Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Δεκ-2022 00:02

  Ο "Ιούδας μισθός" και τα 30 αργύρια...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Πρόδωσε 3 κυβερνήσεις ο "Ιούδας μισθός" των 750 ευρώ και το  Πάσχα επιστρέφει... τα 30 αργύρια (643 από 613 ευρώ) στους επίσης προδομένους εργαζόμενους...

  Αυτά λένε οι ειδήσεις από τον συνάδελφο κ. Δ. Κατσαγάνη "Έρχονται τρεις παρεμβάσεις στους μισθούς από το 2023", για τον νέο κατώτατο. Και όλα δείχνουν ότι έτσι έχουν και τα πράγματα.

  Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει δει το πρόβλημα με το μισθολογικό σε όλη του την έκταση. Και θα συμφωνήσουμε με την επιλογή της (όπως λέει και το ρεπορτάζ) να το κάνει κορωνίδα στόχων της,  σε πιθανή επόμενη θητεία. 

  Μακάρι μάλιστα να καταφέρναμε για μια φορά (την πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης) να μετατρέψουμε σε πράξη αυτά που απλώς πασπαλίζουμε... (με λόγια και ευχές) για συναινετικές ή εθνικές πολιτικές στην εργασία,  εντάσσοντας και το εργασιακό μας στους ορίζοντες της ανάπτυξης. 

  Αλλά πού να τα βρεις αυτά στον πράσινο, τον ροζ και τον γαλάζιο ψευτοσοσιαλισμό του πολιτικού μάρκετινγκ, όταν ο μοναδικός του στόχος είναι η μετακίνηση και η άγρα πελατειακού δυναμικού, από κόμμα σε κόμμα. 

  Στο θέμα μας όμως. 

  Το εργασιακό είναι βραδυφλεγής βόμβα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκραγεί. Και δεν θα αργήσει. 

  Το 2023 θα δούμε καπνούς. Πιο έντονους από αυτούς του 2022 με ακόμη μεγαλύτερη άρνηση προσφοράς για δουλειά. Παντού. Στην παραγωγή, τη διακίνηση, τον τουρισμό αλλά και την τεχνολογία. Η αρχή έγινε από την πληροφορική.

  Το έχουμε σημειώσει ξανά. Η πληροφορική προσφέρει 8.000 θέσεις εργασίας και δεν βρίσκει κόσμο. Η διακίνηση και στην παραγωγή και τις εισαγωγές ψάχνει για 100.000 θέσεις. Κλείνει όμως 8μηνο, ψάχνοντας...

  Η μικρομεσαία επιχείρηση έχει 30.000 θέσεις εργασίας κενές. Ενώ άλλες 70.000 θέσεις εργασίας θα προσφέρει ξανά για το 2023 και ο τουρισμός. Οι προβλέψεις είναι πως δεν θα βρει.

  Μια ματιά και στην αντίθεση με τις κρατικές καρέκλες.

  Για τα κενά (εκτός της υγείας) προετοιμάσθηκαν διορισμοί 5.500 ατόμων. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ξεπερνούν τις 170.000 !!! 

  Ψάξτε το στην οικονομική επικαιρότητα των ημερών. Θα δείτε ότι το σύνδρομο του ραγιά για μια θέση στο κράτος παραμένει χωρίς την παραμικρή υποχώρηση. 

  Και είναι άλλο ένα στοιχείο που μαρκάρει (με άθλιο τρόπο -κατά τη γνώμη μας-) το εργασιακό μας αποτύπωμα στην οικονομία. 

  Πού θα πάει λοιπόν αυτό, από το 2023 ως και το 2027 όπου, με πολύ μεγάλη δυσκολία, θα περάσουμε συμπληγάδες κρίσεων σε οικονομία, ενέργεια και ανθρώπινη απασχόληση; 

  Τι φοβόμαστε και τα σημειώνουμε αυτά;

  Ότι το εργασιακό θα έχει την κατάντια που είχε η αποβιομηχάνιση του τόπου. Ο λόγος, η γνωστή ανικανότητα της πολιτικής και των πολιτικών να προσαρμόσουν την οικονομία της στους στόχους της ανταγωνιστικότητας των χωρών της Ε.Ε. 

  Ότι το εργασιακό θα ακολουθήσει τη μοίρα της αποεπένδυσης. Και εδώ η πολιτική σκοπιμότητα (σε όλα τα επίπεδα και ιδίως σε εκείνο της τοπικής αυτοδιοίκησης) να απομακρύνει τις εντυπώσεις ότι θα αλλάξει το προφίλ της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Πράγμα που σημαίνει μεταβολή και σε σχέσεις κράτους και κρατικοδίαιτων. 

  Ότι το εργασιακό θα χάσει και τη βεβαία προσφορά θέσεων εργασίας σε συγκροτήματα (ναυπηγικά, μεταλλουργικά, ενεργειακά, ως και πολεμικής βιομηχανίας). Βασικός λόγος, η κοινή κομματική γραμμή των διεκδικητών εξουσίας είναι να συντηρήσει όλες τις κρατικές βιομηχανικές παράγκες (πάγωμα αποκρατικοποίησης) για να μη χαθεί το πελατειακό δυναμικό των κρατικών εργατών και υπαλλήλων, που απασχολούν. 

  Ας ανοίξουν τα μάτια τους, πολιτικοί και παρατάξεις, να δουν ότι η οικονομία απαιτεί ποιότητα σε παραγωγικότητα και εξειδίκευση. Ποιότητα όμως και στις αμοιβές και στις συνθήκες εργασίας στην ιδιωτική μας οικονομία. Η δε κρίση σε μισθολογικό και εργασιακό δεν θα ξεπεραστεί με τον κατώτατο στα 750 ευρώ (αυτόν που επιδιώκουμε μια 10ετία...), ούτε στα 755 ευρώ, που ίσως μας ετοιμάζουν για έκπληξη...

  george.kraloglou@capital.gr    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ