαζί του.

  Κανείς ούτε πριν ούτε μετά τη χρεοκοπία του 2010 απ’ όσους είπαν την αλήθεια δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις αποφεύγουν την αλήθεια και την πραγματικότητα όπως ο διάβολος το λιβάνι.

  Η Ελλάδα καταβάλλει αυτή τη στιγμή σε συντάξεις περί τα 29 δισ. ευρώ δηλ. το 16% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. καταβάλλει λιγότερο από το 12%.

  Κατά μέσο όρο οι νεότεροι συνταξιούχοι που είναι και οι πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες λαμβάνουν μεγαλύτερες συντάξεις. Κατά κύριο λόγο οι νεότεροι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μεγαλύτερες συντάξεις αποτελούνται από τους πραιτοριανούς του πελατειακού κράτους (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Δημόσιο κλπ.).

  Το κόστος συνταξιοδότησης είναι στα 29 δισ. ευρώ ή 16% του ΑΕΠ μετά από μια σειρά περικοπές που έλαβαν χώρα μετά την "άσφαιρη" λόγω παρέμβασης των δανειστών  χρεοκοπία του 2010.

  Τις τελευταίες μέρες κάποια δικαστήρια δικαίωσαν προσφυγές συνταξιούχων και τους επιστρέφουν τις περικοπές.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σκάι την περασμένη Παρασκευή κάποιοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ πρόλαβαν και εισέπραξαν ήδη.

  Τούτο αποτελεί δεδικασμένο. Η κυβέρνηση καθώς έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο παρακολουθεί αμήχανη. Το ίδιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Το Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει στους συνταξιούχους συνολικά περί τα 8-9 δισ. ευρώ.

  Το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να αφήσει την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να έχει πεδίο να αντιπολιτεύεται.

  Αύξηση μισθοδοσίας...

  Επιπλέον η κυβέρνηση κατά τη διετία 2015-17 αύξησε το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ κάτι που αποδίδεται στην αύξηση των προσλήψεων μη μόνιμου προσωπικού και όχι στην αύξηση των μισθών.

  Τα στοιχεία από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 αποκαλύπτουν ότι το κόστος για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 15,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, θα φθάσει εφέτος τα 17,09 δισ. ευρώ για να εκτιναχθεί στα 17,6 δισ. ευρώ το 2019.

  Το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου αυξάνεται και η χώρα ξοδεύει για συντάξεις τα περισσότερα από κάθε άλλη στον κόσμο.

  Την ίδια ώρα παράγει υπερπλεονάσματα μέρος των οποίων σχεδιάζει να διανείμει σαν μέρισμα σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες έναντι της ψήφου τους.

  Τα υπερπλεονάσματα προκύπτουν από την υπερφορολόγηση όσων δεν έχουν προλάβει να φύγουν στο εξωτερικό και από τη συγκράτηση των δαπανών.

  Έτσι ενώ συνεχίζονται οι προσλήψεις που αυξάνουν τη μισθολογική δαπάνη τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες, τα σχολεία πετρέλαιο θέρμανσης, η αστυνομία αλεξίσφαιρα γιλέκα, περιπολικά και ασυρμάτους.

  Την περασμένη εβδομάδα αστυνομικοί κατέληξαν στο νοσοκομείο γιατί δεν είχαν ασύρματο να ζητήσουν βοήθεια όταν δέχτηκαν επίθεση.

  Βλέπε: Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να ζητήσουν ενισχύσεις, αλλά δεν δούλευε ο ασύρματος του περιπολικού...

  Είναι προφανές πως η χώρα διαλύεται γιατί λαός και πολιτική ηγεσία έχουν πιστέψει τα ψέματα που λένε ο ένας στον άλλο και κυρίως όλοι μαζί στον εαυτό τους. Η αύξηση της δημόσιας δαπάνης για μισθοδοσία και η καταβολή αναδρομικά των συνταξιοδοτικών περικοπών απλά επιταχύνουν το μοιραίο που είναι η σύγκρουση με την πραγματικότητα των αριθμών και η ολοσχερής κατάρρευση.

  Πάρτε τα μέτρα σας, δεν πάμε καλά...

  2) Το κλίμα άλλαξε...

  Η πτώση του S&P 500 από τις 2.900 μονάδες στις 2.600 έλαβε χώρα τον Οκτώβριο. Τον Οκτώβριο του 2018 οι Αμερικάνοι επενδυτές αισθάνθηκαν την πτώση αφού ο δείκτης Wilishire 5000 (ο δείκτης με τον μεγαλύτερο αριθμό μετοχών) με απώλειες 7,29% μείωσε την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του κατά 2,4 τρισ. δολ.

  πιν


  Περί τα 12 τρισ. είναι οι απώλειες των παγκόσμιων αγορών ενώ περί τα 2 τρισ. δολάρια έχει μειωθεί η αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων.

  Τούτο σημαίνει πως για πρώτη φορά οι επενδυτές μετά από χρόνια γράφουν απώλειες. Το δυσάρεστο αυτό αίσθημα τους κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς, γεγονός που σημαίνει πως προσπαθούν να αποφύγουν το υψηλό ρίσκο.

  Υπό αυτές τις συνθήκες η επόμενη διετία αναμένεται "ασφυκτική".

  Τώρα οι διεθνείς επενδυτές πιστεύουν πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα καθώς ξεκινά το καλό εξάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου-Μαΐου.  Πριν ξεκινήσει η χειμερινή ανασύνταξη είναι πιθανό ο S&P  να δοκιμάσει χαμηλότερα έτους.

  πιν

  Τις τελευταίες δεκαετίες μόνο τρεις φορές το εξάμηνο Νοεμβρίου-Μαΐου διέψευσε τον κανόνα. Οι εξαιρέσεις του κανόνα έλαβαν χώρα  το 1970 κατά την αμερικάνικη εισβολή στην Καμπότζη, το 1973 λόγω του πετρελαϊκού εμπάργκο και το 2008 κατά το διεθνές χρηματοπιστωτικό κραχ.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ