Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Αυγ-2020 00:01

  Ο χρυσός, το profit taking και το ποντάρισμα των... 4.000 δολαρίων!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Βασικό θέμα στις αγορές υπήρξε η προ ημερών "εξαέρωση" της τιμής του χρυσού κάτω από τα 1.900 δολάρια η ουγγιά.

  Κάτι που μόνο παράλογο δεν ήταν, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ρευστοποιούν μια από τις πιο "hot" τοποθετήσεις του 2020. Μετά το ιστορικό υψηλό, άνω των 2.000 δολαρίων η ουγγιά την περασμένη εβδομάδα, το ράλι ανακόπηκε καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, κάνοντας λιγότερο θελκτικό ως επενδυτικό καταφύγιο τον χρυσό. Ακολούθησαν και ήπιες εκροές από εξειδικευμένα ETFs.

  Το πολύτιμο μέταλλο υπήρξε ένα από τα εμπορεύματα με τη μεγαλύτερη απόδοση φέτος, καθώς η πανδημία χτύπησε την παγκόσμια οικονομία και ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε τεράστια προγράμματα τόνωσης. Η αναστροφή, αποτελεί μια πρόκληση για τους... οπαδούς του, που εκτιμούσαν ότι θα συνεχιστεί η άνοδος. Σημειώνεται, ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου έχουν αυξηθεί πάνω από 10 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, εν μέσω βελτίωσης της διάθεσης για ρίσκο και εν όψει των πολλών νέων εκδόσεων που αναμένονται. "Περιμένουμε να αυξηθούν περισσότερο οι αποδόσεις των ομολόγων λόγω της προσδοκίας για πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να πιέσει βραχυπρόθεσμα τις τιμές", ανέφερε ο Tapan Patel, αναλυτής της HDFC Securities Ltd.

  "Όταν ξεπεράστηκαν τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, πολλοί επενδυτές σκέφτηκαν ότι είναι μια ευκαιρία για να πάρουν το κέρδος τους", εκτίμησε ο Gavin Wendt της MineLife Pty. "Η ανακοίνωση της Ρωσίας για το εμβόλιο ήταν ένα σήμα σε κάποιους επενδυτές να πάρουν τα κέρδη από τον χρυσό και να μπουν ξανά σε μετοχές. Είναι κίνηση υψηλού ρίσκου αλλά αν έχεις κέρδη, είναι μια καλή στρατηγική", συμπλήρωσε. "Η πτώση είναι αρκετά απότομη, αλλά η αύξηση της τιμής το προηγούμενο διάστημα ήταν ακόμη πιο απότομη. Η αφορμή θα μπορούσε να είναι η απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία προκάλεσε κάποιο profit taking και στη συνέχεια κατάρρευση. Όταν αρχίζουν να μαζεύουν κέρδη, θα ακολουθήσουν κι άλλοι σε παρόμοιες κινήσεις και αυτή η πορεία προκαλεί επιτάχυνση της πτώσης των τιμών", σχολίαζε η Commerzbank.

  Ο χρυσός έχει όμως ακόμα υποστηρικτές. Ο Jeffrey Gundlach της DoubleLine Capital δήλωσε ότι αναμένει πως το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του παρά την πτώση. Μεταξύ των τραπεζών που έχουν προβλέψει σημαντικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, η Bank of America έχει προβλέψει ότι οι τιμές θα αυξηθούν στα 3.000 δολάρια. Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος που έσπευσε να "τινάξει την μπάνκα" με τις προβλέψεις του για το πολύτιμο μέταλλο ήταν η εταιρεία επενδύσεων των ΗΠΑ Global Investors. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Frank Holmes, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στο CNBC "είναι πολύ εύκολο να δούμε ότι ο χρυσός θα φτάνει τα 4.000 δολάρια"... 

  Επισήμανε δε τα τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G-20 και οι κεντρικές τράπεζες "συνεργάζονται στο τύπωμα χρήματος". Σε μηδενικά επιτόκια, ο χρυσός γίνεται το πιο ελκυστικό καταφύγιο, λέει ο Χολμς. Μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική πάντως, σημαίνει γενικά ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο. Όταν οι πραγματικές αποδόσεις μειώνονται, οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν και το αντίστροφο. Ωστόσο, παράγοντες όπως η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού και οι εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν την τύχη του πολύτιμου μετάλλου.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ