Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 00:02

  Ιδού η Ρόδος..., για ενίσχυση των μικρομεσαίων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Αναβαθμίσαμε, λεκτικά, τους μικρομεσαίους από ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας σε ραχοκοκαλιά της οικονομίας αλλά στην πράξη τους αφήνουμε να καμπουριάσουν...

  Λύση βέβαια υπάρχει. Και είναι άμεση και πολύ πειστική. 

  Μας παραπέμπει στα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και στην υπόδειξη του Ταμείου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην επιδότηση και γενικά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που προγραμματίζουν οικονομίες κλίμακας με συνεργασίες,  συγχωνεύσεις και εξαγορές. 

  Γιατί το συζητάμε τότε; Για δύο λόγους. 

  Πρώτον, στην Ελλάδα αντί να μεταφράζουμε σωστά τις υποδείξεις των προγραμμάτων ενίσχυσης της Ε.Ε, όπως τώρα του Ταμείου Ανάκαμψης, παραφράζουμε τα λεγόμενά τους για να ταιριάζουμε με τη χρήση των πόρων και κρατικίστικες αντιλήψεις. Πολύ δε φοβόμαστε ότι δεν αποκλείεται να συναντήσουμε τέτοιας μορφής σκόπιμη τσαπατσουλιά και στη διαχείριση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  Δεύτερον, πολιτικά δαιμονοποιούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία όταν έχει ανάγκη βοήθειας και ενισχύσεων και προτάσσουμε ρυθμίσεις με ανάμειξη του κράτους (από συμμετοχή έως εξαγορά) που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην οικονομία.

  Το θέμα λοιπόν είναι αν θα δώσουμε την προσοχή που χρειάζεται η μοναδική ευκαιρία των 32 δισ. (επιδοτήσεις και δάνεια) του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας να δέσει, όσο το δυνατόν καλύτερα και με την ανάγκη μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

  Οι 750-800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας δεν θα μπορέσουν να σταθούν στην οικονομία της σκληρής εποπτείας των δανειστών, όταν ξεπαγώσει η ανοχή της Ε.Ε στις ελευθερίες των δημοσιονομικών μας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

  Οι επιδοτήσεις, τα επιδόματα, τα μη επιστρεπτέα κρατικά χαρτζιλίκια κόβονται ήδη. Και θα κοπούν τελείως μέσα στο 2022. Θα το συναντάμε (ως υπόδειξη δανειστών και Κομισιόν) σε κάθε συζήτηση μαζί μας.

  Και εδώ ακριβώς καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι έχει ειδοποιηθεί, από τους μικρομεσαίους η κυβέρνηση και το υπόλοιπο φάσμα της πολιτικής μας σκηνής, ότι για τις 150-180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις η προοπτική του λουκέτου είναι μονόδρομος.

  Μονόδρομος αν δεν συγχωνευθούν ή δεν εξαγορασθούν από μεγαλύτερους ομίλους. Αυτό βέβαια θα είναι και το μοναδικό θαύμα, πριν το οριστικό τέλος τους. 

  Η φορεσιά λοιπόν που πρέπει να εξασφαλίσει, η κυβέρνηση του 2021-2023 έχει ένα και μοναδικό "πατρόν". Χρηματοδότηση συγχωνεύσεων ή επενδυτικών προγραμμάτων ομίλων, στους οποίους ταιριάζουν συγκεκριμένες εξαγορές μικρομεσαίων. 

  Τέτοια "κουστούμια" υπάρχουν ήδη. Πότε θα φορεθούν; Όταν διευκολυνθούν και με χρηματοδοτήσεις προς τον πολύπλευρο αυτό σκοπό. 

  Το δικό μας ρεπορτάζ στην αγορά μας βεβαιώνει ότι οι μεγάλες ανακατατάξεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές, θα είναι συνεχή σενάρια στην οικονομική σκηνή τουλάχιστον μέχρι το 2024. Η δε πολιτική που θα τα καλύψει θα φανεί σωτήρια ή αντίθετα, θα είναι σπρώξιμο προς τον γκρεμό σε άλλο ένα σοβαρό κομμάτι της εθνικής μας παραγωγής. 

  Ας το προσέξει η κυβέρνηση. Η σημασία που θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψη στις επενδύσεις, μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές μικρομεσαίων αλλά και ορισμένων μεγάλων εξυπηρετεί, πριν απ' όλα και πριν απ' όλους, τα δικά μας οικονομικά συμφέροντα. 

  Είναι η μοναδική ευκαιρία να αναπροσαρμόσουμε τη δομή της εθνικής μας παραγωγής, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να μιλήσουμε για συμπλήρωση του επενδυτικού κενού των 100-150 δισ. που απαιτεί η σημερινή μας οικονομία. Έτσι μόνο θα έχει αντίκρισμα και κάθε σκέψη ή πολιτική επιλογή για την όποια νέα εκβιομηχάνιση της χώρας.

  Είναι το πρώτο αλλά βασικό βήμα που οφείλουμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την αθλιότητα των επιχειρηματικών επιδοτήσεων και των επιστρεπτέων, που τινάζουν τον κορβανά χωρίς να φέρνουν αποτέλεσμα. 

  Είναι το βήμα που δειλά-δειλά θα μας επιτρέψει να οραματιστούμε και την καταπολέμηση της ανεργίας. 

  Καταπολέμηση με τρόπο όμως που θα κλείνει διόδους επιστροφής της και θα ανοίγει πόρτες προσανατολισμού της σημερινής και αυριανής εργατικής και υπαλληλικής τάξης. 

  Η χρηματοδότηση ή και επιδότηση συνεργασιών μικρομεσαίων με μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέσα και από συγχωνεύσεις ή εξαγορές, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι νέο κεφάλαιο στην οικονομική ιστορία του τόπου. Και δεν προσφέρεται για πολιτική σπέκουλα. Ας το προσέξουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Θα φανεί μέγα λάθος να χρηματοδοτηθούν πειραματικά σχέδια που σοφίστηκαν κάποιοι σε περιφέρεια και τοπική αυτοδιοίκηση αφαιρώντας από μικρομεσαίους ευκαιρίες να αναγεννηθούν με συγχωνεύσεις ή εντάξεις σε νέα επιχειρηματικά σχήματα, μέσα από τη μοναδική (για την περίπτωση) βοήθεια, των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ