Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 00:02

  Πού τελειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία και από πού αρχίζει η Ν.Δ.

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Το βέβαιο για την οικονομία του 2020 είναι η γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα "ελατήρια εκτίναξής" της και η πρώτη απάντηση στο "στοίχημα" της Ν.Δ.

  Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ικανότητα να εκτινάξει την οικονομία θα το έκανε το 2016-2018, με αποκρατικοποίηση και διάλυση άχρηστων κρατικών Οργανισμών. 

  Ελέγχοντας πλήρως τον κρατικό εργατοπατερισμό θα είχε σώσει τη ΔΕΗ (περνώντας σε ιδιωτικά χέρια το μεγαλύτερο μέρος της) και θα είχε πουλήσει (στους τότε πολλούς ενδιαφερόμενους) τον  ΔΕΔΔΗΕ,  τη ΛΑΡΚΟ,  τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, το Ελ, Βενιζέλος, τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μαζί με τα υπόλοιπα κρατικά αεροδρόμια και λιμάνια που τα ζητούσαν έντονα Γερμανοί,  Κινέζοι και Γάλλοι, με συμφέρουσες συμφωνίες και πρόγραμμα επενδύσεων και προσλήψεων.

  Δεν βάζουμε το χέρι μας στο ευαγγέλιο..., ότι ο Τσακαλώτος επέμενε, από το 2017, να γίνουν αυτά (μεταφέροντας μηνύματα και από Βρυξέλλες, Βερολίνο, ΟΟΣΑ) παρουσιάζοντας και συγκεκριμένες προτάσεις εξαγοράς (με άμεσες επενδύσεις),  αλλά κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει τις πληροφορίες μας, πως όλα τα παραπάνω είχαν πέσει στο τραπέζι και συζητήθηκαν, όχι μία αλλά αρκετές φορές. 

  Γιατί δεν έγιναν; Κατά τη γνώμη μας,  δεν ήταν θέμα ιδεολογικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ ή πιθανής αδυναμίας του να τα περάσει στον λαό. 

  Άλλωστε και τότε, όπως και σήμερα, η κοινή γνώμη, αγανακτισμένη από την φορολογική της αιχμαλωσία για τη συντήρηση του άχρηστου κράτους, ασφαλώς και δεν θα αντιδρούσε. 

  Δεν τα τόλμησαν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω ανικανότητας. Λόγω αδυναμίας να κυβερνήσουν χωρίς φανφάρες και ψευτοσοβιετικές μπούρδες με υποσχέσεις για "φιλοδωρήματα" από το κράτος-πατερούλη.

  Προφανώς αυτά έβλεπαν, το 2017, όταν μιλούσαν (ορθά και τότε) για ελατήριο αναστροφής στην οικονομία.

  Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα νερά, με την "πίτα" των έργων ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης και των Κυκλάδων και τις υποδομές στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, για στήριξη των δικτύων φυσικού αερίου εντός και εκτός της Ελλάδας, αποθήκευση και εσωτερική διανομή θα άλλαζαν το κλίμα και όχι μόνο θα προσκαλούσαν επενδύσεις (στην Ελλάδα που έβγαινε από τα μνημόνια) αλλά θα σχηματοποιούσαν πραγματικές ευκαιρίες-πρόκληση, στους πολυεθνικούς επενδυτές.

  Εάν οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν το σθένος και την ικανότητα να κάνουν υπέρβαση (αναστολές δεν είχαν όπως αποδείχθηκε σε χίλιες δυο παρόμοιες περιπτώσεις) θα ήταν σε θέση σήμερα να διεκδικούν και δικαιώματα στην οποιαδήποτε πρόοδο της οικονομίας. Και ακόμη, να μην επιτρέπουν στη Ν.Δ. να βάζει δικό της,  αποκλειστικό, στοίχημα στην οικονομία. 

  Αντίθετα λοιπόν με τις προσφερόμενες πραγματικές δυνατότητες να γυρίσει η οικονομία με εντυπωσιακό άλμα,  μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, οι αδυναμίες του αριστερού θιάσου του ΣΥΡΙΖΑ τον περιόρισαν στις ατυχέστατες επιλογές να φτιάχνει υπερπλεονάσματα μέχρι και 3% από τους φόρους μας (χωρίς να το απαιτούν οι δανειστές!!!) για να μοιράζει χαρτζιλίκια ντροπής θεωρώντας πως έτσι "στριμώχνουν" και την Ν.Δ.!! 

  Και να ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Η Ν.Δ. βρήκε το χαλί στρωμένο..., από τον ΣΥΡΙΖΑ, με επιδόματα και με προσλήψεις στο κράτος και δεν είχε κανένα λόγο να το ξεστρώσει..., μέχρι να δει τι θα κάνει και πού θα την βγάλει η κρατικίστικη πολιτική στην ακόμη πάσχουσα οικονομία. 

  Το 2020 όμως κόβει (εκ των πραγμάτων) τα νήματα του κρατισμού τύπου ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις ανοησίες για τα ελατήρια εκτίναξης της οικονομίας καθώς η Ν.Δ. θα εφαρμόσει τον πρώτο της προϋπολογισμό πάνω σε στόχους δικούς της,  έστω και με επαναλήψεις...

  Αλλά εδώ ακριβώς τελειώνουν τα όρια της 4χρονης Συριζαϊκής παρουσίας στην οικονομία και αρχίζουν αυτά που δικαιούται να διεκδικεί ως δικές της οικονομικές επιλογές και προτεραιότητες η Ν.Δ. 

  Όπως όμως η οικονομία επέστρεψε τα "ελατήρια", να παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και να περνάει τις ώρες του..., έτσι θα γίνει και με το "στοίχημα" της Ν.Δ. για την επενδυτική άνοιξη, με τον γνωστό συνωστισμό..., επενδυτών (Αμερικανών,  ως συνήθως) στα σύνορα. Το "στοίχημα" θα χαθεί χωρίς νέο μείγμα στην οικονομική πολιτική, που να "αφορίζει" τον κρατισμό, να παραδίδει (με ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις) στρατηγικούς τομείς (ενέργεια, μεταφορές, υποδομές,) στην ελεύθερη οικονομία (για άμεσο εκσυγχρονισμό) και να ανοίγει περισσότερο κορβανά προς τα δημόσια έργα. Και να είμαστε βέβαιοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει τη μεγάλη ευκαιρία να πουληθεί κράτος,  από τους άλλους...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων