Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 26-Οκτ-2021 00:02

    Εκλογές το 2022 είναι γροθιά στο μαχαίρι...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου

    Μέγα λάθος να μην βλέπουν οι "εκλογολόγοι" της κυβέρνησης πως αν δεν σκουπιστούν το 2022 τα απόνερα του ποταμού αυξήσεων στην ενέργεια, χαθήκαμε.  

    Με την ενέργεια, τις ασυγκράτητες τιμές της και το κατρακύλισμά τους σε όλη τη γκάμα του κόστους στα προϊόντα,  μόλις ξεκινήσαμε. 

    Το ύψος αλλά και το βάθος του προβλήματος (το πόσο θα κρατήσει) θα φαίνεται σε όλο το 2022. 

    Οι Βρυξέλλες βλέπουν τις διαστάσεις του και τρομάζουν γιατί, με τις τιμές στην ενέργεια να σχηματίζουν βουνά (καθόλου πρόσκαιρα...), τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν πρόκειται να δουν εισπράξεις φόρων που υπολόγισαν για το 2022.

    Και αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν οφείλει να κάνει πως δεν βλέπει… όταν θα ανοίγουν οι κορβανάδες για βοήθειες και επιδοτήσεις του κόστους της βιομηχανικής παραγωγής. Στην πληγή αυτή, εμείς, πρέπει να φορτώσουμε και τις επιβαρύνσεις στην παραγωγή πρώτων υλών που έχουμε ανάγκη,  όχι μόνο από την Ε.Ε. 

    Περισσότερο φως στα δικά μας όμως. 

    Από τους υπολογισμούς που γίνονται, στην αγορά, για σχέδια επεκτάσεων και επενδυτικά ανοίγματα, δεν θεωρώ υπερβολή την πρόβλεψη ότι μπορεί να μη δούμε και το επενδυτικό ενδιαφέρον που λογικά αναμένεται (από σοβαρούς επενδυτές και όχι από τους κατ' επάγγελμα βουτηχτές...) για τα 32 δισ. (επιδοτήσεις και μηδενικά δάνεια) του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναλογούν στην Ελλάδα. 

    Γι' αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο το "μάζεμα" και το "μούδιασμα" που δείχνουν οι Τράπεζες μασώντας τα λόγια τους για τη χρηματοδότηση σχεδίων του Ελλάδα 2.0 από τον κορβανά του Tαμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. 

    Λένε ό,τι λένε με "πλάγιο ήχο" οι Τράπεζες (χρησιμοποιώντας τους "κωδικούς" των κριτηρίων τους στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων) αλλά ο βαθύς φόβος τους είναι να μη μεταβληθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 32 δισ. σε προσκύνημα που θα τρέξουν κουτσοί στραβοί να δουν το φως τους...

    Όπως και να έχει πάντως η κατάσταση (με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης) σημασία έχει ότι η σημερινή κυβέρνηση θα αρχίσει να δίνει το στίγμα της στην οικονομία τον Φεβρουάριο προς τον Μάρτιο του 2022. 

    Τότε θα γίνουν (επί της ουσίας) οι εκταμιεύσεις. Και τότε θα φανεί στην πράξη η πολιτική της για την ανάπτυξη στις βάσεις και του νέου αναπτυξιακού νόμου που έχει ήδη ολοκληρωθεί και σύντομα θα ξεκινήσουν οι προεργασίες και οι εργασίες για την εφαρμογή του. 

    Την ίδια περίοδο (Ιανουάριο ως Απρίλιο τουλάχιστον) η κυβέρνηση θα έχει και το χρέος να πείσει την Κομισιόν να παρατείνει τις ανοχές της στα δημοσιονομικά της χώρας μας και να μη χρησιμοποιήσει τα "χειρουργικά" εργαλεία της με υποχρεώσεις σε πλεονάσματα (της συμφωνίας του 2018 από την κυβέρνηση της αριστεράς και προόδου...). 

    Είναι αναγκαίο αυτό γιατί η οικονομία, εκτός από την πανδημία που απλώθηκε στην αγορά έχει και να κάνει και με τις εξορμήσεις από το "φάντασμα" της ενέργειας (θα φανούν σύντομα) που επίσης δεν είναι καθόλου πρόσκαιρες. 

    Όποιος λοιπόν (εντός και εκτός της κυβέρνησης -αλλά εντός του κομματικού χώρου της κυβέρνησης-) θεωρεί ότι τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εξέδρα να βουτήξεις στα βαθειά νερά της δόξας... και να γράψεις πολιτικές υποθήκες που θα εξαργυρώσεις αν κάνεις μέσα στο 2022 και εκλογές είναι και κοντόφθαλμος και δεν τα έχει λογαριάσει καλά. 

    Αν οι τελευταίοι πόροι που μπορεί να διαθέσει η κυβέρνηση (γιατί ο κρατικός κορβανάς ήδη κοιτάει -από κοντά- τον πάτο...) σκορπιστούν με λαϊκίστικα κριτήρια προεκλογικών κομματικών υπολογισμών θα βάλει απέναντί της όχι μόνο την πραγματική οικονομία (από την οποία περιμένει να γεμίσει επενδυτικό κενό ετών και ετών) αλλά και την Κομισιόν που δεν αποκλείει ότι θα παγώσει τις εκταμιεύσεις αν δεν διαπιστώσει χρήση αλλά κατάχρησή τους.

    Να ξεκαθαρίσουμε ότι τίποτε δεν μας προϊδεάζει πως υπάρχουν ή διαμορφώνονται εκλογικά σενάρια. Αντίθετα εμείς θέλουμε να προϊδεάσουμε τους "εκλογολόγους" ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποφύγει να δώσει στίγμα και στην οικονομία όχι μόνο με διαθέσεις αλλά και με πράξεις. Και, κατά τη γνώμη μας, το πιο σοβαρό βήμα (γραπτών εξετάσεων) είναι τι θα κάνει το 2022 για τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης του 2021 και πώς θα εξασφαλίσει επενδύσεις με θέσεις εργασίας, από τη διαχείριση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, συν τα 20 δισ. του τελευταίου ΕΣΠΑ. 

    george.kraloglou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ