Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 00:02

  Θα παλέψουμε και με τα υπερκέρδη μέχρι το 2030;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Δύσκολα θα μας αφήσει η ενεργειακή κρίση πριν το 2030. Αλλού όμως είναι το θέμα για εμάς. Οι "αγριάδες" μας για τα υπερκέρδη θα κρατήσουν ως τότε;

  Και ας μπούμε στην ουσία του θέματος. 

  Στην παραγωγή όπως και στις μεταφορές (τόσο στην Ευρώπη όσο και στον τόπο μας) έχουν ήδη προσανατολιστεί προς την ιδέα ότι και μετά από μια 5ετία θα μιλάμε ακόμη για την ενεργειακή κρίση. 

  Τα ίδια μηνύματα γίνονται αισθητά και στις Βρυξέλλες που δεν αρνούνται συνέχιση της κρίσης και μέσα στο 2030. Και αυτός είναι και ο λόγος με τα "αργόστροφα" της Κομισιόν στον προσδιορισμό μέτρων και ενιαίας ενεργειακής άμυνας. Ο φόβος (των Γερμανών) να γυρίσει το πλαφόν μπούμερανγκ στην τροφοδοσία της Ε.Ε. 

  Τα σημειώνουμε όλα αυτά για να αντιληφθούμε ότι και στη σχεδόν βεβαία νέα 7ετία μέσα στο σκοτάδι της ενεργειακή κρίσης, έχουμε μεν την Κομισιόν να καταδικάζει με τα υπερκέρδη..., αλλά ως εκεί. 

  Και ας φωνάζουμε όσο θέλουμε ως Νότος ότι θα επιβάλλουμε το πλαφόν στην Ευρώπη. Και θα το κρατήσουμε όσο και η ενεργειακή κρίση... (ελληνική κυβέρνηση). 

  Μακάρι να το επιτύχει η κυβέρνησή μας στο 5μηνο που της μένει να υπηρετήσει ως εξουσία. 

  Μακάρι, αλλά δεν το βλέπουμε. Δεν μας είναι εύκολο να πεισθούμε πως έξω από τη διπλωματική της (πλάγια) γλώσσα... η Κομισιόν θα κάνει τελικά αυτό που πρέπει να κάνει. Και να προκάνουμε να το δούμε και εμείς, πριν τις εκλογές. 

  Γιατί μέχρι τις εκλογές μας, ας πούμε Απρίλιο, Μάιο, λεφτά από τα υπερκέρδη στη δική μας την τσέπη... δεν πρόκειται να δούμε. Δεν θα έχει λήξει ο κύκλος της μεταφοράς τους από τα συμφέροντα σε εμάς. Και αν γίνει τελικά...

  Αυτά που θα δούμε ως κρατικά χαρτζιλίκια θα είναι (κυρίως) όσα έχουμε δώσει εμείς (από τους φόρους μας) και τώρα μας γυρίζουν ένα μέρος, για να μας καλύψουν την ακρίβεια στην ενέργεια. 

  Άρα η πολιτική και με τις "αγριάδες" της για τα υπερκέρδη σε ενέργεια και το πραγματικό γύρισμά τους στα νοικοκυριά και σε μικρές επιχειρήσεις,  αναμένεται...

  Αναμένεται μεν αλλά και επιβάλλεται. Αφενός με την προοπτική παρουσίας της ενεργειακής κρίσης άλλα 5-7 χρόνια. Και αφετέρου μετά τη στάση της Ε.Ε "κόψτε το σβέρκο σας..., είτε μόνοι σας".

  Τι επιβάλλεται;

  Κατά τη γνώμη μας εθνική ενεργειακή πολιτική (ειδικά στον τόπο μας) μέρος της οποίας ασφαλώς και θα πρέπει να είναι η ενίσχυση παροχών προς τους καταναλωτές ενέργειας από τα υπερκέρδη του κυκλώματος παραγωγής και κάθε μορφής διακίνηση.

  Εθνική ενεργειακή πολιτική τουλάχιστον μιας 5ετίας (για να μην πούμε και 10ετίας) ώστε να ξέρουν οι πάντες (κυρίως εκεί που λειτουργεί η μεταποίηση, οι μεταφορές, η διακίνηση προϊόντων) αλλά και στην κατανάλωση, πού βαδίζουμε. Τι μας περιμένει και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. 

  Δεν θίγουμε τον παράγοντα επενδύσεις και επενδυτές ή τα όσα ακούσαμε για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου γιατί (όπως και χθες και προχθές σημειώναμε) άσε να δούμε επενδυτές να μας έρχονται ή κελεμπίες να φοριούνται...

  Ας δούμε τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις και ας μιλήσουμε τότε και (επί της ουσίας) για τον πρωταγωνιστικό ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Τον ρόλο που μνημονεύουμε πολιτικά από το 1995(!!) αλλά ακόμη τον περιμένουμε...

  Μοιάζουν όμως με συναίνεση ή συνεννόηση, για την τακτική μας στα υπερκέρδη ενέργειας, αυτά που συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή (κυβέρνηση, αντιπολίτευση) ώστε να μιλάμε με σιγουριά για την άμυνα μας στην ενεργειακή κρίση; Υπάρχει κάτι που να μας λέει ότι η κυβέρνηση των εκλογών θα ακολουθήσει την τακτική της "αγριάδας" και δεν θα κάνει πισωγυρίσματα..., όπως και στο δήθεν μάζεμα των υπερκερδών και των Τραπεζών;   

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ