Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιουλ-2020 00:01

  Κρίσιμο να αποτραπούν τα λουκέτα που έρχονται

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η κυβέρνηση έλαβε τα "μηνύματα" από την αγορά, που κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα είναι για αυτό το καλοκαίρι. Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης 3,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός αποτελεί ένα βήμα για να στηριχθεί περαιτέρω ο επιχειρηματικός κόσμος.

  Καθώς φέτος για την αγορά ο στόχος είναι απλώς να επιβιώσει. Να μην υπάρξουν λουκέτα.

  Ο μεγάλος "λογαριασμός" δεν θα γίνει άμεσα, αλλά από το φθινόπωρο. Μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν και την έναρξη πληρωμής φόρων και εισφορών.

  Θα πρέπει, λοιπόν, να αποτραπούν τα μαζικά λουκέτα, οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

  Η χρηματοδότηση που αναμένεται να πέσει το επόμενο δίμηνο στην αγορά είναι για αυτόν τον λόγο ιδιαίτερα κρίσιμη. Και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να νιώσει πως θα έχει πρόσθετη και επαρκή βοήθεια σε αυτό το κρίσιμο και πρωτόγνωρο λόγω της πανδημίας διάστημα που θα ακολουθήσει.

  Η ομαλή έλευση των χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα μέσω των δράσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, είναι σαφώς μια επιπλέον βοήθεια. Όπως και τα λεφτά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

  Επείγει, όμως, να ανακοινωθεί και το υπόλοιπο πλέγμα πρωτοβουλιών, που θα "δείξει" την πορεία των επόμενων ετών. Να υπάρξει αξιόπιστο σχέδιο. Να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Γιατί η αλήθεια είναι –όπως έγινε σαφές από τους ομιλίες στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα το ΙΟΒΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή– ότι δεν βοηθάει το θολό τοπίο ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η Ε.Ε.

  Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται μεν για να αξιοποιήσει το νέο αυτό "χρήμα", όμως αυτό θα έρθει από το 2021 και μετά...

  Και προς το παρόν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, οι δείκτες του ΙΟΒΕ για υπηρεσίες-βιομηχανία αλλά και οι πρώτες μετρήσεις για την πορεία του τουριστικού κλάδου και της εστίασης δείχνουν ότι οι τριγμοί είναι μεγάλοι.

  Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Και οι εταιρείες πρέπει να μείνουν ανοιχτές, έχοντας τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα ομαλά στην επόμενη μέρα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ