Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαϊ-2019 00:02

  Ράψτε τις τσέπες σας...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Τα μόνα πραγματικά λεφτά που μένουν στην οικονομία είναι ό,τι έχει ο καθένας στην τσέπη του, να τα βγάλει πέρα. Ράψτε τσέπες και ξεχάστε τις παροχές. 

  Είναι πιο αστείοι από τους κλόουν του δρόμου όταν μοιράζουν ευκαιρίες για να κερδίσουμε χρήματα. Το καταλαβαίνουν αλλά προτιμούν να μην χάνουν ψήφους και ας γίνονται γελοίοι...Το έχουμε πει και άλλες φορές από τη στήλη. Η οικονομία όπως και τα πάρτι δεν πετυχαίνουν με τους μεζέδες... θέλουν κέφι. Πολύ κέφι...

  Αυτή είναι η πραγματικότητα και για τις παροχές. Οποίες παροχές και αν μοιράζονται. Από όποιους και αν προέρχονται. Κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Βεβαίως και αποδίδουν αλλά μόνο όταν χτίζονται μαγαζιά. Σοβαρά μαγαζιά με μακροπρόθεσμες προοπτικές και για την οικονομία και για τους εργαζόμενους. Τα ευκαιριακά μαγαζιά που ρισκάρουν σε οικονομίες του 1,9%-2% δεν στηρίζουν τις κοινωνίες, τις ανακατώνουν. 

  Και οι "δουλειές" που θα γίνουν στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένες. Είναι περίπου μοιρασμένες. Ορισμένες και από χρόνια... Η εξουσία στην Ελλάδα δεν δείχνει καθόλου έτοιμη να αλλάξει εκείνους με τους οποίους διαπλέκεται. Να τους βάλει στην άκρη και να φέρει πραγματικούς επενδυτές. Δεν την νοιάζει τι λέει ο λαός.

  Ο λαός στην Ελλάδα παραμυθιάζεται. Αυτός έδειξε η μεταπολίτευση από το 1974 μέχρι χθες το βράδυ... Αύριο θα δούμε. Και όσοι κατακτούν την εξουσία, στην Ελλάδα έρχονται με "παραγγελίες". Αναλαμβάνουν την κυβέρνηση βαδίζοντας σε συγκεκριμένα μονοπάτια...

  Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι κατάλογος διαπλοκής που δεν έκλεισε ποτέ. Και δεν θα κλείσει όσο ο λαός πιστεύει πως με την ψήφο του έφερε τον σοσιαλισμό. Ότι η πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι ο φιλελευθερισμός χτύπησε την πόρτα αλλά δεν τον ακούσαμε...

  Οι παρενθέσεις με τα σκάνδαλα και οι φυλακές έγιναν μόνο από στραβοτιμονιές της διαπλοκής. Ίσως και από "ανακατατάξεις" συμφερόντων... Δεν έχουν καμία σχέση με κάθαρση... που σερβίρουν στον λαό. Θα το δούμε και με τις σημερινές σαπουνόπερες-σκάνδαλα.

  Τα πετρέλαια ειδικά και η ενέργεια γενικότερα είναι άλλος ένας τεραστίων διαστάσεων χώρος συμφερόντων. Ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1990 που απελευθερώθηκαν οι τιμές και το λαθρεμπόριο πήρε κανονικότατη θέση στο τραπέζι της διαπλοκής. Ο λαθρεμπορικός τζίρος 500 εκατ. ευρώ ανεβάζει και κυβερνήσεις... Γι' αυτό παραμένει στο απυρόβλητο.

  Τα "ζάρια" για τις επόμενες μεγάλες κρατικές δουλειές θα ριχτούν, για το ηλεκτρικό ρεύμα, με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ (και ας λέει ό,τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ). Άλλη "παρτίδα" θα είναι η σχέση του κράτους με καύσιμα μετά την πώληση των ΕΛΠΕ. Και η επόμενη… στο φυσικό αέριο, τη ΔΕΠΑ, κάποιους αγωγούς και συγκεκριμένα συγκροτήματα αποθήκευσης καυσίμων.

  Έτσι θα καταπιεί ο λαός το παραμύθι με το κράτος να συντονίζει την ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας... Πώς να το πουν; Ότι το κράτος και η εξουσία μοιράζει την τράπουλα και ρίχνει τον λαό; Δεν λέγεται...

  Η διαπλοκή και οι δουλειές που μοιράζονται λέγεται ανάπτυξη... Είναι πρόοδος... Μοιάζει με όραμα... Και ο λαουτζίκος ακούει, διαβάζει, βλέπει και λιποθυμάει από ευτυχία...

  Στις έρευνες πετρελαίου (που ενορχηστρώνονται πάντα από το κράτος), να δεις τι τζίρος και τι πανηγύρια δεν φαίνονται στον λαό όταν μοιράζονται κέρδη από πωλήσεις, εδώ και εκεί, αποτελεσμάτων από σεισμικές και άλλα ψαξίματα για πετρέλαια και φυσικό αέριο.

  Αυτά είχαμε από τη δεκαετία του 1980 και αυτά διατηρήσαμε μετά το 2015 που υποτίθεται πως το "νέο"... θα άλλαζε το "παλιό". 

  Και δεν είναι που και το "νέο" γλυκάθηκε από τα πούρα, το χαβιάρι και το κότερα της διαπλοκής. Τρίχες... Αυτά τα είχε από την αντιπολίτευση (στον ίδιο βαθμό). Αλλά οι αντίπαλοι τα έκρυβαν επειδή δεν λογάριαζαν πως θα γίνει εξουσία. Και ας "βλεπόντουσαν" με τα ίδια 10-15 πρόσωπα. Σε ξεχωριστά κότερα βεβαίως...

  Αν σημειώσουμε λοιπόν ότι οι παροχές που ακούσαμε και χθες έχουν ημερομηνίες λήξης, (όσο οι δανειστές θα κάνουν κουμάντο παρατείνοντας τη μνημονιακή Εποπτεία μετά το 2022) μοναδική ελπίδα για τον λαό είναι να δει πραγματικές δουλειές. Αυτές που θα του προσφέρουν θέσεις να δουλέψει, για χρόνια. Εκείνοι όμως που επιλέγουν να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις (διεθνώς) έχουν διαγράψει την Ελλάδα από τον χάρτη τους. Την έχουν κατατάξει στις αναξιόπιστες χώρες με περιορισμένο ενδιαφέρον και περιστασιακές (τουριστικές κυρίως) ευκαιρίες. Η φούσκα ενοικίων και τιμών ακινήτων θα είναι ένας από τους δείκτες του πως μας βλέπουν όσοι και σήμερα μας "ψωνίζουν".

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων