Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 00:01

  Διαφορετική Ευρώπη μετά την πανδημία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η Ευρώπη, υπό την πίεση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19, υποχρεώνεται σε "βίαιες" αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. 

  Τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων, που επιβεβαιώνουν το αναπόφευκτο της οριζόντιας εξάπλωσης του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναγκάζουν τους περιβόητους "θεσμούς" να ακολουθήσουν ρυθμούς που σε τίποτα δεν θυμίζουν πλέον τις "νωχελικές" κινήσεις της γραφειοκρατίας και της εθνικής αυταρέσκειας. 

  Από το Βερολίνο έρχονται ξεκάθαρα μηνύματα για την απότομη στροφή που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση όσον αφορά την αύξηση των δημοσίων δαπανών για να στηριχθεί το σύστημα υγείας και η οικονομία. 

  Στις Βρυξέλλες η Κομισιόν υποχρεώθηκε να βγάλει από τα συρτάρια της τις περιβόητες "ρήτρες" που αφορούν την απελευθέρωση των εθνικών κυβερνήσεων από τα δεσμά του Συμφώνου Σταθερότητας σε έκτακτες καταστάσεις "πέραν του ελέγχου των κυβερνήσεων" και ετοιμάζει πακέτο προτάσεων για το Eurogroup. 

  Στην ΕΚΤ, πέρα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Πέμπτη από την κυρία Λαγκάρντ, ετοιμάζονται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητά του απέναντι σε κινδύνους μεγαλύτερους από εκείνους που ήδη αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα. 

  Χρειάστηκε ο σεισμός της ακραίας κατάστασης που έφτασε η Ιταλία να απειλήσει άμεσα πλέον ολόκληρη την Ευρώπη για να κινηθούν, τρίζοντας επικίνδυνα είναι αλήθεια, τα σκουριασμένα γρανάζια της Ευρωζώνης. 

  Όλα αυτά οδηγούν σε δομικές αλλαγές, που μεταβάλλουν την αρχιτεκτονική της Ευρώπης, και θα μπορούσαν να έχουν προηγηθεί της πανδημίας του COVID-19 αν δεν σκόνταφταν στον εθνοκεντρικό "αυτισμό" ορισμένων χωρών της Ευρώπης, επιδεινώνοντας έτσι τις ήδη σοβαρές πληγές που θα αφήσει πίσω του ο κοροναϊός. 

  Αν και υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι τίποτε ακόμα δεν διασφαλίζει ότι η Ευρώπη που ξέρουμε θα τα καταφέρει να περάσει από τις συμπληγάδες της κρίσης και της πανδημίας, εντούτοις τα τελευταία σημάδια δείχνουν ότι κάτι αναγκαστικά πλέον κινείται. Το αίσθημα της επιβίωσης φαίνεται να είναι προς το παρόν αρκετά ισχυρό.   

  Όμως η Ευρώπη της επόμενης ημέρας της πανδημίας θα είναι αναγκαστικά διαφορετική. Αλλά θα έχει πληρώσει πολύ ακριβότερα αυτή την αλλαγή από όσο θα μπορούσε να έχει συμβεί.   

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ