Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 00:01

  Κλείνουν το παρελθόν οι τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Στις 18 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η τετράμηνη προθεσμία, μέσα  στην οποία  έδινε ο Ν. 4637/18.11.2019 το δικαίωμα στις διοικήσεις των τραπεζών να καταθέσουν έγκληση για τη συνέχιση των ποινικών υποθέσεων οι οποίες είχαν κινηθεί αυτεπαγγέλτως για το κακούργημα της απιστίας. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα η "απιστία" απαιτεί πλέον έγκληση από τον παθόντα και όχι αυτεπάγγελτη διαδικασία.

  Όπως είχε γίνει γνωστό, οι ποινικές αυτές υποθέσεις ξεπερνούσαν τις 80 και αφορούσαν περισσότερα από 300 τραπεζικά στελέχη και μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών. Όπως φαίνεται, η προθεσμία της Τετάρτης 18/03/2020 παρήλθε άπρακτη καθώς οι Τράπεζες επέλεξαν να κλείσουν τις παλαιές ποινικές υποθέσεις που είχαν όλες ξεκινήσει άνευ εγκλήσεως. Κατόπιν αυτού και σύμφωνα με το νόμο,  όλες οι υποθέσεις τίθενται στο αρχείο, κλείνοντας αμετάκλητα μια περίοδο στην οποία είχε βιομηχανοποιηθεί το "κακούργημα της απιστίας" και είχε οδηγήσει τις τράπεζες και τα στελέχη τους σε ουσιαστική αποχή από την επίλυση θεμάτων κρίσιμων για την αγορά και τις επιχειρήσεις.

  Σημειωτέον ότι σε κάποιους νομικούς υπήρχε η άποψη ότι η ημερομηνία της 18ης Μαρτίου του 2020 επηρεάζεται από την επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, λόγω του κορονοϊού. Η προσωρινή όμως αυτή αναστολή αφορά προθεσμίες δικονομικού και όχι ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου, υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί καθώς και κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

  Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρξει αναστολή ή παράταση της προθεσμίας της ημερομηνίας 18/03/2020 διότι κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στο άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα και στο Σύνταγμα. Επομένως η μη υποβολή έγκλησης από τις τράπεζες μέχρι τις 18 Μαρτίου του τρέχοντος έτους κλείνει τις παραπάνω υποθέσεις.

  Σε μια περίοδο που οι τράπεζες θα έχουν να κοιτάξουν τις δύσκολες προκλήσεις -λόγω πανδημίας- με τρόπο που να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντικό τα τραπεζικά στελέχη να μπορούν να το πράξουν με όλες τις ευχέρειες του θεσμικού πλαισίου και χωρίς την ομηρεία που προκάλεσαν οι εν πολλοίς άδικες παραπάνω διώξεις. 

  Είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της ίδιας της χώρας η απόφαση που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες μελετώντας τα δεδομένα τους να απεγκλωβίσουν δυνάμεις στην αγορά, δυνάμεις τις οποίες θα χρειαστεί από εδώ και πέρα ολόκληρη η κοινωνία αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζοντας το θέμα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ