Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Οκτ-2020 00:01

  Οι εκλογές στις ΗΠΑ και το επενδυτικό κλίμα

  Οι εκλογές στις ΗΠΑ και το επενδυτικό κλίμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Οι περισσότεροι επενδυτές μάλλον σκέφτονται να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκια τους εν αναμονή των εκλογών στις ΗΠΑ. Αυτό απηχεί τις απόψεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων.

  Προκύπτει από έρευνες και αναλύσεις, ότι η πλειοψηφία των επενδυτών προσανατολίζεται σε αναδιάρθρωση στρατηγικής και επενδυτικών επιλογών. Χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα έρευνας της UBS με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, όπου συμμετείχαν πάνω από 4.000 επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 14 αγορές ανά τον κόσμο, το 72% των επενδυτών διερευνά το ενδεχόμενο μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων του πριν από την εκλογική διαδικασία. Επίσης, 62% σχεδιάζουν να κάνουν επιπλέον αλλαγές με βάση το αποτέλεσμα. 

  Ποιες επενδυτικές επιλογές βρίσκονται στο επίκεντρο; Το 66% των επενδυτών εξετάζουν τη στροφή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 62% εξετάζει δίκτυα 5G και το 56% εξετάζει επενδύσεις σε μια πράσινη ανάκαμψη. Επίσης, 49% λένε ότι θέλουν να αποκομίσουν περισσότερη απόδοση τους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με μόλις 29% που θέλουν να μειώσουν το επίπεδο κινδύνου στο χαρτοφυλάκιό τους. 

  Ο Tom Naratil, Πρόεδρος της UBS Americas και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management, ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "από τα πρώτα στάδια της πανδημίας οι πελάτες μας χρειάζονταν συμβουλές περισσότερο από ποτέ, με τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα της αγοράς και την πολιτική αβεβαιότητα να ενισχύουν αυτή την ανάγκη. Η εν λόγω έρευνα προβάλλει και τονίζει εκ νέου το γεγονός ότι οι επενδυτές αποζητούν συμβουλές, ενώ οι εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να προσεγγίσουν τους πελάτες τους και να τους παράσχουν καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της αβέβαιης αυτής εποχής". 

  Για την ιστορία, η αισιοδοξία των επενδυτών στις ΗΠΑ σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της αγοράς τους έχει αυξηθεί, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή παγκοσμίως. Το 50% είναι αισιόδοξο σχετικά με την οικονομία, παρουσιάζοντας άνοδο έναντι του 41% πριν από τρεις μήνες, ενώ το 55% είναι αισιόδοξο για τις μετοχές, σημειώνοντας άνοδο έναντι του 44%. Το 49% των επενδυτών διεθνώς θεωρεί ελκυστική επένδυση τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. 

  Οι ερωτηθέντες στην Ευρώπη, εκτός της Ελβετίας, εκφράζουν αισιοδοξία άνω του μέσου όρου για την οικονομία της περιοχής τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 58% δηλώνει αισιοδοξία έναντι του 55% σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους τους, οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι πιο πιθανόν να σχεδιάσουν προσαρμογή του χαρτοφυλακίου τους μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, με το 65% να δηλώνει ότι θα το πράξει. Για να δούμε ποιοι θα δικαιωθούν...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ