Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Φεβ-2022 00:02

  Ρωτήστε τους Τούρκους τι κάνουν...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Αντί για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο στην Κρήτη θα βρούμε τους Τούρκους να ψάχνουν, όταν το ΣτΕ και η παρέα αρνητών θα μας αφήσουν να κάνουμε έρευνες...

  Τι να πεις και για τις έρευνες πετρελαίου στον τόπο μας ή μάλλον τη μιζέρια που σκεπάζει και αυτό το θέμα με την ανύπαρκτη πολιτική του και την απίθανη αδιαφορία όποιου είναι σε θέση να έχει άποψη και όποιου έχει την καρέκλα για αποφασιστικές παρεμβάσεις...

  Τα αναφέρουμε κομψά για να μην τα πούμε με το όνομά τους μιας και στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα... που λέει και ο λαός.

  Μα, είναι δυνατόν να αγνοούμε τη σημασία που έχουν σε μια οικονομία σαν τη δική μας, που σέρνεται μεταξύ κρατικών επιδομάτων, χαρίσματος δανεικών και διαγραφής χρεών για να σωθεί..., να κλείνουμε τους ορίζοντες επενδύσεων και στις έρευνες πετρελαίου και ειδικά φυσικού αερίου. 

  Αδιαφορούμε για την καταγραφή του υπόγειου πλούτου της χώρας. Αδιαφορούμε και για τις επενδύσεις που κουβαλάει αυτή η στρατηγική στην οικονομία με ό,τι σημαίνει αυτό και για δουλειές ή δράσεις και σε τοπικό επίπεδο;  

  Ας αφήσουμε τα όνειρα ότι εξασφαλίζουμε στους ιθαγενείς μας κελεμπίες και σαρίκια για πετρελαιοπαραγωγούς, με τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ξέρουμε ή υποθέτουμε ότι διαθέτουμε. 

  Οι σεισμικές έρευνες όμως ως επενδύσεις,  ακόμη και του πρώτου σταδίου, για ποιο λόγο πρέπει να πάψουν να μας ενδιαφέρουν; 

  Ειδικά όταν μιλάμε για την Κρήτη και ακόμη περισσότερο για την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και ξηρά και θάλασσα στη Δυτική Ελλάδα-Ιόνιο.

  Ποιος ο λόγος που τερματίσαμε την πολιτική των ερευνών και γιατί αφήσαμε όλο αυτό το κομμάτι των επενδύσεων και δράσεων στην οικονομία, στις παρέες κάποιων που προσποιούνται τους πιο ευαίσθητους Έλληνες, γιατί,  δήθεν, μόνο αυτοί νοιάζονται περιβαλλοντικά και εμείς την θέλουμε χωματερή...

  Θα μπορούσαν παρέες σαν αυτές και καφενόβιοι να τερματίσουν τη στρατηγική ερευνών σε υδρογονάνθρακες, αν είχε προχωρήσει η μεταρρύθμιση στους μηχανισμούς λειτουργίας της δικαιοσύνης ώστε να μην έχουμε τα φαινόμενα σαν αυτά που παρουσιάστηκαν στο εγκυρότατο ρεπορτάζ του κ. Χ. Φλουδόπουλου συμφώνα με το οποίο δόθηκε τέταρτη κατά σειρά (!!) αναβολή στην εκδίκαση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σεισμικών ερευνών στην περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης;

  Η διοικητική προσφυγή των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Απρίλιο του 2019,  ενώ τον Ιούνιο του 2019 κατατέθηκε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). 

  Η αίτηση επρόκειτο να συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2020 ωστόσο πήρε 4 φορές αναβολή, με την τελευταία παράταση να δίνεται χθες 2 Φεβρουαρίου. 

  Αφορμή για την αναβολή στάθηκε το γεγονός (όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ) ότι η αρμόδια εισηγήτρια απουσιάζει με άδεια μητρότητας!!

  Προσέξτε τώρα, για να καταλήξουμε και σε κάποιο συμπέρασμα στο πού βρισκόμαστε επενδυτικά και πού θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα που οι πάντες στην κυβέρνηση "ορκίζονται" ότι στην Ελλάδα βρέχει επενδύσεις... Η εκδίκαση της υπόθεσης που προκάλεσαν στους δικαστικούς μας μηχανισμούς μετά την παρουσία και του ΣτΕ ορίστηκε εκ νέου για τις 5 Οκτωβρίου του 2022. 

  Τον Οκτώβριο όμως του 2022, εξαντλείται το χρονικό περιθώριο που έχει σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για τη διενέργεια των προβλεπόμενων σεισμικών ερευνών!!

  Και πάμε τώρα και στην ουσία, του ερεθίσματος να γράψουμε το συγκεκριμένο σημείωμα στη στήλη. 

  Η κοινοπραξία στο πλάνο που κατέθεσε πρόσφατα προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων δεν περιλαμβάνει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών για φέτος !!.

  Ποιος και γιατί λοιπόν δεν θέλει στον τόπο επενδύσεις σε έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου; Ποιος δήθεν μας οδηγεί να διώχνουμε και εκείνους που επενδύουν στην έρευνα αποθεμάτων της μεσογειακής λεκάνης στην Κρήτη, όπου το Ισραήλ και η Κύπρος ετοιμάζουν ήδη σαρίκια στους κατοίκους τους...;

  Πριν μιλήσουμε εμείς για σενάρια της όποιας πιθανής σκόπιμης τακτικής στις έρευνες υδρογονανθράκων θεωρούμε περισσότερο αναγκαία μια υπεύθυνη κυβερνητική απάντηση στις επισημάνσεις 47 επιστημόνων του τομέα αν η βιομηχανία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων πρόκειται να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες βιομηχανικές επενδύσεις, χωρίς εκπτώσεις στα περιβαλλοντικά κριτήρια. Και αν υπάρχει αποστροφή προς τις έρευνες αυτές, λόγω του πολιτικού κόστους και σε τέτοιου είδους επενδύσεις. 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ