Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 00:01

  Κοινωνικό μέρισμα από τα λεφτά μας!!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Το κράτος-τέρας απείραχτο. Οι ιθαγενείς με "κοινωνικό μέρισμα" και "επιταγές ακρίβειας". Πώς όλα αυτά; Από την ανύπαρκτη παραγωγή ή από τους τουρίστες;

  Για αφήστε να δούμε πρώτα και το πάρε-δώσε από τον τουρισμό; Γιατί καλές οι χαρές από τα στατιστικά, μεταξύ του 1979 και 2022, αλλά ας κάνουμε και ταμείο...; 

  Ας ψάξουμε τι μένει για να πληρώσει ο τουρισμός το "κοινωνικό μέρισμα". Αυτό που μας προέκυψε, από χθες, μαζί με "επιταγές ακρίβειας" που θα μοιραστούν στη ΔΕΘ;

  Τι θέλουμε να πούμε; 

  Ότι το έργο με τα κοινωνικά μερίσματα και τα κουπόνια, να βγούμε πέρα, το έχουμε δει ξανά. Και εμείς και πιο καλά οι δανειστές μας. 

  Εμείς το έχουμε νοιώσει και στηn τσέπη μας και στο πετσί μας, με την ανεργία. Και αυτά όταν το κράτος παραμένει στο ύψος του και στο τεράστιο βάθος του, μιας και το ζουν τα λεφτά μας. 

  Οι δανειστές όμως, που δεν χαρίζουν κάστανα, μας έγραψαν στα μνημόνια και στις συμφωνίες (τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την τυπική έξοδό μας) ότι λύση είναι να κόψετε κρατικές σπατάλες. Να συρρικνώσετέ το απίστευτα άχρηστο μέρος του.

  Αν δεν το κάνετε -μας είπαν- μια μέρα θα το χάσετε όπως χάνουν τώρα,  με τους πλειστηριασμούς, τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους οι δικοί σας. Αυτοί που χρωστάνε μέσα στον τόπο σας. 

  Τι κάναμε εμείς όταν οι Τρόικες και οι Οργανισμοί της Ε.Ε. μας ζήτησαν, από το 2008, να συμμαζευτούμε και να αφήσουμε το ένα τρίτο του κράτους που λειτουργεί;

  Πολιτικές δηλώσεις. Από παντού και σε κάθε πελάτη κόμματος και κινήματος ότι το κράτος θα μείνει ως έχει. Δεν πρόκειται να γίνει απόλυση. Η μία πρόσληψη σε κάθε πέντε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης είναι λόγια κουτόφραγκων... και δεν πρόκειται να τηρηθούν. Η μονιμότητα στους κρατικούς υπαλλήλους θα συνεχιστεί και θα διασφαλισθεί. Οι αυξήσεις θα επεκταθούν και σε όλα τα μέλη της Βουλής. 

  Τα είπαμε και τα τηρήσαμε. Πού στηριχθήκαμε; Στους νέους φόρους προς τους ιθαγενείς της χώρας. Από την πρώτη μέρα της οικονομικής κρίσης. Και ας ήταν η μοναδική δημοσιονομική κρίση σε όλη την Ε.Ε. 

  Τι άλλο κάναμε; 

  "Σκίσαμε" τουλάχιστον δέκα λίστες των δανειστών με υποδείξεις για πωλήσεις άχρηστης κρατικής οικονομίας που στήσαμε μεταξύ 1975-2005 με κρατικοποιήσεις.

  Αγνοήσαμε κάθε υπόδειξη και σύσταση για πώληση έως και 2.000 άχρηστων κρατικών μονάδων,  κρατικών υποδομών, κρατικών επιχειρήσεων και κρατικών "Οργανισμών". "Οργανισμών" με 3-4 τηλεφωνητές και άλλους τόσους οδηγούς, για να πηγαινοφέρνουν τη νομενκλατούρα των Δ.Σ. που διορίζουν όλα τα κόμματα...

  Βγάλαμε στο "σεργιάνι" των δήθεν κρατικών πωλήσεων κάποια συζητήσιμα κρατικά συγκροτήματα από την ενέργεια ή τον υπόγειο πλούτο, που ανήκει στον λαό και αυτό ήταν όλο. Αυτά συνεχίζουμε και σήμερα που έχουμε τη μία κρίση μετά την άλλη στην πλάτη μας.

  Η πανδημία δεν λέει να μας αφήσει,  με ό,τι σημαίνει αυτό για την οικονομία ενώ ήλθε και μας σακατεύει,  από τον Σεπτέμβρη του 2021, η ενεργειακή κρίση. Κρίση που τότε δεν είχε καμιά σχέση με την Ουκρανία. 

  Τότε την πρωτοείδαμε. Αλλά την αφήσαμε να μας στριμώξει. Τώρα την φορτώνουμε στον πόλεμο. Έτσι βολευόμαστε πολιτικά. 

  Έλα όμως που αυτό το σαράκι, της πανδημίας και της ενέργειας δεν πρόκειται να μας αφήσει τα επόμενα 2-3 χρόνια όσο και όπως να το καταπολεμήσουμε. 

  Και όπως ήταν φυσικό ήρθε η ώρα να δείξει και το κράτος τις δικές τους αντοχές. Τις δικές του ικανότητες να ανταποκριθεί και να απαντήσει, με τον δικό του τρόπο, σε όλα εκείνα που αναφέραμε παραπάνω,  παρουσιάζοντας τι κάναμε εμείς για το κράτος μέχρι σήμερα και όχι το κράτος για εμάς. 

  Τι μας λέει λοιπόν η σοβιετία που θρέψαμε,  αλλάζοντας από θητεία σε θητεία μόνο χρώματα στις κυβερνήσεις και στην εξουσία; Αφού μας χειροκροτεί... που πληρώσαμε φόρους και ληστρικά χαράτσια στη ώρα τους, μας υπόσχεται κάποια ψίχουλα από τα δικά λεφτά μας να μας τα επιστρέψει σε "επιταγές ακρίβειας" (200 ευρώ) και σε "κοινωνικό μέρισμα" που δεν θα μάθουμε ποιο είναι ακριβώς. Τι δεν μας υπόσχεται; Ότι θα κλείσει το μισό κράτος κόβοντας φόρους και τα απαράδεκτα χαράτσια που έχει σήμερα ανάγκη για να το συντηρεί. Αυτό το "μέρισμα" έχουμε ανάγκη.     

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ