Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Νοε-2019 00:03

  Ιδιώτες ελεγκτές για το παρεμπόριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Μεγαλώνουμε το κράτος, με πρόσχημα και το παρεμπόριο. Όσο όμως το κράτος κρατάει τον έλεγχο, οι μαϊμούδες και τα λαθραία θα μπουν και στην Ακρόπολη 

  Θα χαιρόμαστε, να μην έχουμε καταλάβει τι ήθελε να πει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης,  δηλώνοντας πως μέχρι τις αρχές του νέου έτους, θα έχει δημιουργηθεί νέος φορέας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Ο νέος φορέας δημιουργείται για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Και θα ενεργεί διαδραστικά, με στόχο την άμεση επέμβαση των αρμόδιων μηχανισμών (Έρχεται νέος φορέας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου).

  Εάν όμως (όπως πολύ φοβόμαστε) βρισκόμαστε μπροστά σε κάποια σχέδια νέων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που δήθεν θα ξεριζώσουν... τη μάστιγα του παρεμπορίου,  με τρόπο που μόνο αυτοί (οι νέοι κρατικοί-μαχητές...) ξέρουν,  να πάρουμε θέσεις στην κωμωδία που ανεβαίνει. Να μην χάσουμε το γέλιο που έρχεται..., με τον νέο φορέα. 

  Βεβαίως χρέος μας είναι να συγχαρούμε τον νέο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου μιας και με το καλημέρα σας..., έπιασε το κυνήγι της μαϊμούς και των λαθραίων στο εμπόριο.

  Πολύ καλά έκανε και θα χαρούμε να είναι εκείνος που θα φέρει αποτέλεσμα, μετά από παρόμοιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες 8 κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, τα τελευταία 40 χρόνια και την παραγωγή "έργου" 43 επιτροπών και 23 νομοθετημάτων και υπουργικών παρεμβάσεων στο ίδιο αντικείμενο!!

  Και επειδή θα φανούν παράξενα όλα αυτά που αραδιάζουμε (πηγή τους είναι προσωπικές μας δημοσιογραφικές μαρτυρίες δεκαετιών στο οικονομικό ρεπορτάζ) θεωρώ χρήσιμο να τα κάνουμε περισσότερο λιανά...

  Θα διατυπώσουμε λοιπόν συγκεκριμένες ερωτήσεις, για να μην επικρατήσουν οι αντιδράσεις της κονσέρβας-τσέπης (παραγωγής ΣΥΡΙΖΑ) που κουβαλάνε οι πολιτικοί με τα, ακατανόητα, περί fake-news και υποβολιμαία... των ΜΜΕ. 

  Ας ερωτηθούν λοιπόν όλες οι Γενικές Γραμματείες του υπουργείου Ανάπτυξης (με όλες τις μεταμορφώσεις του τα τελευταία 15 χρόνια...) πόσες επιτροπές και ομάδες εργασίας έχουν συσταθεί από το 1980 μέχρι σήμερα για να μελετηθεί η πάταξη λαθραίων στον χώρο των οποίων κινείται και το παρεμπόριο. 

  Ποια ήταν τα αποτελέσματα των μελετών τους και γιατί δεν πατάχθηκε σχεδόν τίποτε από λαθρεμπόριο καυσίμων,  τσιγάρων ενώ αντίθετα τα τσιγάρα και τα είδη καθημερινής χρήσης επεκτάθηκαν, στα αχούρια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γνωστά και ως Πανεπιστήμια. 

  Τι έγιναν 17-20 μελέτες εξειδικευμένων μελετητών και Ινστιτούτων με συγκεκριμένα μέτρα που παραδόθηκαν και σε ανεξάρτητες Αρχές με υποδείξεις για την εφαρμογή τους; 

  Πόσα από τα 50 περίπου υπομνήματα των Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της χώρας (υποβλήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια στα υπουργεία) έχουν διαβαστεί...!! 

  Και αν έχουν διαβαστεί γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι λύσεις που περιέχουν ανάληψη ευθύνης και από τον ιδιωτικό τομέα που ξέρει πώς να ξεριζώσει μεθοδικά το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο; 

  Ποια θα είναι η διαφορά στην κρατική παρέμβαση σε κάθε μορφής εξολόθρευσης των λαθρέμπορων (κάθε μαύρου κλάδου...) από προηγούμενες φορές, όπου η κυβέρνηση παρουσιαζόταν ως διώκτης κάθε παρανομίας αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης προστάτες τους!!

  Γιατί δεν απέδωσαν οι μέχρι σήμερα έλεγχοι σε 10.000 παρεμβάσεις (τα τελευταία 15 χρόνια) και τα πρόστιμα ενώ οι κατασχέσεις λαθρεμπορικών προϊόντων, αποτελούν κρατικό πρόβλημα και όχι λύση στο φαινόμενο!! 

  Λύθηκε, στην επαρχία της χώρας, το πρόβλημα με τη μαύρη αγορά μεταπώλησης των επιδοτούμενων καυσίμων... ή την οργανωμένη (μια 5ετία και πλέον) μαύρη διακίνηση των τενεκέδων λαδιού που "εισπράττουν" μετανάστες (λαθρομετανάστες κυρίως) αντί πληρωμής μεροκάματου σε ευρώ. Έχει σημασία αυτό, καθώς ο νέος κύκλος... ξεκίνησε ήδη με το μάζεμα της φετινής ελιάς; Γιατί δεν τολμάει κανείς να χαλάσει το συγκεκριμένο παρεμπόριο λαδιού; 

  Κατά την άποψή μας το πρόβλημα, ως πεντακάθαρα πολιτικό,  δεν πρόκειται να λυθεί ούτε τώρα. Σκοντάφτει και θα σκοντάφτει στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης τόσο στη στάση μας στο μεταναστευτικό όσο και στην ανοχή μας σε πώληση προϊόντων (μέχρι και κρατικών καυσίμων) σε λαθρεμπορικά κυκλώματα και διακινητές, που είναι και εντοπισμένοι... Αποτέλεσμα δεν πρόκειται να δούμε με περισσότερο κράτος. Λύση που μένει να δοκιμασθεί είναι η μεταβίβαση των ελέγχων σε εξειδικευμένα ιδιωτικά γραφεία. Η Πολιτεία ας μείνει στον σχεδιασμό και στην εποπτεία. Αν κάνουμε λάθος, ας μας δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και πειστική εξήγηση, γιατί το κράτος φάνηκε ανίκανο εδώ και 40 χρόνια.

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ