Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Σεπ-2025 00:02

    Πάμε για "σήριαλ" και στις μεταρρυθμίσεις;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου

    Πριν 40 χρόνια βλέπαμε την Ελλάδα ενεργειακό πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια. Πριν 15 χρόνια βλέπαμε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Τι άλλο θα δούμε;

    Είμαστε υπερβολικοί και κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση;

    Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα, αφήνοντας τους οραματισμούς του ρόλου μας στα Βαλκάνια, για να δούμε τι περιμένουμε από το 2010 και μετά.

    Ψάχνοντας, πριν και το 2008, αιτίες και μπερδέματα που κρατάνε μακριά από την οικονομία μας επενδυτές και επενδύσεις, βρήκαμε —μέσα στα άλλα— ότι στις σοβαρότατες αιτίες είναι και οι απαράδεκτες, πολύχρονες καθυστερήσεις στη λειτουργία των μηχανισμών της Δικαιοσύνης.

    Και αυτό ήταν και παραμένει νευραλγικό θέμα για την επενδυτική μας πολιτική, αν σημειώσουμε ότι δεν περνάει στην Ελλάδα επένδυση που να μην "εισπράξει” προσφυγή για κάποιον λόγο.

    Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση σε όλη τη λειτουργία της Δικαιοσύνης μας. Και το βάλαμε στόχο, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή πολιτική ένσταση.

    Ωστόσο, από το 2010 και για 15 χρόνια ως σήμερα, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη παραμένει. Αλλά μόνο ως στόχος (!!).

    Κάπως έτσι κινήθηκε, για 40 χρόνια, και μια άλλη διαπίστωση από την πολιτική μας:
    Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του κράτους μας και των υπηρεσιών του, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των απαιτήσεων των διοικητικών υπηρεσιών του, ειδικά στις επενδύσεις.

    Εξάλλου, στους στόχους των μεταρρυθμίσεων και του 2026 παραμένει αυτό που οραματιστήκαμε το 1980-1985: περιορισμός της παρουσίας του κράτους εκεί που δεν χρειάζεται, και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων των υπουργείων, των οργανισμών και των υπηρεσιών, για να αποφεύγουμε τις καθυστερήσεις και τις εμπλοκές.

    Ποιος ο λόγος και εδώ της 25χρονης καθυστέρησης, ποτέ δεν το μάθαμε.

    Αυτό που μάθαμε από όλες τις κυβερνήσεις ήταν πως συμφωνούσαν ότι η μεταρρύθμιση είναι κορυφαία. Συνεπώς, από εκεί θα ξεκινήσουν όλα. Η γενική αυτή πολιτική βούληση παραμένει (;) στους στόχους μόνο και, βεβαίως, και στα χαρτιά.

    Τρίτος κορυφαίος στόχος 40 ετών που πέρασαν: η γραφειοκρατία και ο αφανισμός της. Τουλάχιστον κατά 40-50%. Στις μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, της 15ετίας 2010-2025 και αυτός. Είχαμε αποτέλεσμα; Οι επενδυτές από την Ελλάδα και εκτός αυτής θα σας πουν.

    Τις απαντήσεις τις δίνει, άλλωστε, το γεγονός πως με τη γραφειοκρατία και την καταπολέμησή της (αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις που έβγαζαν μάτι...) την είχαν στόχο όλες οι κυβερνήσεις από το 1980.

    Παραμένει, βέβαια, ως μεταρρύθμιση ουσίας στο πρόγραμμα και της σημερινής κυβέρνησης, για το 2026 και μέχρι τις εκλογές.

    Ποιος ο λόγος της αναφοράς μας στις μεταρρυθμίσεις που "λιβανίζονται” χρόνια τώρα, πράγμα που σαφώς έχει και την αιτία του —και ίσως και κάποια σκοπιμότητα;

    Το θέμα μπαίνει έντονα στην οικονομική επικαιρότητα, μιας και πέρασε προ ημερών και στις αρνητικές παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Και αυτό (κατά την άποψή μας) σημαίνει ότι μεταρρυθμιστικά μάλλον δεν έχουμε να δούμε πολλά πράγματα. Το τρένο πέρασε και εδώ... Και όποιος προλαβαίνει, κατεβαίνει για να μην έχει ευθύνες και να μπορεί να ισχυριστεί: "Εγώ σας τα έλεγα...”

    george.kraloglou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ