Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Σεπ-2021 00:02

  Η ομάδα κερδίζει..., αλλά σε τι γήπεδο;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Το προφανές μήνυμα, με τους αμετακίνητους του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι δεν αλλάζεις ομάδα που κερδίζει. Το γήπεδο όμως δεν έχει σημασία;   

  Εάν η ελληνική οικονομία ήταν ελεύθερη να εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες (χωρίς παρεμβάσεις από το κράτος και διαπλοκές από τα κόμματα σε όλους τους στρατηγικούς της τομείς) ασφαλώς και θα ήταν ευχής έργο να μην αλλάζει και το οικονομικό επιτελείο σε όλη την θητεία, όλων των κυβερνήσεων.

  Αυτά όμως είναι όνειρα θερινής νυκτός για την Ελλάδα. Θα τα λέγαμε σενάρια διεστραμμένης επιστημονικής φαντασίας, που κατάφεραν και ξέφυγαν στο αριστερίστικο πολιτικό μας γίγνεσθαι.

  Ποιος ο λόγος λοιπόν να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,  ειδικά τώρα που μόλις αρχίζει η νέα φάση διανομής αποθεμάτων του κορβανά και η πρώτη φάση κατανομής των 20 δισ. κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης,  το οποίο μας παρέχει άλλα 12 δισ. σε άτοκα δάνεια, να τα μοιράσουμε κατά την κρίση μας. 

  Ποιος ο λόγος να φύγουν από την κυβέρνηση οι οικονομικοί υπουργοί συνομιλητές με τις παραγωγικές τάξεις τώρα που, από τη ΔΕΘ (σε ένα 10ήμερο) θα παρουσιασθεί η νέα φροντίδα του κράτους-πατερούλη για τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη ακόμη και στους άνεργους της χώρας. 

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να λείψουν και να μην μοιρασθούν με την κορυφή της κυβερνήσεως τα συν και τα πλην των εξαγγελιών για ελαφρύνσεις σε συνδυασμό με τα όποια μέτρα ενισχύσεων των επιχειρηματικών δράσεων. 

  Με άλλα λόγια δεν βρίσκουμε ορθό να απουσιάζουν από το οικονομικό σκηνικό που θα παρουσιασθεί στη ΔΕΘ (ως προοπτική της διετίας 2022-23) οι "αρχιτέκτονες" και οι "μηχανικοί" οι οποίοι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε μια οικονομία χτισμένη πάντα σε σοβιετικά θεμέλια, από τα χειρότερα υλικά της κρατικής οικονομίας των χρεοκοπημένων ΔΕΚΟ που κυριολεκτικά ζουν στις πλάτες του λαού.

  Καλώς μένουν στην κυβέρνηση και καλώς μοιράζονται τις πολιτικές της ευθύνες και στην οικονομία. 

  Καλώς δεν αντικαταστάθηκαν αφού η οικονομική πολιτική δεν αλλάζει "γήπεδο". Παραμένει στο έδαφος που συμφέρει όλες τις παρατάξεις της Βουλής μαζί με τα πολιτικά δεκανίκια. Το έδαφος που ξέρουν να παριστάνουν τους "καλούς παίκτες". 

  Μεταβολές λοιπόν στο οικονομικό επιτελείο σε μια φάση όπου οι πνιγμένοι βιοτέχνες (ό,τι έχει μείνει στην εγχώρια παραγωγή) περιμένουν να τα βγάλουν πέρα με μείωση κατά 8% του φόρου-δράκου με το όνομα ΕΝΦΙΑ, είναι εντελώς αδιάφορες στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.

  Τι δηλαδή; Ο μεσαίος, ο μικρός και ο ιδιώτης νέος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να μάθει ποιος υπουργός θα του εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ που θα μείνει μετά τη μικρή μείωση ή ποιος υφυπουργός θα υπογράφει την εγκύκλιο για τα λουκέτα στους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ για τις μάντρες, τις αποθήκες και τα ουρητήρια..., των μονάδων που διαθέτουν.

  Σημασία θα είχε η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων που τον συμπληρώνουν, από την ανύπαρκτη ρευστότητα του κάθε μικρού, μεσαίου ή και μεγάλου επιχειρηματία ή νέου επαγγελματία αν ο φόρος ήταν ανταποδοτικός και όχι σίγουρα λεφτά για να συντηρηθεί το κράτος -τέρας.

  Πιάσαμε τον ΕΝΦΙΑ επειδή με τη μικρή μείωση που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει την αίσθηση ότι θα μεταλλάξει και το αρνητικό περιβάλλον στην οικονομία με τις πολύπλευρες συνέπειες στο αύριο της οικονομίας. 

  Την ίδια υποδοχή όμως θα έχουν στην αγορά και στην οικονομία και οι ελαφρύνεις που ετοιμάζονται με την προοδευτική κατάργηση εισφορών αλληλεγγύης ή τελών και χαρατσιών σε επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες ατομικών επιχειρήσεων επειδή τόλμησαν να ανοίξουν μαγαζιά στον τόπο τους και δεν πήγαν στη Βουλγαρία ή και στα Σκόπια, να πληρώνουν λιγότερα και από το ένα τρίτο που τους χρεώνει ο δικός τους τόπος. 

  Αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία είναι να την αφήσουμε να δείξει την αξία της στο δικό της "γήπεδο". Εκεί που οι κανόνες είναι σκληροί αλλά τους πληρώνει αυτός που επιχειρεί και όχι το κράτος με το πρόσχημα της σωτηρίας επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Ελεύθερη οικονομία με φιλελεύθερους κανόνες και κρατική παρουσία μόνο ως συμπαράσταση στην προσπάθεια να γίνει ανταγωνιστική. Κατά τη δική μας άποψή το μήνυμα για τους αμετακίνητους στο οικονομικό επιτελείο, κατά τον ανασχηματισμό, είναι πως η οικονομία δεν θα αλλάξει "γήπεδο" μέχρι τις εκλογές του 2023. 

  george.kraloglou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ