Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 00:01

  Τρία συν... ένα "αγκάθια" ζητούν λύση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Είναι αλήθεια ότι λίγο πριν συμπληρώσει ένα χρόνο στην εξουσία, αυτή η κυβέρνηση τα έχει δει όλα!

  Τι πανδημία, τι lockdown,  τι μεταναστευτικό, τι ελληνοτουρκικά... Τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που απαιτούσαν άμεση και καίρια διαχείριση έπεσαν βροχή σχεδόν... με το καλημέρα. Και σε έναν -όχι μικρό...- βαθμό δεν επέτρεψαν να αναπτυχθεί η πολιτική της κυβέρνησης τουλάχιστον όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Και τούτο παρά τον γρήγορο βηματισμό με τον οποίο ξεκίνησε η κυβερνητική θητεία και την ταχεία προώθηση μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. 

  Και είναι γεγονός ότι η διαχείριση των πολύ κρίσιμων καταστάσεων υπήρξε επιτυχής. Στα περισσότερα επίπεδα. Και παρά ίσως το γεγονός ότι στην οικονομία κάποια πράγματα φάνηκαν πολύ δυσκολότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Όμως η γενική εικόνα ακόμα και εκεί ήταν σχετικά καλή. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι από τη διαχείριση σοβαρών κρίσεων, όπως τα γεγονότα στον Έβρο και βέβαια πάνω από όλα η πανδημία, ενίσχυσαν σημαντικά το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού προσωπικά. 

  Όμως όλα δείχνουν ότι ο δρόμος θα εξακολουθήσει να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.  Και ότι υπάρχουν ή θα υπάρξουν "αγκάθια" που θα απαιτήσουν εκ νέου ιδιαίτερες διαχειριστικές ικανότητες. Βεβαίως πλέον το... σύστημα είναι -αν και σχετικά ακόμα νέο- μπαρουτοκαπνισμένο. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ατού για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που μπορεί να έρθουν. 

  Τα "αγκάθια" δεν είναι ακριβώς καινούργια. Μάλλον το αντίθετο. Αλλά έχουν την τάση να ξαναμεγαλώσουν. Πρώτο και κυριότερο η οικονομία. Τα πράγματα είναι δύσκολα, οι συνέπειες από το lockdown δραματικές και μεγαλύτερες των εκτιμήσεων, η "βοήθεια" από την Ε.Ε. θα καθυστερήσει και θα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις, τα διαθέσιμα κεφάλαια για στήριξη της οικονομίας δεν αλλάζουν προς το παρόν την κατάσταση και η αγορά δείχνει ότι θα αργήσει πολύ να ανακάμψει. Βεβαίως αρκετά θα αλλάξουν όταν κάποια στιγμή θα έρθει η ρευστότητα από το εξωτερικό ανεξαρτήτως όρων, αλλά κάπως πρέπει να φτάσεις μέχρι εκεί. 

  Το δεύτερο "αγκάθι" υπάρχει ο κίνδυνος να είναι το υγειονομικό. Η πανδημία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψει το φθινόπωρο και τότε τα μέτρα αντιμετώπισης δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν όπως συνέβη τον Μάρτιο. Η ήδη πληγωμένη οικονομία δεν θα αντέξει δεύτερο lockdown. Όμως τι θα γίνει αν τα κρούσματα αυξηθούν; Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση τότε η κοινωνία; Θα εξακολουθήσει να υπάρχει το πολιτικό credit; Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτε ή ότι η ιατρική και φαρμακευτική δυνατότητα θα συμβάλει ώστε να μην υπάρξουν ακραίες καταστάσεις. Πόσο ασφαλές όμως μπορεί να θεωρηθεί αυτό; 

  Το τρίτο μεγάλο "αγκάθι" έρχεται από την Τουρκία. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση το πράγμα. Οι επιδιώξεις της γείτονος είναι άλλωστε ξεκάθαρες. Και ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης πάντα υπαρκτός. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι "σύμμαχοι" που διασφαλίζουν την ισορροπία βρίσκονται σε αρκετά περίεργο... φεγγάρι. Και είναι θολό το διπλωματικό τοπίο. Χρειάζεται προσοχή γιατί η Τουρκία λειτουργεί γεωπολιτικά ως περιφερειακή δύναμη και επιχειρεί να οδηγήσει σε διάλογο για το Αιγαίο και τους φυσικούς πόρους με τους δικούς της όρους. 

  Αυτά είναι τρία σημαντικά "αγκάθια". Υπάρχει όμως και το "συν ένα". Αυτό είναι μάλλον εσωτερική υπόθεση... Κατά πόσο θα αποτελέσει τελικά πραγματικό "αγκάθι" έστω και μικρό ή θα επικρατήσουν οι συνήθεις ισορροπίες που επιτυγχάνονται στα μεγάλα κόμματα εξουσίας παρά τις όποιες αντιθέσεις, είναι κάτι που θα φανεί... Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες ο πρωθυπουργός είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ