Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Δεκ-2019 00:01

  Η χρήσιμη εμπειρία των "πρώην"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Και είναι εύλογο να θεωρείται από αρκετές πλευρές ότι ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί, ιδιαίτερα αν η Τουρκία κλιμακώσει περαιτέρω την προκλητική στάση της, κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε να υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο εθνικής ομοψυχίας που θα δίνει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και προς την Τουρκία αλλά και προς τους συμμάχους της χώρας μας. Είναι άλλωστε αυτή η συγκυρία μία από εκείνες που το εθνικό συμφέρον υπερβαίνει το κομματικό.

  Όμως, πέρα από το κλίμα υποστήριξης και ομοψυχίας, ποιοι είναι αλήθεια εκείνοι που μπορούν να φανούν χρήσιμοι; Οι πολιτικοί αρχηγοί; Με τι εμπειρία άραγε στους χειρισμούς αντίστοιχων καταστάσεων; Το αναφέρω γιατί έγινε λόγος από πλευρές, περί ενδεχόμενης ανάγκης σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Πέραν της υποστήριξης που άλλωστε θα πρέπει να θεωρείται και αυτονόητη, τι άλλο μπορούν να προσφέρουν; Μήπως κάποια άλλη "ομάδα" προσωπικοτήτων θα ήταν πολύ χρησιμότερη; Ποια; Μα εκείνων που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν αντίστοιχες προκλήσεις...

  Στα ελληνοτουρκικά μπορεί να προστίθενται διαρκώς νέα επεισόδια, καθώς η Τουρκία διαχρονικά κλιμακώνει τις επιδιώξεις της και εμπλουτίζει την ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων με συνεχείς παράνομες μονομερείς ενέργειες, όμως υπάρχει ένα μοτίβο. Αν κάτι μπορεί να χαρακτηριστεί προβλέψιμο, είναι ότι οι γείτονες δεν έχουν κρύψει ποτέ τις επιδιώξεις τους. Εκείνα που μένουν να αποκρυπτογραφηθούν, ώστε να υπάρχει διπλωματική πρόληψη και εγρήγορση, είναι το timing και η συγκυρία. Εσωτερική (στην Τουρκία) και διεθνής.

  Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι εκείνοι που έχουν πραγματικά κάτι να προσφέρουν με την εμπειρία τους, είναι εκείνοι που έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί. Που έχουν διαχειριστεί την τουρκική προκλητικότητα, που έχουν διαπραγματευτεί και συνομιλήσει με τους παγκόσμιους ηγέτες, που μπορούν ακόμα και σήμερα να σηκώσουν και εκείνοι από την πλευρά τους ένα τηλέφωνο και να συνομιλήσουν με διεθνώς σημαίνοντα πρόσωπα. Εκείνοι που υπήρξαν αποδέκτες όλων των πληροφοριών από κρατικές ή και διεθνείς υπηρεσίες, εκείνοι που εκλήθησαν να λάβουν αποφάσεις. Ακόμα και τα λάθη τους, έχουν την αξία τους ως εμπειρία.

  Μήπως λοιπόν θα είναι πολύ χρησιμότερο να γίνει ο πρωθυπουργός αποδέκτης της συσσωρευμένης εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων ώστε να εμπλουτίσει την εμπειρία που -κακά τα ψέματα τώρα αποκτά- ώστε να έχει συνδρομή στις αποφάσεις που εντέλει ο ίδιος μπορεί να κληθεί να λάβει; Και ας χωρίζει ορισμένους εξ αυτών χάσμα. Άλλωστε δύο εξ αυτών, οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής αποτελούν και σήμερα εμβληματικές πολιτικές φυσιογνωμίες της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από την πολιτική -και όχι μόνο- απόσταση που τους χωρίζει.

  Αλλά και ο κύριος Σημίτης που έχει βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση όλων (Ίμια) αποτελεί μία προσωπικότητα που έχει πολιτικούς κώδικες και συνισταμένες με τον μετριοπαθή Κυριάκο Μητσοτάκη. Και θα προσθέσω και το εξής. Ακόμα και με τον κ. Τσίπρα έχει νόημα η συνομιλία. Και δεν το λέω υπό την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, αλλά του ανθρώπου που κυβέρνησε σχεδόν πέντε χρόνια τη χώρα. Άλλο οι πολιτικές διαφωνίες σε σωρεία θεμάτων και η διαφορετική φιλοσοφία και κοσμοθεωρία, ακόμα και η διαφορετική αντίληψη για τα εθνικά θέματα και άλλο το γεγονός ότι και εκείνος υπήρξε συνομιλητής του Τούρκου προέδρου.

  Δεν θα είναι λάθος, πιστεύω, αλλά αντιθέτως χρήσιμο και ίσως πολύτιμο να "χρησιμοποιηθεί" η συσσωρευμένη εμπειρία εκείνων που κυβέρνησαν τη χώρα και αντιμετώπισαν την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα, στην υπηρεσία του πρωθυπουργού. Βεβαίως, πιθανώς αυτό να συμβαίνει ήδη κατά περιπτώσεις, πιστεύω όμως ότι συνολικά θα ήταν μια εξέλιξη που και επικοινωνιακά και από πλευράς εντυπώσεων αλλά και από πλευράς ουσίας και εμπειρίας θα προσέθετε και δεν θα αφαιρούσε.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ