Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 00:02

  Καταθέσεις και τουρισμός έχουν "φτερά". Μην το ξεχνάμε...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Δεν κομπάζεις με την αύξηση 33 δισ. στις καταθέσεις όταν πρόκειται για "παρκάρισμα". Ούτε στον τουρισμό, όταν οι πληγές από ζημιές 90% είναι ανοικτές. 

  Τι κάνεις; Αρχικά σταματάς να γυρνάς από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο το πρωί και από κανάλι σε κανάλι το μεσημέρι και να διαφημίζεις το πρωτόγνωρο (το ακούσαμε και αυτό) για την Ελλάδα να γεμίζουν οι Τράπεζες καταθέσεις από μικρομεσαίους και νοικοκυριά, με αύξηση που κανείς δεν την περίμενε.

  Αμέσως μετά ψάχνεις να βρεις τους λόγους για τους οποίους οι εκτός Ελλάδας τράπεζες χαίρονται και αξιοποιούν ακόμη τα 40-45 δισ. καταθέσεων Ελλήνων επιχειρηματιών και νοικοκυριών που δεν μετακινούνται και μάλλον συμπληρώνονται.

  Και όταν αντιληφθείς την αιτία της απώλειας αυτών των καταθέσεων από την οικονομία σου, αναζητάς τρόπους να τις τραβήξεις ξανά στη χώρα σου. 

  Σε ό,τι αφορά δε εκείνες που δεν είναι από νοικοκυριά (20-25 δισ. περίπου) μελετάς κίνητρα να τις φέρεις να επενδυθούν έστω και στις επιχειρήσεις των καταθετών...

  Χρήσιμη κίνηση στη συνέχεια είναι να αναλύσεις τις πηγές των εισοδημάτων των 33 δισ. καταθέσεων στις Τράπεζες της χώρας σου και τους λόγους της κατάθεσης. Έτσι μόνο θα δεις αν έχεις λόγο και για πόσο χρόνο θα κομπάζεις για την αύξησή τους... 

  Είναι καταθέσεις από αύξηση εισοδημάτων και από ποια αύξηση; Είναι καταθέσεις από επιδόματα του κράτους και από τσάμπα λεφτά του κράτους-πατερούλη και ποια τσάμπα λεφτά; Τα δικαιούται ο συγκεκριμένος καταθέτης ή έχουμε να κάνουμε με την κουτοπονηριά που συναντάς σε κάθε οικονομία κρατικοδιατισμού και σοβιετισμού; 

  Και αφού σχηματίσεις πραγματική εικόνα για τις αυξημένες καταθέσεις σου και βουλώσεις το στόμα του λαϊκισμού της αντιπολίτευσής (που υπονοεί αταξία στο μοίρασμα επιδομάτων από το κράτος–πατερούλη), ξεκινάς να σκέπτεσαι τι οφείλεις να κάνεις ώστε να μην σου πετάξουν οι καταθέσεις...

  Ψάχνεις κίνητρα για δεύτερη ευκαιρία τοποθέτησης των αυξημένων καταθέσεών σου (από μικρομεσαίους ιδίως) που δεν θα τις παραμονεύει το κράτος να τις αφανίσει με φόρους λόγω της μετακίνησης...

  Τα κίνητρά σου πρέπει να είναι φορολογικά. Πρέπει να μην καταδικάζουν και να μην εκδικούνται τον καταθέτη. Πρέπει να μην αφήνουν την εντύπωση ότι το κράτος του οθωμανικού χαρατσιού είναι στη γωνία και περιμένει κάθε τοποθέτηση ή επένδυση της κατάθεσης.

  Συνεπώς κλείνεις τα κενά που υπάρχουν σήμερα και κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα (ούτε και εσύ ως κυβέρνηση), αν έχουμε πράγματι αύξηση των καταθέσεων ή πρόκειται για εντελώς προσωρινό "παρκάρισμα" που σημαίνει πως έτσι όπως προσγειώθηκαν στις Τράπεζές σου έτσι και θα πετάξουν, όταν εσύ μόνο θα καμαρώνεις για την αύξησή τους και δεν δίνεις άλλη ευκαιρία. 

  Όταν τελειώσεις ό,τι έχεις να κάνεις με τις αυξημένες καταθέσεις σου (αυτές που διαφημίζεις ασταμάτητα από κανάλι σε κανάλι), ψάχνεις καλύτερα και βαθύτερα τα όσα σου έφεραν τα φτερά του τουρισμού το 2021. 

  Δεν σταματάς στα νούμερα που λένε πως περίμενες το 40% του τουριστικού τζίρου του 2019 και τι ωραία..., τι καλά..., μπορεί να φθάσεις και το 60%, αλλά κοιτάς τι μπορείς να κάνεις να ισορροπήσεις την τουριστική σου οικονομία από τις υπαρκτές ζημιές,  ύψους ως και 90%, του 2020. Πώς μπορείς να κρατήσεις ανοικτά όλα σου τα ξενοδοχεία. 

  Πώς μπορείς να στερεώσεις καλύτερα τον σημαντικότατο πλέον πυλώνα της οικονομίας σου. Τη βιομηχανία τουρισμού και υπηρεσιών μιας και άλλη βιομηχανία στον τόπο μην περιμένεις με την αποεπένδυση που σε δέρνει και θα σε δέρνει. 

  Κρατάς τον τουρισμό και για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση συμπεριφέρεσαι πράγματι σαν σύγχρονη Πολιτεία. Σχεδιάζεις και βάζεις στόχους ανάπτυξης που τους τηρείς διαχρονικά στα οικονομικά σου προγράμματα με συνέπεια και ιδίως με συνέχεια, πράγμα που οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο για την Ελλάδα. 

  Δεν μας μένουν πολλά να συμμαζέψουμε, να αναστυλώσουμε ό,τι μπορούμε και να χτίσουμε ό,τι μένει στην οικονομία μας μετά την 12ετή χρεοκοπία και τις επιπτώσεις από την πανδημία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του κομπασμού. Ούτε περιθώρια για πολιτική αλαζονεία με στοιχεία σύγκρισης της μορφής εσείς και εμείς ή εμείς και οι άλλοι..., όταν η πολιτική αποτυχία και η, μέχρι σήμερα, κακομοιριά στην οικονομία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας 15ετίας, που διαδέχθηκε την οικονομική και πολιτική κατάρρευσή μας στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ