Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 02-Φεβ-2026 00:02

    Λόγια του Διαδρόμου..;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου

    Είμαστε 30 χρόνια "ενεργειακοί πρωταγωνιστές” στα Βαλκάνια (!). Από "σενάρια” χορτάσαμε. Έργο δεν είδαμε. Το σκηνικό αλλάζει τώρα. Έργο θα δούμε;

    Δεν το λέμε από γκρίνια. Ούτε από αντιπολιτευτική διάθεση. Αλλά όπως και να το κάνουμε καλό είναι να μην ξεχνιόμαστε. 

    Να μη θεωρούμε ότι το χθες του Ελλαδιστάν και του 50χρονου ψευτοσοσιαλισμού του πέρασε  στα "συρτάρια” του παρελθόντος μαζί με την πολιτική μας μιζέρια. 

    Και κεντρικό ερέθισμα μου είναι το 25ετές "θρίλερ” του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Του αγωγού που "...θα τάραζε τα νερά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις...” δίδοντας όμως φτερά για να κάνει μόνο η τότε Βουλγαρία τα δικά της και μπράβο της... που τα κατάφερε.  

    Ανακάτεψε όμως και 3-4 δικές μας κυβερνήσεις οδηγώντας σε πρόωρο τέλος μια από αυτές. Το θυμάστε..; Η υπόθεση όμως του αγωγού δεν άλλαξε ούτε στόχους ούτε σενάρια και κατά τη διάρκεια εξουσίας και της σημερινής κυβέρνησης.

    Είναι χθεσινά όλα αυτά. Και το κυριότερο. Ποτέ δεν ήλθαν ούτε στην πολιτική ούτε στην διπλωματική επιφάνεια όλα εκείνα που τα προκάλεσαν μαζί με τα πολλά ερωτήματα...  που μας άφησαν. 

    Να λοιπόν γιατί μας οδηγούν σε πιθανές παρόμοιες σκέψεις όταν ψάχνουμε να δούμε όλες τις πλευρές του Κάθετου Διαδρόμου Ελλάδας Ουκρανίας ακούγοντας την κυβέρνηση  να μας λέει ότι η επιτυχία του  Διαδρόμου  για μεταφορά αερίου (από τα ελληνικά τερματικά προς την Ουκρανία) αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Τα λέει η κυβέρνηση και προαναγγέλλει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των εμπλεκόμενων χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία) στις ΗΠΑ στα τέλη μήνα, στην προσπάθειά της...  να θεραπεύσει τις "παιδικές ασθένειες” που τον ταλανίζουν τον Διάδρομο. 

    Ρωτάμε λοιπόν τώρα και εμείς, με τη σειρά μας.  

    Είναι στις ίδιες "παιδικές ασθένειες” και όλα τα προβλήματα που θα συναντήσουμε στην (εντός Ελλάδας) διαδρομή του Κάθετου Διαδρόμου και η γνωστή μας δήθεν "πολιτική ευαισθησία” που κατεβάζει στους δρόμους τους αντιρρησίες σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τέτοιας μορφής φιλόδοξα προγράμματα; 

    Και το τονίζουμε αυτό για δύο σημαντικούς (κατά την άποψή μας) λόγους. 

    Το έργο του Κάθετου Διαδρόμου Ελλάδα - Ουκρανία (μέσα από τις διαδρομές που θα περάσει) είναι και σημαντικό αλλά και  ικανό να δικαιολογήσει την(30ετών) "πολιτική θεατρολογία” μας για τον δήθεν ρόλο μας στην ενέργεια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. 

    Το έργο αυτό θα ισοφαρίσει (ίσως...) και τις (ανεπίτρεπτες) καθυστερήσεις μας στις έρευνες αποθεμάτων υδρογονανθράκων μας και την πρόωρη (προ 6ετίας) δική μας απόφαση(!) για την απολιγνιτοποίηση. 

    Απόφαση που όμως "βραχυκύκλωσε” (χωρίς λόγο κατά την γνώμη μου), την ηλεκτρική μας τροφοδοσία μιας και ανταποκρινόμαστε (από το 2018 προοδευτικά) στους στόχους και τις οδηγίες της ΕΕ για εκπομπές CO2 ,αναβαθμίζοντας παράλληλα και τη συμμετοχή των ΑΠΕ στον τομέα του ηλεκτρισμού μας. 

    george.kraloglou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ