Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 19-Δεκ-2025 00:02

    Έρχονται τα "κάλαντα" και για το φορολογικό...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου

    Κάθε Δεκέμβρη τα ίδια. "Σώζουμε" τις επιχειρήσεις από το φορολογικό μας..! Με ποιο τρόπο; Με μέτρα που ούτε συμφωνούν, ούτε και τα ζητάνε.

    Θέλετε ένα παράδειγμα, απλά για να γελάσουμε πριν ακούσουμε τα νέα φορολογικά μέτρα από την κυβέρνηση;

    Ας πάρουμε την προκαταβολή των φόρων της επόμενης φορολογικής χρονιάς..! Παλαιό "οθωμανικής λογικής” χαράτσι που δεν θα συναντήσεις σε καμιά χώρα, από εκείνες που, εμείς οι ίδιοι, τις έχουμε κατατάξει στις ανεπτυγμένες.

    Ποιο θα είναι το χατίρι (επίσης οθωμανικού τύπου) που, κατά πάσα βεβαιότητα, θα ακούσουμε, αν βαδίσουμε σε φορολογικές αλλαγές για τον επιχειρηματικό μας κόσμο;

    "...Πάρτε μια μικρή μείωση στην προκαταβολή του φόρου που έχει ορίσει ο κρατισμός μας, γιατί χωρίς τους φόρους σας πώς θα συντηρηθεί και θα ζήσει... Πάρτε μια μείωση λοιπόν και πολύ σας πάει...”

    Τι ζητάει όμως (πάνω από 10ετία) η επιχειρηματική αγορά χωρίς να την ακούει κανείς..;

    Καταργήστε την προκαταβολή φόρων που δεν υπάρχει ούτε σε τρίτες χώρες και μετά ελάτε να μιλήσουμε για δράσεις, για επενδύσεις και τελικά για ανάπτυξη;

    Αλλά ποιος τους ακούει... Και από τη σημερινή κυβέρνηση;
    Κανείς, όπως θα δούμε και στις αντίθετες εξαγγελίες, αν πράγματι επικρατήσουν αυτά που μαθαίνουμε για τις εισηγήσεις του νέου φορολογικού που θα αφορά τις επιχειρήσεις. Μακάρι να πέσουμε έξω.

    Τι θα συμβεί έτσι και οι πιθανές εξαγγελίες είναι μία από τα ίδια εκείνων που μας συμβαίνουν πάνω από μία 10ετία;

    Θα αδιαφορήσουν όλοι όσοι ακούσουν τα όποια μέτρα, επειδή αυτό που τους ενδιαφέρει είναι συγκεκριμένα κεφάλαια στο φορολογικό, όπως το παραπάνω. Οπότε θα συνεχίσουν από εκεί που βρίσκονται και όσο αντέξουν...

    Και πάμε σε ένα άλλο (κεντρικής σημασίας) φορολογικό θέμα, επίσης συνδεδεμένο με τη λειτουργία της επιχειρηματικής μας αγοράς και κυρίως τη νέα επιχειρηματικότητα.

    Πρόκειται για τον ΦΠΑ που αποφάσισε να συντηρήσει η κυβέρνηση στα ύψη του και να τον διαφυλάξει ως "κόρη οφθαλμού”, επίσης για τη συντήρηση του κρατισμού στη χώρα.

    Πρόκειται για τον ΦΠΑ για τον οποίο έχουν αγνοηθεί οι υποδείξεις των μικρομεσαίων (αυτών που κατά τα άλλα χαρακτηρίζουμε "ραχοκοκαλιά” της οικονομίας). Έχουν αγνοηθεί ακόμη και συστάσεις της Κομισιόν για περικοπές, μιας και το ύψος του ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε.

    Τι ζητούν και εδώ οι μικρομεσαίοι και οι μικροί; Απλά, ίση μεταχείριση στην απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ με την υπόλοιπη Ε.Ε.

    Δεν είναι δυνατόν, λένε (και έχουν δίκιο), στην Ελλάδα η απαλλαγή αυτή (ως κίνητρο) να είναι μόνο 10.000 ευρώ, όταν στην Ε.Ε. ξεκινάει από 25.000 και φθάνει τις 100.000 ευρώ. Πώς είναι δυνατόν (ισχυρίζονται), με συνθήκες αδικαιολόγητου ύψους στον ΦΠΑ, να μας ζητάτε επεκτάσεις και μεγάλωμα των μεγεθών μας;

    Και τι θα ακούσουν (όταν και αν γίνουν εξαγγελίες) για τη μικρομεσαία μας τάξη και τη συμπαράσταση της Πολιτείας;

    Για την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ (ως κίνητρο) μάλλον ούτε λέξη... Για την υποχρέωση να προκαταβάλουν τον φόρο της επόμενης χρονιάς, ασήμαντες μειώσεις που δεν θα αλλάξουν ούτε την εικόνα τους ούτε τις προοπτικές τους σε μεγέθη.

    Και ποιος ο λόγος των πανηγυρισμών για μέτρα (εφόσον υπάρξουν βεβαίως, όπως πιστεύουμε, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του capital.gr); Επειδή –κατά την άποψή μας– έτσι συνηθίζεται από όλες τις κυβερνήσεις στο τέλος του χρόνου... Και για τον πρόσθετο λόγο ότι το 2026 θα είναι προεκλογικό (από την πρώτη του μέρα ως την τελευταία...).

    george.kraloglou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ