Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 00:02

  Εσείς, σύντροφοι, θα κάνετε επενδύσεις;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Ακόμη απορούν οι πολυεθνικές που μοιράζονται επενδυτικές ευκαιρίες σε Ανατολική και Νότια Ευρώπη γιατί εμείς δεν κάνουμε επενδύσεις. Έχουμε απάντηση; 

  Προς τι η επαναφορά του γνωστού, από το 2015, ερωτήματος των πραγματικών ιδιωτών ξένων επενδυτών και όχι των καιροσκόπων βέβαια, που ανακατέψαμε πολιτικά στην οικονομία μετά το 2008 της αρχής της κρίσης, στολίζοντάς τους στα μάτια των ιθαγενών της χώρας. 

  Γιατί η κυβέρνηση τα θέλει και θα τα λουστεί, τελικά, τα αρνητικά χαμπέρια στα συνέδρια που και η ίδια συντονίζει μάλλον για τις εντυπώσεις προόδου στην οικονομία με κέντρο ενδιαφέροντος τις επενδύσεις. 

  Τις επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν το προφίλ της οικονομίας (λέει) με προσαρμογή στα καλέσματα της καινοτομίας και της μακροπρόθεσμης επενδυτικής απόδοσης,  από τις επενδύσεις εκείνες που θα βάλουν στην καρδιά της τεχνολογίας. 

  Αυτά ακούμε, διαβάζουμε και μαθαίνουμε από ρεπορτάζ για την κυβέρνηση που θέλει να βαφτίσει το 2022 έτος αναβάθμισης του επενδυτικού προφίλ της ιδιωτικής μας οικονομίας με προβολή (λέει) επενδυτικών ευκαιριών ικανών να σκεπάσουν και τον επενδυτικό ανταγωνισμό μας, σε Ανατολική και Νότια Ευρώπη. 

  Ωραία και καλά ως εδώ. 

  Μπράβο και στην κυβέρνηση που θα μοιραστεί τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με το οικονομικό της επιτελείο συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις για να απαντήσει (όπως λέει) στους ανά τον κόσμο κεφαλαιούχους, πολυεθνικές και άλλους επενδυτές ότι κακώς δεν έχουν την Ελλάδα σε κορυφαία θέση της ατζέντας τους στις αναζητήσεις επενδυτικών ευκαιριών.

  Είναι όμως κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι το ερώτημα (του 2015) "Εσείς, σύντροφοι θα κάνετε επενδύσεις; Κάντε πρώτα εσείς και ειδοποιήστε μας μετά..." θα τεθεί και ξανά. 

  Κατά τη γνώμη μας με περισσότερο έντονο τρόπο καθώς εκτός από την 12ετή (σήμερα) οικονομική κρίση έχουμε και τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία η οποία δεν θα μας εγκαταλείψει και το 2022.

  Αν λάβουμε υπόψη μας λοιπόν ότι το ερώτημα αυτό μπήκε ξεκάθαρα, για πρώτη φορά, το 2015, στην κυβέρνηση αριστεράς και προόδου και δεύτερη φορά,  το 2019, στη σημερινή κυβέρνηση απορούμε για δύο βασικά πράγματα. 

  Καταλαβαίνει ή όχι η κυβέρνηση ότι στην φάση αυτή που βρίσκεται η διεθνής και η ευρωπαϊκή οικονομία με την Ελλάδα σε μια από τις χειρότερες, θέσεις ανταγωνιστικότητας, (κάτω και από όλες τις πρώην κομμουνιστικές χώρες) δεν είναι εύκολο να πείσουμε (με θεωρητικές απαντήσεις) τι συμβαίνει και δεν γίνονται επενδύσεις από τους εγχώριους επενδυτές;

  Και αν το καταλαβαίνει για ποιους, από τους ντόπιους επενδυτές θα κάνει την αναφορά της, προκειμένου να αποδείξει ότι υπάρχει στην Ελλάδα επενδυτικό δυναμικό,  αλλά περίμενε εκείνο το περιβάλλον, το οποίο και διαμορφώθηκε,  μετά τις εκλογές του 2019 και παρά την πανδημία, το 2020 και το 2021;

  Αν εννοεί 250 άντε 300 μεγάλες επιχειρήσεις που παρέμειναν στη χώρα μετά την επιχειρηματική μετανάστευση θα πρέπει να εξηγήσει ότι δεν έχουν αναλάβει καμία υποχρέωση να καλύψουν έστω και μέρος από το επενδυτικό κενό των 100-150 δισ. επειδή δεν θεωρούν ολοκληρωμένη την αναπτυξιακή πολιτική που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ενώ είναι ασαφές ακόμη και το πλέγμα φορολογικών ή άλλων κινήτρων. 

  Οι μικρομεσαίοι (που καλύπτουν εδώ και χρόνια την πολύ χαμηλού επιπέδου δευτερογενή παραγωγή) συνεχίζουν και σήμερα, να περιμένουν χιλιάδες λουκέτα, λόγω αδυναμίας να σταθούν στην κρίση που περνάμε. Πολύ δε περισσότερο να επενδύσουν όταν κανείς,  στον χώρο αυτό, δεν ξαφνιάζεται στα αποτελέσματα και ερευνών που δείχνουν ως 200.000 λουκέτα. 

  Με αυτή την εικόνα πώς είναι δυνατόν να μην τεθεί ερώτημα για το πότε και το ποιες θα είναι οι ελληνικές επενδύσεις που πρόκειται να συναντήσουν οι πολυεθνικές στο κάλεσμα της Ελλάδας και της κυβέρνησής της να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το επενδυτικό προφίλ της χώρας και να κοστολογήσουν ξανά τα δικά τους επενδυτικά προγράμματα.

  Αποτρέπουμε την κυβέρνηση από την προβολή, μέσω συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων,  των επενδυτικών ευκαιριών που τυχόν προσφέρει η χώρα μας; Κάθε άλλο. 

  Συνιστούμε όμως, πριν απ' όλα, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τις παραγωγικές τάξεις, ώστε να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι και όχι μόνο από τεχνοκράτες της πού σκοντάφτουν οι εγχώριες επενδύσεις. Και γιατί οι πολυεθνικές έχουν σοβαρές επιφυλάξει αν στην Ελλάδα, εκτός από επενδύσεις συντήρησης, τρέχουν και εγχώριες επενδύσεις μακροπρόθεσμης προοπτικής.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ