Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 00:01

  Η Ελλάδα έκανε το χρέος της, οι απόδημοι θα ανταποκριθούν;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η πανηγυρική αποδοχή του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, εκπληρώνει μία βασική υποχρέωση της χώρας απέναντι στον εκτός ελληνικής επικράτειας Ελληνισμό.

  Προφανώς και δεν δίνονται απαντήσεις, πέραν της απλούστευσης της διαδικασίας ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, σε όλα τα αιτήματα των ομογενειακών οργανώσεων.

  Και ίσως και να μπορούσε ο νόμος να ήταν καλύτερος και πληρέστερος. Όμως αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα. Πρώτο βήμα; Έστω. Αλλά πάντως μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Και η αρνητική στάση ορισμένων ομογενειακών οργανώσεων θα πρέπει να επανεκτιμηθεί. Δεν γίνεται το... όλα ή τίποτα που απαιτούν. Πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι μέχρι τώρα βρισκόμασταν πράγματι στο τίποτα.

  Πάνω από όλα όμως και πέρα από την ουσία ίσως του αν θα μπορούσαν να... δοθούν περισσότερα, η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί και ένα σημαντικό μήνυμα προς τους Έλληνες του εξωτερικού ότι η πατρίδα τους σκέφτεται και τους υπολογίζει. Βεβαίως είναι κατανοητό ότι φαίνεται να αφορούν οι διευκολύνσεις περισσότερο εκείνους τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους που έφυγαν από την πατρίδα μας είτε για να σπουδάσουν, είτε για να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στα χρόνια της κρίσης. Πράγματι.

  Από την άλλη πλευρά όμως η Ελλάδα κάνει αυτή την κίνηση προς τους Έλληνες του εξωτερικού σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία στην οποία έχει ανάγκη τη στήριξη όλων των τέκνων της. Σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται. Ας υπερβούμε λίγο την εκλογική διαδικασία και ας επικεντρωθούμε στο "σας υπολογίζω" και στο "σας χρειάζομαι". Και δεν είναι μόνο οικονομικό ή πολιτικό το ζήτημα. Είναι κυρίως εθνικό. Ιδιαίτερα τώρα. Όλος ο Ελληνισμός και εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου πρέπει να είναι μια γροθιά και ενωμένος.

  Η Ελλάδα λοιπόν έκανε το χρέος της. Έστειλε το μήνυμα. Τώρα το μπαλάκι περνά στους Έλληνες του εξωτερικού. Και μαζί και οι δεύτερης και τρίτης γενιάς. Είναι αλήθεια ότι η πατρίδα δεν έκανε και πολλά γι αυτούς. Όμως κακά τα ψέμματα ούτε και εκείνοι έκαναν και πολλά γι αυτήν. Η Ελλάδα όμως τους χρειάζεται. Χρειάζεται τη φωνή τους και την ελληνική ψυχή τους. Ας ελπίσουμε ότι θα ανταποκριθούν.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ