Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουλ-2019 00:03

  Στρατηγικός επενδυτής δεν υπάρχει για καμία ΔΕΚΟ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Κανείς δεν επενδύει στην Ελλάδα και κανείς δεν αγοράζει ελληνική ΔΕΚΟ. Το "κόλπο" της μόνιμης κρατικοποίησης έπιασε. Οι τσέπες μας να είναι καλά...

  Βεβαίως και τον τιμά τον, αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και (από χθες) υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη η παραδοχή του, πως δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Αλλά η απάντηση που περιμένει ο φορολογούμενος δεν είναι αυτή. Είναι ποιος θα πληρώσει το "μεγάλο κόλπο" του κρατισμού που προκάλεσε τη χρεωκοπία της χώρας. 

  Οι τελευταίοι στρατηγικοί επενδυτές για τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας μας, στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα πετρέλαια, τα νερά, τις μεταφορές και τις υποδομές εμφανίσθηκαν το 2003-2005 και έφυγαν με τις κλωτσιές του εργατοπατερισμού, το 2006-2009. 

  Και δεν ήταν μόνο ο εργατοπατερισμός και οι "δυνάμεις κατοχής στο κράτος" και στην οικονομία, η αιτία για την ανυπαρξία επενδύσεων και εκσυγχρονισμό στα κρατικά μονοπώλια (αυτά τα οποία κατέχουν και τους στρατηγικούς τομείς στην οικονομία). Ήταν και η "σιωπηρή" ανοχή όλων των κομμάτων. Δεν ήθελαν να σπάσουν τα σύμφωνα ειρήνης με τους κομματικούς εργατοπατέρες και τους κρατικοδίαιτους οι οποίοι ήθελαν μόνο κράτος. Κράτος και κλειστή οικονομία. Διαφορετικά, άντε να σου σταθεί η ελεγχόμενη διαπλοκή...

  Από το 2006-2008 λοιπόν, με τη ΔΕΗ στα χέρια των "εργατοπατερικών στρατευμάτων κατοχής" (σε κράτος και ΔΕΚΟ) δεν φάνηκε ούτε για επίσκεψη στην Ελλάδα κάποιος από τους "αφελείς" Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς, και Ρώσους, που σχεδίασαν δουλειές στην Ελλάδα με ιδιωτικοποιήσεις στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο νερό, στις συγκοινωνίες, στο πετρέλαιο και στις υποδομές. Μέχρι και στο νικέλιο. 

  Ανάποδα να τα γυρίσουν τα συρτάρια των οικονομικών υπουργείων, οι κύριοι Σταϊκούρας και οι άλλοι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί δεν θα βρουν ούτε μία πρόταση για στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα σε τομείς που κυριαρχούν τα κρατικά μονοπώλια. Ούτε μία. 

  Και αυτές που έχουμε συζητήσει ή θα συζητήσουμε ξανά και ξανά για τη ΔΕΗ και τα μαύρα "προικιά" που της φόρτωσαν υπουργοί και κυβερνήσεις, όπως τη ΛΑΡΚΟ ή άλλες παρεμφερείς συμμετοχές της δεν έχουν τίποτε, μα τίποτε το αξιόλογο...

  Αυτό που αποκαλούμε στρατηγική επένδυση σε στρατηγικό τομέα της οικονομίας μας καλά θα κάνουμε να το ξεχάσουμε. Οι πάντες εντός και εκτός Ελλάδος περιμένουν τη διάλυση του κρατικού επιχειρηματικού τομέα και την αναγκαστική πώληση του σε ενδεικτικές τιμές.

  Το πολύ-πολύ με τη "σημείωση" για διάσωση, 10-15% από το διορισμένο κατά καιρούς προσωπικό, από κόμματα, κλαδικές και τοπικές οργανώσεις. Τα, γνωστά, δικά μας παιδιά όπως έχουμε μάθει να παπαγαλίζουμε, χωρίς να δίνουμε σημασία τι σημαίνει αυτό, αν κάτι δεν αλλάξει ριζικά στην Ελλάδα.  

  Στρατηγικός επενδυτής για συμμετοχή του σε τυχόν κρατικά προγράμματα επενδύσεων από ΔΕΚΟ αποκλείεται να εμφανιστεί στην Ελλάδα πριν αντιληφθεί και αγγίξει ή τον αγγίξει σχέδιο μετατροπής της οικονομίας από κλειστή και παρασιτική σε ανοικτή και ανταγωνιστική.

  Τι σημαίνει αυτό. Στη γλώσσα της διεθνούς αγοράς επενδυτών και επενδύσεων σημαίνει ξεκάθαρο μείγμα οικονομικής πολιτικής, σταθεροί φορολογικοί συντελεστές με φορολογικά επενδυτικά κίνητρα. Και, πάνω απ' όλα, εγγυημένη χρονική διάρκεια ισχύος των κανόνων, με νομικό πλαίσιο πολιτικής συναίνεσης όχι μόνο στη μορφή του αλλά και στη διάρκειά του. 

  Αν αυτά δεν προηγηθούν και δεν γνωστοποιηθούν έγκαιρα (μέσα στο επόμενο 3μηνο) το παγωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις και εξαγορές κρατικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την ψύξη θα περάσει στην κατάψυξη...

  Και αυτό θα συμβεί όχι μόνο για τη ΔΕΗ, τη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και σε μια πιθανή πώληση του λόφου του Φιλοπάππου...

  Συνεπώς ο πολύπειρος και στη μαυρίλα του ελληνικού κρατισμού (από εντυπωσιακές παρεμβάσεις του σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις) νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης οφείλει να προβληματιστεί για τον ερχομό των βαρβάρων..., που λέει και ο μέγας Καβάφης. Γιατί ακόμη και αν "προικίσουμε" τη ΔΕΗ και τις άλλες ΔΕΚΟ με το υστέρημα των αιχμαλώτων καταναλωτών του κρατικού μονοπωλιακού εκβιασμού (επειδή άλλα λεφτά δεν υπάρχουν), οι βάρβαροι (αγοραστές) δεν θα φανούν... "...γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα, και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν, οι βάρβαροι δεν θα φανούν...", κύριε Χατζηδάκη.  

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων