Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 00:01

  Η Ευρώπη μπροστά σε διπλό κίνδυνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η συμφωνία για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ένα βήμα εξαιρετικά σημαντικό για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ήταν ένα βήμα αναπόφευκτο, καθώς μια αποτυχία να υπάρξει συμφωνία θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτη καταστροφή το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπό τις παρούσες συνθήκες. 

  Παρ' όλα αυτά, το ότι έγινε δυνατό ένα τέτοιο βήμα, και μάλιστα με ουσιαστικό συστατικό του την έκδοση ευρωπαϊκού χρέους με τη μορφή ευρωομολόγων, είναι καθοριστικό για την Ε.Ε. και την αρχιτεκτονική της. 

  Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι το βήμα αυτό δεν αποτελεί πανάκεια για τα δύο βασικά προβλήματά της, ήτοι τον κίνδυνο μιας δεύτερης βουτιάς σε ύφεση σε συνθήκες υποτροπής της πανδημίας της COVID-19.

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προβάλει ως βασικό της σενάριο προβλέψεων ότι η ανάκαμψη της ευρωοικονομίας δεν μπορεί να αποτελεί βάσιμη προσδοκία πριν από το 2023. Και αυτό το σενάριο είχε εξαρχής ως προϋπόθεση τη συγκρότηση ενός ταμείου στήριξης αυτής της προοπτικής. 

  Στις εκτιμήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν και οι προβλέψεις της Κομισιόν, που θα έχει υπό τη διαχείρισή της το νέο ταμείο των 750 δισ. ευρώ, οι οποίες συγκλίνουν επίσης στην άποψη ότι η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα είναι μεσοπρόθεσμος στόχος. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που οι τελευταίες αναλύσεις δεδομένων κάνουν λόγο για ένα "double dip" σχήμα στην πορεία της ύφεσης.

  Οι εκτιμήσεις αυτές ενσωματώνουν και τις επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη, κατακερματισμένη σε διάφορες περιοχές, αλλά απολύτως βέβαιη, υποτροπή της πανδημίας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα...

  Το παράδοξο, σε σχέση με μια αναμενόμενη λογική αντίδραση, είναι ότι σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και ανάγκης συσπείρωσης και συνεργασίας οι γεωπολιτικές εντάσεις, αντί να βαίνουν μειούμενες, πολλαπλασιάζονται.

  Ενδεικτικό παράδειγμα οι εντάσεις που προκαλούν "οι πρωτοβουλίες" της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Εντάσεις οι οποίες προφανώς και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά την ευρωπαϊκή οντότητα της Ε.Ε., της οποίας η ανάγκη επιβίωσης έφερε, παρά τις διαφορές, τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

  Το βήμα, λοιπόν, έγινε. Αλλά ο διπλός κίνδυνος παραμένει. 
   
  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ