Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Αυγ-2020 00:03

  Θα πάμε στη ΔΕΘ να πούμε τι;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Κλείνουν 56 Δημοτικά και 69 Νηπιαγωγεία σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Κιλκίς, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική και Ημαθία, από έλλειψη μαθητών, αλλά ανοίγει η ΔΕΘ. 

  Μεταφέρω, από την καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα για την παιδεία, "ESOS.gr", ρεπορτάζ της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020: "Την αναστολή λειτουργίας 56 Δημοτικών Σχολειών και 69 Νηπιαγωγείων, για το σχολικό έτος 2020 - 2021, στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Ημαθίας, προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Κόπτσης.” 

  Το ρεπορτάζ συμπληρώνεται με τους πίνακες των Σχολείων και με τη διευκρίνιση ότι η αναστολή λειτουργίας οφείλεται σε έλλειψη μαθητών ή και κτιρίων...

  Γνωρίζω πολύ καλά ποιος μπορεί να είναι ο αντίλογος στο δημοσίευμα και πώς θα "πασπαλίσουμε" πολιτικά (ακόμη μια φορά) την οικονομική κατάρρευση της Βόρειας Ελλάδας.

  Την ασταμάτητη εγκατάλειψή της,  από την Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο, με νέα παιδιά που τώρα γεμίζουν εργοστάσια,  μαγαζιά και υπηρεσίες της Γερμανίας και της Βόρειας Ευρώπης.

  Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν στο βάθος της πολιτικής μας απραξίας, υπάρχουν (έστω και ως σκέψη) προβληματισμός και ερωτήματα για το πού πάμε με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα. 

  Γνωρίζω επίσης πολύ καλά ποιος είναι και ο αντίλογος αν επιβεβαιωθούν (που θα επιβεβαιωθούν) οι σημερινές προβλέψεις ότι στις επόμενες εκλογές οι μουσουλμάνοι θα δώσουν στο κόμμα τους, στην Ξάνθη, πάνω από 50%.

  Δυσάρεστες προβλέψεις που θα συνδυασθούν ερμηνευτικά και με τα αναμενόμενα,  επίσης δυσάρεστα,  ευρήματα της απογραφής του 2021 στην Θράκη. 

  Αυτό που δεν γνωρίζω είναι ποια Θράκη θα έχουμε στο μέλλον με την τόσο μεγάλη απουσία ελληνικής παραγωγικής δράσης. Με ανυπαρξία δουλειάς σε θέσεις ικανές να ανακόψουν την (βέβαιη) πορεία συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου,  στο βάθος του χρόνου. 

  Γνωρίζω πολύ καλά (όπως όλοι μας πιστεύω) τις αστειότητες που σκεπάζουν (με τη γνωστή ελληνική προχειρότητα, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής τοιαύτης...) τις εικόνες από το καθημερινό ελληνικό παζάρι στη Γευγελή, στα Σκόπια με τον χαμό (εκτός από τη βενζίνη με τα μπιτόνια...) στο άδειασμα πάγκων και περιπτέρων από τσιγάρα του 1-1,5 ευρώ,  των κρεοπωλείων με αρνιά των 3 ευρώ,  το γέμισμα των κουρείων για κόψιμο με 2,5 ευρώ,  χτένισμα κυριών με 3 ευρώ και των οδοντιατρείων για σφράγισμα με 10 ευρώ και για εμφύτευμα με 500 ευρώ.

  Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν η Βόρεια Ελλάδα (πρώτη στην αποεπένδυση, στην επιχειρηματική μετανάστευση και στην αποβιομηχάνιση) θα αντέξει οικονομικά, να συνεχίσει να συντηρεί τη Γευγελή, τη Σόφια και την Αδριανούπολη τώρα που θα κλείσουν περισσότερες από 80.000 θέσεις για γκαρσόνια και σερβιτόρους σε σουβλατζίδικα.

  Παρουσιάζουμε τη διασκεδαστική (ακόμη) πλευρά της κρίσης που έρχεται (πολύ σύντομα) μέχρι να σταματήσει ο αντίλογος με τα σε αστήρικτα επιχειρήματα αισιοδοξίας ως προς το μέλλον της παραγωγής, του τουρισμού και των υπηρεσιών και στη Βόρεια Ελλάδα. 

  Διαφωνούμε. Δεν δεχόμαστε κανένα από τα στοιχεία αισιοδοξίας για την ακριτική Βόρεια Ελλάδα. Και η απαισιοδοξία μας δεν προκύπτει από τη μείωση του φουγάρου και τις φάμπρικας (όπως απλοϊκά ορισμένοι ερμηνεύουν τη νομοτελειακή αποβιομηχάνιση συγκεκριμένων τομέων αδύναμων στην ανταγωνιστικότητα). 

  Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί καμιά, σύγχρονη και ανεπτυγμένη οικονομία δεν έχει "αναθέσει" στον τουρισμό και στις υπηρεσίες καθήκοντα ίσως και πρώτου πυλώνα της οικονομίας,  επειδή οι κυβερνήσεις της αποδείχθηκαν ανίκανες να αναδιατάξουν και να κάνουν ανταγωνιστική την εθνική τους παραγωγή.

  Εκτός αν χωνέψαμε (βολεύει και τον λαϊκισμό του χαμηλού επιπέδου, πολιτικής μας) ότι είμαστε και στην Ε.Ε. και θα μείνουμε,  αλλά ως γκαρσόνια του Νότου. 

  Ας προσέξουμε τι θα πούμε στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ. Σε έναν τόπο που περιμένει με αγωνία να τον φροντίσουμε. Τη Βόρεια Ελλάδα που αδειάζει. Τώρα που και η υπογεννητικότητα γίνεται "σύμμαχος" του κορονοϊού. Ας προσέξουμε. Ειδικά στα φετινά εγκαίνια.Το βήμα της ΔΕΘ ήταν, δικαιωματικά, το μοναδικό ετήσιο θεσμικό οικονομικό γεγονός. Δικαιωματικά γιατί το κατάφερε η ίδια η ΔΕΘ με τη σημασία της. Το μετατρέψαμε όμως σε πολιτικό "μπαλκόνι" φτηνής γελοιότητας,  ψεμάτων και αίσχους. Και δεν είναι βέβαια θέμα μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι όλης της χώρας. Αλλά για φέτος, ας επιστρέψουμε στη σοβαρότητα ξεκινώντας με μηνύματα για τη Βόρεια Ελλάδα. Το χρειάζεται. Και μαζί της όλη η Ελλάδα. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ