Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 00:01

  Το "καμπανάκι" από FED για χρεοκοπίες και πτώση στα assets

  Το "καμπανάκι" από FED για χρεοκοπίες και πτώση στα assets
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η ψυχολογία έχει εν μέρει βελτιωθεί, οι αγορές αντέδρασαν στην ανακοίνωση για το εμβόλιο, ωστόσο, η FED, "χτύπησε καμπανάκι" για ενδεχόμενες χρεοκοπίες και πτώση στα assets. 

  Όπως επισήμανε η αμερικανική κεντρική τράπεζα, στην έκθεσή της Financial Stability Report, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν ένα κύμα χρεοκοπίας και "σημαντικές μειώσεις" στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας και της ύφεσης, προειδοποίησε η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε μια έντονη υπενθύμιση ότι η οικονομία απέχει πολύ από το να "βγει στο ξέφωτο". 

  Καθώς πολλά νοικοκυριά συνεχίζουν να αγωνίζονται, οι χρεοκοπίες των δανείων ενδέχεται να αυξηθούν, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες για τους δανειστές, δήλωσε η Fed στην τελευταία εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. "Το επιχειρηματικό χρέος αυξήθηκε απότομα καθώς οι επιχειρήσεις αύξησαν τον δανεισμό για να αντέξουν την περίοδο των αδύναμων κερδών. Η γενική μείωση των εσόδων που σχετίζεται με τη σοβαρή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έχει αποδυναμώσει την ικανότητα των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν αυτές τις υποχρεώσεις", συμπλήρωσε η FED. 

  Αναφέροντας ότι "οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ευάλωτες σε σημαντικές μειώσεις σε περίπτωση επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος ή της οικονομικής ανάκαμψης". Βέβαια, τα μέτρα τόνωσης για την οικονομία από την ίδια την τράπεζα έχουν βοηθήσει. "Μέχρι στιγμής, οι πιέσεις στον τομέα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έχουν μετριαστεί από σημαντικά κυβερνητικά προγράμματα δανεισμού και ανακούφισης και από τα χαμηλά επιτόκια", δήλωσε. "Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και την πορεία της ανάρρωσης των οικονομιών", κατέληξε η FED. Και ο νοών νοείτο...

  dimitris.papakontantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ