Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 00:02

  Τα "χάδια" για τα αυθαίρετα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Ακόμη βουίζει στα αυτιά μας η οργή της κυβέρνησης (Νοέμβριος 2020) για την αργοπορία στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Λάθος κάναμε. Απλό βουητό ήταν...

  Η πανδημία στο φουλ και το Φθινόπωρο του 2020. Προβλήματα στην οικονομία ύψους 1 δισ. τον μήνα και τότε. Ο τουρισμός ανύπαρκτος. Ακυρώσεις πάνω από το 70% στα ξενοδοχεία. 

  Τα υπουργεία όμως και οι υπουργοί που έχουν ευθύνη για τη χωροταξία, τα αυθαίρετα, στο ύψος και στην αποφασιστικότητά τους… Η 35χρονη πληγή των αυθαιρέτων θα γιατρευτεί.

  Και τι δεν ακούσαμε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 για αμετακίνητες αποφάσεις στα αυθαίρετα. Ότι "...δεν θα δοθεί άλλη παράταση που να χαλάσει ο κόσμος...". Ότι "...αυτά τα κόλπα με τις παρατάσεις που βολεύουν τις αυθαιρεσίες και καταστρέφουν τη χώρα να τα ξεχάσατε...". Ότι "...οι παρατάσεις στα αυθαίρετα αποτελούν παρελθόν... και τέρμα για πάντα".

  Είπαμε και εμείς ότι τελειώσαμε με τα αυθαίρετα. 

  Η κυβέρνηση θα γκρεμίσει όλα αυτά που άφησε η προηγούμενη η οποία (μετά τα ρεζιλίκια της στο Μάτι) έβαλε 2-3 μπουλντόζες και γκρέμισαν 4-5 μισογκρεμισμένα αυθαίρετα... Έτσι για να περάσει στις τηλεοράσεις η εικόνα... 

  Μετά την παρουσίαση σε 1-2 κεντρικά δελτία ειδήσεων,  μαζεύτηκαν και οι μπουλντόζες και τα σκουπίδια από τα μισογκρεμισμένα αυθαίρετα . Μαζεύτηκε και η πρόχειρη σκηνοθεσία...,  παρουσία των υπουργών και του κόμματος.

  Η άλλη κυβέρνηση όμως ήταν απλώς η άλλη... Αυτή που ήρθε να αλλάξει τους παλιούς και την φαυλότητά τους... Ως άλλη κυβέρνηση (όχι των παλιών...) κάτι ψέλλιζε όντως και για τα αυθαίρετα.

  Όταν όμως το κόμμα την δασκάλεψε για τον αριθμό των ψήφων και των πελατών-ψηφοφόρων που θα χάσει αν φτιάξει τη χωροταξία ή την πολεοδομία και αν αρχίσει να γκρεμίζει αυθαίρετα..., άλλαξε τροπάρι. Θυμήθηκε τον πόνο του λαού και του μεροκαματιάρη για το φτωχικό των παιδιών του...

  Πήρε πίσω όσα αφελώς διακήρυξε μετά τις καταστροφές στην Κινέττα και το Μάτι. Και,  προφανέστατα,  ρώτησε πόσα θα χάσει ο κορβανάς από τις παρατάσεις,  τα πρόστιμα και τις ρυθμίσεις...

  Όταν,  από τα νούμερα που της έδωσαν κατάλαβε (όπως κατάλαβαν και όλες οι κυβερνήσεις πριν από αυτή) πως με τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα μπορεί να διορίσει και να πληρώνει κάπου 10.000 μετακλητούς των 500 ευρώ, κατάπιε την αριστερή της γλώσσα και τράβηξε τα αυτιά στους περιφερειάρχες του κόμματος που είχαν πει, (έτσι για τα μάτια και λόγω των καταστροφών) "...να δούμε τι πρέπει να κάνουμε και με τα αυθαίρετα...".

  Η είδηση όμως για γκρεμίσματα στα αυθαίρετα,  που ξέφυγε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έπεσε κάτω...

  Δεν την άφησε να πέσει η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση. Την κράτησε στα πολύ ψηλά της επικαιρότητας. Την είχε για μέρες πρώτο θέμα. 

  Με δηλώσεις μέσα και έξω από την Βουλή βεβαίωσε ότι το αίσχος με τα αυθαίρετα και τις παρατάσεις (αίσχος για το οποίο γελάνε και οι δανειστές που μας βάζουν, σε κάθε συνάντηση κορυφής -ίσως για πλάκα- να υποσχόμαστε την τακτοποίηση του) θα τερματισθεί μια για πάντα με την δική της κυβέρνηση. Αυτά έταξαν και δεν το σταμάτησαν.

  Έγιναν κυβέρνηση και η αλήθεια είναι πως δεν ξέχασαν τα λόγια τους. Μέχρι το Φθινόπωρο του 2020 κράτησαν ψηλά και με οργή τις παρελκυστικές τακτικές που παρατηρούσαν στα γκρεμίσματα των αυθαιρέτων. Κράτησαν ψηλά και τα όσα είχαν τάξει για χωροταξικές και άλλες ρυθμίσεις.

  Έλα όμως που η πανδημία προσφέρεται για να ξανασκεφτείς όσα (μάλλον επιπόλαια) είχες πει και είχες τάξει στην πολιτική σου σκακιέρα; Ειδικά αν πειράζουν και ενοχλούν τις πελατειακές σου σχέσεις. Την πολυσυλλεκτικότητα σου σε ψήφους...

  Τι κάνεις τώρα; Με πρόφαση την πανδημία, περνάς τη δική σου αναβολή των κατεδαφίσεων, από τα "ψηλά" της "αντίστασής" σου (ως αντιπολίτευση) στα αυθαίρετα, στα "ψιλά γράμματα" μιας τροπολογίας σου (ως κυβέρνηση). Ξεκινάς την αναβολή κατεδαφίσεων από τις παραλίες με αυθαίρετα ξενοδοχεία, καταστήματα, εμπορικά, θαλάσσιες δραστηριότητες ή μαγαζιά για αλιεία. Όχι σπίτια. Όχι παραθεριστικά. Οι μάντρες,  τα αυθαίρετα σπίτια και τα παραθεριστικά θέλουν υπομονή... Χρειάζονται κάποιες συνεννοήσεις... Όπως δηλαδή γίνεται 35 χρόνια τώρα. Αρχίζεις με χάδια... και προχωράς. Γιατί να αλλάξουν αυτά... 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ