Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2022 00:02

  Έχουμε 37.000 αναφορές για ξέπλυμα χρήματος και πάμε για 7 δισ. νέα δανεικά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Τίποτε το περίεργο για την οικονομία μας. Τίποτε το καινούργιο. Η ανάπτυξη όμως του 2023 κρύβεται πίσω από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τα δανεικά; 

  Την οικονομική μας επικαιρότητα διαβάζουμε εμείς και αυτά που μας προβάλλει μελετάμε...Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. 

  Τι μας λένε λοιπόν τα χθεσινά νέα. 

  Επειδή χωρίς δανεικά δεν θα τα βγάλουμε πέρα και το 2023 καλό είναι να ετοιμαζόμαστε. Αργήσαμε μάλιστα...

  Τα δανεικά που έχουμε ανάγκη για τη νέα χρονιά είναι 15 δισ., αλλά άντε να τα πάρεις. Έστω και με καλύτερη επενδυτική βαθμίδα ή αν δείξουμε τα χαρτιά με τα συγχαρίκια... Κομισιόν και των άλλων της Ε.Ε. Η οικονομία δεν τα αντέχει...

  Πάμε λοιπόν για λιγότερα δανεικά. Και για να είμαστε ήσυχοι θα ψάξουμε για τα μισά. Κάτι παραπάνω από 7 δισ... 

  Τι έχουμε λοιπόν ως εδώ. Τη ζωή μας να συνεχίζεται με δανεικά και χρέος. Και πληθωρισμό να κουκουλώνει το χρέος προσωρινά.

  Κατά τα άλλα.

  Το Ελλάδιστάν παραμένει στο μηδέν από ντόπιες επενδύσεις. Στο μηδέν (για να προκαλέσει θέμα επικαιρότητας...) και η παραγωγή από τον αγρό μέχρι τη μεταποίηση. 

  Και εξωστρεφώς... να μας "ξελασπώνουν" πετρελαιοειδή και κάποιες δουλειές φασόν στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. 

  Πάμε τώρα και στα άλλα νέα της επικαιρότητας μας. Αυτά που εντελώς συγκυριακά ταιριάζουν (αυτή τη φορά) και με τα νέα από την Ευρώπη. Το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος... 

  Τα δικά μας νέα λοιπόν. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μας λέει ότι από τα φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται από τις υπηρεσίες της εμπλέκονται σε 71 υποθέσεις, που "άνοιξε" ήδη η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Και εφόσον προκύψουν στοιχεία ξεπλύματος χρήματος θα ασκηθούν και ποινικές διώξεις.

  Τα άλλο μας λέει; Ότι από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο η φορολογική διοίκηση εξέδωσε εντολή ελέγχου για 195 περιπτώσεις, ενώ οριστικοποίησε 125 υποθέσεις και έβαλε φόρους και πρόστιμα 86,1 εκατ. ευρώ!!. 

  Στο δε 9μηνο του 2022 απέστειλε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 352 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή που υπερβαίνει το 1,44 δισ. ευρώ!!! 

  Επίσης, παραπέμφθηκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και 514 φορολογούμενοι, με αρρύθμιστα χρέη 464 εκατ. ευρώ.

  Και το τελευταίο για να έχουμε όλη την "ομορφιά" της εικόνας μας. Η αρμόδια Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παρέλαβε από αστυνομικές, φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές και άλλες Αρχές (από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό) αναφορές για ύποπτες συναλλαγές σε 37.000 περιπτώσεις!!!

  Πού θέλουμε να καταλήξουμε περιγράφοντας τα παραπάνω εκτός από τη δημοσιογραφική μας υποχρέωση να μην αγνοούμε την (σχεδόν καθημερινή) παρόμοια επικαιρότητα για την οικονομία μας και όλα εκείνα που μορφοποιούν την κάποια ιδέα για την όποια προκοπή μας...

  Ότι η μαύρη οικονομία καλά κρατεί ως χρηματοδότης της άσπρης οικονομίας και άρα δεν έχουμε άδικο όταν είμαστε επιφυλακτικοί στα πανηγύρια,  τους "χορούς" που έχουν στηθεί για την πορεία ανάπτυξης που δήθεν μας έρχεται το 2023.

  Ότι δεν μας ξάφνιασαν καθόλου, αλλά αντιθέτως (από τα ακούσματα που έχουμε και από την αγορά) μας βρίσκουν σύμφωνους οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας που (από "ευγένεια" προφανώς και για να μην ταράξει τα πολιτικά νερά…) βρίσκει κάτι παραπάνω από 1% ανάπτυξη και τα ξαναλέμε (λέει) για το 2023.

  Ότι τους λόγους αποεπένδυσης και της ανύπαρκτης εσωτερικής κινητικότητας σε επενδύσεις (ουσίας) περιβάλλει και το "άρωμα" της οικονομίας του 2010. Άρωμα που αισθάνεσαι μέσα από τη συνέχιση των χαρακτηριστικών της. Τακτικής της οθωμανικής φορολόγησης σε ό,τι κινείται (ας είναι και ενοικιαζόμενα δωμάτια του σπιτιού σου), φοροκλοπή,  μαύρη οικονομία, ξέπλυμα και "ανάπτυξη" με δανεικά,  επειδή μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφανίσουμε τη φοροκλοπή.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ