Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 00:03

  Στη "σέντρα" πάλι οι μικρομεσαίοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  "Ποδοσφαιρικός" ο τίτλος και λυπάμαι γι' αυτό. Αλλά και το πολιτικό παιχνίδι που ξεκινάει πάλι με τους μικρομεσαίους ποδοσφαιρικό μοιάζει να είναι.

  Στο "γήπεδο" της κυβέρνησης θα παιχθεί ό,τι είναι να παιχθεί. Η κυβέρνηση θα καθορίσει τα όρια που αντέχει ο "αγώνας" για τη σωτηρία των μικρομεσαίων από την πανδημία. 

  Για την "αποκατάσταση" των εργαζομένων στις πάνω από 600.000 βιοτεχνίες και μικρές μονάδες που ακόμη λειτουργούν στη χώρα.

  Τα μέτρα για τις επιπτώσεις της πανδημίας πάνε να μονιμοποιηθούν. Με καραντίνα ή χωρίς καραντίνα η οικονομία δεν τα βγάζει πέρα. 

  Ό,τι και να συμβεί με τα εμβόλια,  όση αισιοδοξία και αν περάσει στην κοινωνία από το Πάσχα του 2021 και μετά (που ίσως θα έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος αμύνης των πολιτών) τα πράγματα στην οικονομία δεν θα μεταβληθούν.

  Έτσι θα πάμε και στο 2022. Και το πιθανότερο είναι πως με την ίδια αγωνία,  με λουκέτα και απολύσεις θα φθάσουμε ως τις εκλογές του 2023. 

  Τίποτε ουσιαστικό δεν πρόκειται να συμβεί το 2021, στην παραγωγή,  στις εξαγωγές, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και στον τουρισμό,  για να αναθαρρήσουμε οικονομικά.

  Και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί, από τα πράγματα, να συνεχίσει να μοιράζει λεφτά, ενισχύσεις, επιδόματα και φορολογικές ή ασφαλιστικές διευκολύνσεις.

  Η αγωνία πλέον είναι στη μορφή των χρημάτων που θα μοιράζονται. Πόσα θα είναι από την Ε.Ε. όπως τα 32 δισ. Πόσα από τα προγράμματα όπως τα περίπου 40 δισ. Και πόσα από τις δόσεις των δανειστών, ως νέα δανεικά στην Ελλάδα όπως τα χθεσινά περίπου 700 εκατ. που συμφωνήθηκαν.

  Οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα διαδέχονται η μία την άλλη. Και οι ανοχές της κυβέρνησης στις παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών πληρωμών θα την φέρουν σε όρια δοκιμασίας.

  Ισχυρότατη δοκιμασία, γιατί θα έχει δίπλα της τους σκελετούς της ανεργίας και τους σωρούς από λουκέτα σε βιοτεχνίες (που δεν αποκλείεται να πλησιάσουν και τα 150.000) και απέναντί της υποσχέσεις για σχέδια και ευκαιριακές επενδύσεις που δεν θα τις δει όμως (ως έργα ή θέσεις εργασίας για την ανεργία), ούτε το 2025,  αν έχει παραμένει, μετά τις εκλογές. 

  Τα δε σχέδιά της έχουν περιορισμένες δυνατότητες να καλυφθούν οικονομικά.

  Όσο και αν πασχίσει να συντηρήσει όλο τον σημερινό χώρο της εθνικής μας βιοτεχνικής παραγωγής, δεν θα έχει να διαθέσει περισσότερα από 10-15 δισ. Δεν βγαίνουν τα νούμερα βοήθειας. 

  Γιατί από τον ίδιο κορβανά θα περιμένουν να ζήσουν και οι υπηρεσίες και ο τουρισμός και η γεωργία. Και όσοι χάσουν τις οικονομίες τους και τις αποταμιεύσεις τους γιατί η κυβέρνηση θα διακανονίζει συνεχώς μηχανισμούς ευκολίας προκειμένου να εισπράξει ό,τι καταφέρει και στη συνέχεια να τα μετατρέψει σε επιδόματα.  

  Και ενώ αυτά θα συμβαίνουν στο "γήπεδο" της κυβέρνησης για την οικονομία θα ξεκινήσουν,  πολύ σύντομα, (ίσως και τις επόμενες εβδομάδες) οι προσκλήσεις και οι προκλήσεις, από όλη την αντιπολίτευση, μηδέ του (έντονα φουρκισμένου) ΚΚΕ για αναμέτρηση στους "αγώνες" σωτηρίας των βιοτεχνών της χώρας,  μιας και άλλου επιπέδου ιδιωτική οικονομία δεν περιμένουμε και δεν πρόκειται να μας επισκεφθεί...

  Σχέδια σωτηρίας εκ του ασφαλούς θα ξεδιπλωθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα μας θυμίζει νυχθημερόν τα κυβερνητικά λάθη και πως δεν θα είχαν γίνει και θα είχαμε κλείσει τις 150.000 βιοτεχνίες αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πράγματα...

  Σχέδια σωτηρίας της ελληνικής βιοτεχνίας και των μικρομάγαζων από το ΚΙΝΑΛ. Ειδικά το ΚΙΙΝΑΛ που έχει μελετήσει στο βάθος τις ανάγκες της μικρής και μεσαίας παραγωγής αφού το ΠΑΣΟΚ ήταν που καθιέρωσε τον όρο μικρομεσαίος στην οικονομία.

  Σχέδια σωτηρίας και από το ΚΚΕ προβάλλοντας όλα εκείνα που ζητάνε μονίμως οι κομματικά ανεύθυνοι του εργατοπατερισμού, και φέρνουν πάντα την εργοδοσία στα όρια της απόφασης να κρατήσει ή να κλείσει το μαγαζί. Ειδικά αν πρόκειται για βιομηχανία. 

  Το "ποδόσφαιρο" με "μπάλα" τους μικρομεσαίους ξεκινάει πολύ σύντομα. Η κυβέρνηση "παρατάσσει" μέτρα σωτηρίας (επιστροφές, προκαταβολές, προγράμματα συνεργασίας με το κράτος, παροχής και παρατάσεις στις απαιτήσεις) και θα κινδυνεύει μόνο από αυτογκόλ... Η αντιπολίτευση θα προκαλεί την κυβέρνηση στον ανταγωνισμό με σχέδια και ιδέες ανέξοδης πολιτικής που θα απλωθούν τον μήνα αυτό ή τον Δεκέμβριο και θα σούρνονται ως τις εκλογές του 2023, μιας και μέχρι τότε η οικονομία δεν θα έχει να παρουσιάσει κάποια άλλη ευτυχή εικόνα. "Αγώνες" δηλαδή για τον χαβαλέ της εξέδρας... Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.  

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ