Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 00:03

  Η αγορά οφείλει να αποτινάξει την ελληνική σοβιετία. Και θα το κάνει...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Η ΝΔ δείχνει ότι κομπιάζει να αποβάλλει τη σοβιετία από την οικονομία μας. Άσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αγορά όμως μπορεί. Και ο κορονοϊός είναι η ευκαιρία. 

  Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα ζήσουμε στιγμές απίστευτης ευρηματικότητας και ικανότητας της αγοράς, των βιοτεχνών, των μαγαζιών, των εμπόρων, των τουριστικών μονάδων και των επαγγελματιών, για να ισορροπήσουν από την κρίση του κορονοϊού.  

  Οι νέοι επιχειρηματίες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα νέα ταλέντα της αγοράς στην παραγωγή, στη μεταποίηση, στην τεχνογνωσία και στην εξωστρέφεια θα μας εκπλήξουν με τις πρωτοβουλίες τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος πέρα εκείνων που μου λέει το προσωπικό μου ρεπορτάζ στην αγορά. 

  Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν θα ηττηθεί. Δεν θα το βάλλει κάτω. Μπορεί να μην αφορά το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Μπορεί ανάμεσά τους να ανακατεύονται και επιχειρηματικές νοοτροπίες της κρατικοδίαιτης Ελλάδας, της σοβιετικής οικονομίας μας, με το κράτος – πατερούλη παντού και πάντα. Το στοιχείο όμως του νέου επιχειρηματικού δυναμισμού θα πρυτανεύσει. 

  Θα φανεί αρχικά στον τουρισμό και θα ακολουθήσει το εμπόριο έστω και εισαγομένων προϊόντων που, αρχικά, βεβαίως και θα συνεχίσει ως σανίδα μετάβασης σε μια μορφή ανάκαμψης, μέχρι να γεφυρώσει το σημερινό κενό, η νέα μεταποίηση. Βιοτεχνικής μεν μορφής αλλά δυναμικής και με δυνατότητες εξαγωγών.

  Τα φαινόμενα νέας φουρνιάς της ελληνικής επιχειρηματικής τόλμης και οράματος θα φανούν σύντομα. Μέσα στο καλοκαίρι. Αμέσως μετά την αναπόφευκτη πρώτη επίθεση της ύφεσης στο 5-7%, για να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του 10%, στο 2020.

  Το μικρό και μεσαίο εμπόριο θα σταθεί στα πόδια του. Η βιοτεχνική παραγωγή θα πολλαπλασιάσει την παρουσία της για να κερδίσει ό,τι μπορεί από την πίτα της αγοράς. 

  Τη μικρή πίτα του 2020 αλλά με τις προοπτικές του 2021 και μετά (αν δεν περάσουμε βεβαίως νέο κύμα της πανδημίας). 

  Ο εχθρός σε όλα αυτά είναι ένας. Το ελληνικό κράτος. Το τέρας της 45χρονης ελληνικής σοβιετίας που θέλει να διαμορφώνει πελατειακές σχέσεις στην οικονομία, χορηγούς στην αγορά και εκλογικούς πελάτες για τα κόμματα εξουσίας. 

  Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πείθει πως έχει πρόθεση να αλλάξει φορεσιά στην κρατικοδίαιτη οικονομία. Να ξεφορτώσει το άθλιο κράτος από τους ώμους και από την τσέπη των φορολογούμενων. Να ανοίξει πόρτες στην ιδιωτική οικονομία με ευκαιρίες και όχι με επιδοτήσεις, παροχές και εγγυημένα δάνεια αγνώστου τύχης..., από πολλούς δανειολήπτες...

  Δεν το βεβαιώνει από τους χειρισμούς που κάνει μέσα στο κράτος. Αντί να αποκαταστήσει την ιεραρχία και να παραδώσει το τιμόνι της λειτουργίας και των υπουργείων στους κρατικούς υπαλλήλους προσόντων και καριέρας, κουμανταδόροι παραμένουν στρατιές κομματικών συμβούλων και παρατρεχάμενων.

  Με τον τρόπο αυτό όμως κανείς δεν εγγυάται αποσοβιετισμό της Ελλάδας. Απελευθέρωση της οικονομίας από τον κρατισμό. 

  Θα αναγκαστεί όμως από την αγορά. Από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από τις νέες επιχειρηματικές δυνάμεις που δεν θα το βάλουν κάτω. 

  Από εκείνους που θα συνεχίσουν τη δράση τους και θα προχωρήσουν σε έργα και επενδύσεις για να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις φθορές της κρίσης.

  Ας τολμήσουν, από εδώ και πέρα, οι Καρανίκες των κομμάτων που κουμαντάρουν το ελληνικό σοβιετικό κράτος να αρνηθούν η να καθυστερήσουν επιχειρηματική άδεια για ίδρυση ή επέκταση έστω και βιοτεχνικής μονάδας που πρόκειται να απασχολήσει 50-100 άτομα και οι φωνές του επιχειρηματία θα φτάσουν μέχρι το πρώην Στάλινγκραντ...

  Ας διανοηθούν οι κομματικές συντεχνίες δασολόγων και αρχαιολόγων να ανακαλύψουν δάση στο λιμάνι του Πειραιά και τον Δία ζωντανό..., στις χωματερές πρώην κρατικών εγκαταστάσεων για να καθυστερήσουν επένδυση που θα απασχολήσει πάνω από 1.000 άτομα και θα φέρει στην Ελλάδα τουρισμό και θα γελάσουν οι αρκούδες της Σιβηρίας...

  Εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προλάβει την αγορά, τους νέους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, να επιβάλλουν τους δικούς τους αντισοβιετικούς όρους, μπορεί. Αρκεί να μαζέψει τα ποδάρια του ανίκανου και άχρηστου κράτους από τον χώρο που θα απλωθεί η, σοβαρή βεβαίως, ιδιωτική οικονομία με τους ευρηματικούς και ανήσυχους νέους επιχειρηματίες. Να περικόψει το αντιπαραγωγικό κράτος. Να μελετήσει πριόνισμα και σε γνωστές υπερβολές, μηχανισμών της δικαιοσύνης. Να μεταβιβάσει κράτος σε επιστήμονες ιδιώτες. Αν δεν το κάνει θα το επιβάλλει η αγορά. Θα τον υποχρεώσει η ανεργία. Σύντομα μάλιστα. Μέσα στο 2020-2021.

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ