Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουν-2020 00:03

  Το παρακράτος ζει. Το κράτος;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Συμβαίνει 30 χρόνια. Κάθε φόρα που μιλάμε για παρακράτος, νεαρά άτομα (ανακύκλωση μιας μόνιμης επανάστασης...) γκρεμίζουν την Αθήνα. Σύμπτωση είναι;

  Σάββατο στην Ερμού. Τα "νεαρά άτομα" που χρησιμοποιεί,  κατά περίπτωση, η 30χρονη "εμφυλιακή" επανάσταση στη χώρα..., κατέβηκαν στην Ερμού. 

  Έσπασαν βιτρίνες με βαριοπούλες. Έκαναν το καθιερωμένο πλιάτσικο στα ΑΤΜ. Διάβασαν, συνθήματα που τους έδωσαν οι ινστρούχτορες. Τα έγραψαν στους τοίχους. Μπογιάτισαν ό,τι ήρθε στον ανύπαρκτο εγκέφαλο τους. Και γύρισαν στους τεκέδες, για την επόμενη δόση...

  Εντελώς από σύμπτωση..., το πρωί του Σαββάτου και την Παρασκευή έγινε χαμός με τα σενάρια για τη λειτουργία του παρακράτους. Χαμός για τα κυκλώματα της διαπλοκής. Κάθε διαπλοκής. Σε κάθε κρατικό χώρο. Από τη δικαιοσύνη μέχρι και την ασφάλεια του Πολίτη...

  Εντελώς από σύμπτωση…, έχουμε την Ουάσιγκτον να τα μαζεύει με τη Novartis. Και στην Αθήνα τον κ. Χρυσοχοΐδη να αποκαλύπτει παρακράτος όχι μόνο στην πολιτική και στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία. 

  Παρακράτος από παράθυρα και πόρτες, για το οποίο δηλώνει αποφασισμένος πως θα φροντίσει να μην ανοίξουν ποτέ πια. 

  Έτσι λέει τουλάχιστον,  με δικά του λόγια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο "Έθνος της Κυριακής" κάνοντας ευρύτατη και ουσιαστική αναφορά σε κύκλωμα διαφθοράς στην Αστυνομία.

  "Είναι σαφέστατα πολιτικό, επιχειρηματικό κύκλωμα, όπου συμμετέχουν και αστυνομικοί", είπε ο κ. Χρισοχοΐδης και ξεκαθάρισε "...ήδη υπάρχουν, προκαταρκτική εξέταση στην Αστυνομία και διοικητικές πράξεις για αξιωματικούς που ξεκάθαρα εμπλέκονται. Προκαλούν κατάπληξη οι αποκαλύψεις, είτε από την έκθεση της ΕΥΠ, είτε από όσα διαδραματίζονται στην υπόθεση Novartis. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια και ζυγίζω τις λέξεις μου. Στη μεταπολιτευτική περίοδο, παρακράτος σε τέτοια έκταση δεν υπήρξε...".

  Κρατάμε (από τα όσα δήλωσε σε εφημερίδα, και χωρίς υπονοούμενα ο κατά γενική ομολογία επιτυχημένος υπουργός Προστασίας του Πολίτη) το αποκαλυπτικότατο -κατά την άποψή μας - ότι "...στη μεταπολιτευτική περίοδο, παρακράτος σε τέτοια έκταση δεν υπήρξε"!!!.

  Μετά την παραδοχή (από χείλη που γνωρίζουν - εδώ και ένα χρόνο-,  πρόσωπα και πράγματα από μέσα και όχι από γενικής φύσεως ενημερώσεις) καλύτερο είναι να δεχθούμε πως συμπτώσεις δεν υπάρχουν.

  Και επειδή δεν υπάρχουν ας αναζητήσουμε βαθύτερες και ουσιαστικότερες αιτίες και στις υπερβολές κινητοποιήσεων (που βγάζουν μάτι) καθώς κατέληξαν σε τραγωδίες και σε δολοφονίες (με εμφυλιακά χαρακτηριστικά) οι οποίες ουδέποτε εξηγήθηκαν επαρκώς, από το κράτος.

  Το 2008 κάηκε κυριολεκτικά η Αθήνα (μετά από διαδηλώσεις για τη δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου) αφού γκρεμίσθηκε, τα ΑΤΜ πέρασαν από γερό πλιάτσικο, διαλύθηκε το σύμπαν και λεηλατήθηκαν συγκεκριμένα μαγαζιά και διαμερίσματα. Ποια ήταν η αντίδραση του κράτους στον συγκεκριμένο εμφύλιο; Καμία απολύτως. Ό,τι έγινε – έγινε.

  Απλώς θυμόμαστε όχι τον τραγικό Γρηγορόπουλο, αλλά την ημερομηνία της πυρκαγιάς και του πλιάτσικου. 

  Μετά από δύο χρόνια, το 2010 οι αντιδράσεις για τα μέτρα και τα μνημόνια Παπανδρέου καταλήγουν στη δολοφονία των τεσσάρων της Μαρφίν. 

  Δολοφονία που επίσης θυμίζει εμφύλιο, με τα ίδια γνωρίσματα. Των δήθεν κινητοποιήσεων της κοινωνίας. Της αντίδρασης δηλαδή που είχαμε και το 2008. 

  Τι έμεινε να θυμόμαστε και από τότε; Τις δολοφονίες χωρίς λέξη για τους δολοφόνους. Χωρίς λέξη όμως και για αυτούς που δεν έχουν ξεσκεπάσει τους δολοφόνους,  για 10 ολόκληρα χρόνια. 

  Να πάμε και πιο πίσω. Και να δικαιολογήσουμε την άποψή μας για τα 30 χρόνια που οργιάζει το παρακράτος.

  Τότε που γεννήθηκαν,  μετά το λεγόμενο "βρόμικο" 1989, (τελείως συμπτωματικά...) οι τεκέδες στα Πανεπιστήμια, και τα εργαστήρια μολότοφ, με τη σιωπηρή αποδοχή από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

  Οι αναρχοαυτόνομοι, που καθιέρωσαν να διαλύουν την Αθήνα δήθεν στη μνήμη του Πολυτεχνείου. Μνήμη για την οποία ούτε έχουν ιδέα,  ούτε ενδιαφέρονται να μάθουν, περί τίνος πρόκειται. 

  Έχουμε λοιπόν. Από τη μια, απόπειρες εμφυλίων όχι από την κοινωνία αλλά από παρακράτος "ειδικών δυνάμεων" αναρχίας που τα τελευταία 30 χρόνια γκρεμίζει, καίει και δολοφονεί. Από την άλλη επίσημη κυβερνητική παραδοχή για παρακράτος σε έκταση και σε βάθος που τρελαίνεσαι. Ποια νομίζουμε πως θα είναι και τώρα η προφανής αντίδρασή μας; Έλα μωρέ... Τα ίδια συμβαίνουν και στην Αμερική και στη Γερμανία και στη Γαλλία; Είμαστε βέβαιοι ότι συμβαίνουν τα ίδια; 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ