Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Ιαν-2020 00:01

  Πού το πάει η διοίκηση του ΤΧΣ;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

   Ρόλο αναζητεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το 2022 που λήγει η θητεία του και  η αλήθεια είναι πως το κάνει όχι και με τόσο ευφάνταστο τρόπο.

  Τώρα αν είναι το Ταμείο που αναζητά τον ρόλο του ή αν ο Μartin Czurda είναι εκείνος που επιζητεί την ανανέωση της θητείας του και της θητείας του ΤΧΣ είναι μας άλλης τάξεως ζήτημα. Πάντως η κυβέρνηση έχει σχέδια για το ΤΧΣ και καλώς τα έχει διότι όσο βήματα ανάπτυξης διενεργούνται και όσο οι τράπεζες βαίνουν προς την εξυγίανση τους, το ΤΧΣ συρρικνώνεται σταδιακά.

  Έτσι λοιπόν εξηγείται το "φανταστικό" πρόγραμμα Pinnacle που αποφάσισαν οι κύριοι Czurda και Ξηρουχάκης να "τρέξουν" καταμεσής του χαμού που επικρατεί στις τράπεζες, δηλαδή εν τω μέσω προετοιμασίας των stress tests, των τιτλοποιήσεων και άλλων projects. Kαι τι είναι το Pinnacle; Πρόκειται για ένα εγχείρημα εμπνευσμένο από το ομώνυμο παιχνίδι στο οποίο το ΤΧΣ επιχειρεί να καταδείξει ποια είναι η κλίση κάθε τράπεζας.

  Δηλαδή μια τράπεζα θα πρέπει να εξειδικευτεί στο retail, μια άλλη να εξειδικευτεί στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.ο.κ. Και όλα αυτά σε ένα κανονικό τραπεζικό περιβάλλον θα είχαν τη σκοπιμότητα και τη σημασία τους. Τώρα απλώς όπως λένε οι τράπεζες, έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός πως το ΤΧΣ δουλειά δεν είχε και δουλειά βρήκε...

  Αλλά όχι! Το Ταμείο δεν σταματά εκεί. Μπαίνει και στα ενδότερα των τραπεζών με επιστολές στις οποίες ζητεί από τα πιστωτικά ιδρύματα  να του γνωρίσουν κατά πόσον θα προχωρήσουν σε εγκλήσεις σε σχέση με προηγούμενες δικαστικές υποθέσεις. Για τις υποθέσεις αυτές όπως προβλέπει ο ποινικός κώδικας οι τράπεζες είναι οι μόνες αρμόδιες να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε έγκληση ή όχι. Όμως το ΤΧΣ μη έχοντας προφανώς όγκο εργασιών αναζητά τρόπους να φανεί "χρήσιμο"...

  Την κίνησή του αυτή πάντως κύκλοι της κυβέρνησης την  αξιολογούν ως μάλλον "εχθρική" αφού επιχειρεί να επηρεάσει τις εξελίξεις θέτοντας υπό αμφισβήτηση ουσιαστικά όσα προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση γιατί το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, τέτοιες ενέργειες δεν τις προβλέπει. Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο  φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πώς αλλά  και από ποιους προκλήθηκε αυτή η κίνηση.

  Όμως τα περιστατικά δεν είναι ένα και δύο: Χαρακτηριστική ήταν η εμμονή του Ταμείου λίγους μήνες νωρίτερα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε συστημική τράπεζα τις οποίες με πάθος περισσό διεκδίκησαν οι διοικούντες το ΤΧΣ. Ο ίδιοι, μαθαίνουμε πως διεκδικούν για τον εαυτό τους αλλά και για  τον Οργανισμό  ο οποίος  συστάθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους σε πολύ συγκεκριμένες εποχές, έναν ρόλο τύπου SSM ώστε να διασφαλιστεί η παράταση της λειτουργίας του.  Μόνον που το ΤΧΣ δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει SSM και αν και μέχρι στιγμής οι χειρισμοί της κυβέρνησης γίνονται με το γάντι, πολλοί είναι αυτοί που εισηγούνται η κυβέρνηση να πετάξει πια το γάντι στο ΤΧΣ.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων