Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 00:02

  Οι κρατικές συντεχνίες θα επιστρέψουν...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Η αντίδραση κρατικών συντεχνιών για τον ΕΦΚΑ ξεχάστηκε. Αν επιστρέψουν σε χωροταξικό, δασικούς χάρτες και ενέργεια, τι θα κάνετε. Θα τις καμαρώνετε;

  Μακάρι να τα λέγαμε για να τα πούμε αυτά. Μακάρι να ήταν για διασκέδαση. Δυστυχώς, δεν τα λέμε τυχαία.

  Κάτι ακούμε από το ρεπορτάζ μας. Κάτι μας λένε όσοι πίστεψαν στους νέους δασικούς χάρτες. Όσοι καλοβλέπουν την τακτοποίηση του χωροταξικού για να κάνουν έστω και λίγες εργοστασιακές επεκτάσεις ή νέες εγκαταστάσεις. Και όσοι θα μπουν στο παιχνίδι των επενδύσεων των 50 δισ., ως το 2030,  για εναλλακτικές μορφές ενέργειας.  

  Ακούμε λοιπόν ότι το "μέτωπο" των κρατικών συντεχνιών που έφτασε στο σημείο να αρνείται την κανονική επιστροφή των χρωστούμενων του ΕΦΚΑ σε συνταξιούχους και να ζητάει στρατό προσλήψεων..., (για να μην ιδρώσουν στη δουλειά) θα κάνει τη ζωή των μεταρρυθμίσεων κόλαση. 

  Το γιατί δεν χρειάζεται εξήγηση. Ο διορισμός στο ελληνικό κράτος προσφέρεται μόνο για τον μισθό. Τον πάντα υψηλό και ποτέ μειωμένο μισθό. Για την μονιμότητά του και σε οικονομικές ή άλλες κρίσεις. Και για το δικαίωμα στο καθισιό. 

  Και ποιο είναι το μόνιμο "όπλο" συντήρησης της τεμπελιάς; Η άρνηση. Η ένσταση σε κάθε αλλαγή. Σε κάθε μορφής επένδυση. Κάθε μορφής ανάπλαση. Κάθε μορφής μεταρρύθμιση που θα επιβάλλει ευθύνη, τσάμπα μελέτη, υπογραφή και απόφαση.

  Η "αντίσταση" στην υπογραφή υπουργικών αποφάσεων, για να φερθεί ο ΕΦΚΑ σωστά τους φορολογούμενους πολίτες, δεν ήταν νέα αρχή. Ήταν η κλιμάκωση αντιδράσεων που δεν θα αργήσουμε να συναντήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, που όντως επιχειρούνται.

  Σύντομα θα έρθουν τα πάνω κάτω με τις δασικές εκτάσεις, τους δασικούς χάρτες, την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων,  οικοπεδοποιήσεων και συγχρηματοδότησης έργων που θα καλυφθούν από τους πόρους ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Από όσα ακούμε,  δεν μας μένει αμφιβολία ότι το δασικό, οι νέοι χάρτες οι οικισμοί ακόμη και εκτός δασικών εκτάσεων θα ξεκινήσουν ως "σήριαλ" και θα καταλήξουν σε πολιτικό "θρίλερ".

  Θα δούμε σκηνές απαξίωσης ιδιωτικών περιουσιών, γιατί στη μεταρρύθμιση που θα αφορά τα δασικά θα υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές ερμηνείες από τις κρατικές υπηρεσίες. 

  Ερμηνείες που θα καλείται να ξεμπλέξει όχι η μεταρρύθμιση αλλά η δικαιοσύνη. Ειδικά το ΣτΕ. Και καθώς όλοι γνωρίζουμε όποιος μπλέξει με το ΣτΕ παραδίδει την υπόθεση,  για συνέχεια, στα εγγόνια του...

  Γιατί (όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε), η δικαιοσύνη και οι μηχανισμοί της,  αν μεταρρυθμιστούν..., θα είναι οι τελευταίοι. Δηλαδή ποτέ...

  Τα ίδια θα συμβούν και στα χωροταξικά. Γιατί έτσι και λυθεί ποτέ (οριστικά όμως) το χωροταξικό και το πολεοδομικό σχέδιο στη χώρα,  (από τον Έβρο μέχρι το Ταίναρο και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου) θα κλείσουν τουλάχιστον 2000 υπηρεσίες, Οργανισμοί και "μικρομάγαζα", που εξυπηρετούν τους (σκόπιμα) ταλαιπωρημένους φορολογούμενους πολίτες.

  Ποια θα είναι η τακτική μάχης των κρατικών συντεχνιών στη συντήρηση του σημερινού ασαφούς,  περίπλοκου και επιμελώς μπερδεμένου..., χωροταξικού, πολεοδομικού και χαρτογραφικού;

  Το γνωστό, δοκιμασμένο και αλάνθαστο, ως προς αποτέλεσμα, σύστημα. Η εντελώς διαφορετική ερμηνεία (από υπηρεσία σε υπηρεσία) της χωροταξικής,  της περιβαλλοντικής, της πολεοδομικής νομοθεσίας όπως και εκείνης που αφορά την προστασία αρχαιοτήτων. 

  Και αν σκεφτεί κανείς πως σε επίπεδο υπουργείων,  περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης έχουμε τουλάχιστον 250 υπηρεσίες και γραφεία, γίνεται αντιληπτό ότι προβάλλονται, το ολιγότερο, 150-200 διαφορετικές ερμηνείες, στην κάθε μεταρρύθμιση.   

  Το έλα να δεις όμως θα γίνει με την ενέργεια και τις επενδύσεις της. Ειδικά στα μεγάλα σχέδια αποθήκευσης ενεργείας και εναλλακτικών μορφών, από τα οποία το υπουργείο Ενέργειας (σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του) φιλοδοξεί να φέρει επενδύσεις ίσως και 50 δισ. στην τρέχουσα 10ετία.

  Τι δηλαδή; Θα αφήσουν οι κρατικές συντεχνίες να σηκώσεις ξενοδοχείο επειδή κάποια υπηρεσία λέει πως το οικόπεδό σου δεν είναι σε δάσος αλλά σε πουρνάρια; Θα χτίσεις αν κόβεις την θέα σε πελατειακό δυναμικό κάποιου κόμματος; Με την προσφυγή που θα φας στο ΣτΕ, θα μπλέξουν και τα δισέγγονά σου. Δείτε και τι μου σημείωσε ο φίλος σχολιαστής "Kostasmp" χθες και μου έδωσε, ερέθισμα για το σημερινό σημείωμα "Γνωστός μου ήθελε να βάλει θερμοπρόσοψη σε σπίτι κατασκευής '80 και ζητούσαν άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία επειδή είναι στο ιστορικό κέντρο της πόλης!"

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ