Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Δεκ-2019 00:01

  Η ανάπτυξη να στηριχθεί με δημόσιες επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η άνοδος των επενδύσεων κατά το 3ο τρίμηνο ήταν της τάξης του 2%, δηλαδή πιο βραδεία από την άνοδο του ΑΕΠ που έφτασε στο 2,3%. Και τούτο όταν μελέτες που αποδέχεται η κυβέρνηση κάνουν λόγο για χρηματοδοτικές ανάγκες 15 δισ. ευρώ ετησίως για να επιστρέψει η χώρα στα προ κρίσης επίπεδα.

  Το "όχημα" διάθεσης δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή το ΠΔΕ υπέστη τα προηγούμενα χρόνια πολλαπλές περικοπές Προϋπολογισμού.

  Ειδικά στο εθνικό σκέλος, δηλαδή αυτό που δεν συγχρηματοδοτεί τα κοινοτικά προγράμματα όπως είναι το ΕΣΠΑ, ήταν το εύκολο "θύμα" κάθε τρύπας στον Προϋπολογισμό.

  Παρ' όλα αυτά, το ΠΔΕ δεν θα αυξηθεί ούτε το 2020. Ο προϋπολογισμός του θα παραμείνει και τον επόμενο χρόνο στα 6,75 δισ ευρώ, έναντι άνω των 10 δισ. ευρώ που διένειμε πριν το 2010. 

  Υπάρχει, βέβαια, η θέση ότι στην πράξη τα διαθέσιμα κονδύλια θα αυξηθούν. Διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν κατέστη εφικτό να διατεθούν έστω και αυτά τα "πετσοκομμένα" κονδύλια. Έμεναν στο ράφι και έτσι τροφοδοτούσαν τα πλεονάσματα... 

  Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεσμεύεται φέτος να καλύψει μεγάλο μέρος από αυτή την "υποεκτέλεση" και το 2020 να χρησιμοποιήσει πλήρως τα λεφτά που υπάρχουν.   

  Πρέπει όμως να γίνουν και άλλα. Πιο γοργά βήματα για την "ωρίμανση" έργων –μικρών και μεγάλων– που θα επιτρέψουν την αύξηση των κονδυλίων του ΠΔΕ, αλλά και διασφάλιση των πρόσθετων πόρων 640 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο τα οποία ζητά η χώρα από τους "θεσμούς" μέσα από τα κέρδη ομολόγων.  

  Πρέπει να δοθεί έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις. Να περάσει το μήνυμα ότι στηρίζεται ο μετασχηματισμός της οικονομίας και χρηματοδοτείται η ανάπτυξη, σε μία οικονομία που πάσχει από έλλειψη ρευστότητας. 

  Καλά είναι τα κάθε είδους "μερίσματα" σαν κι αυτό που εξήγγειλε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Βοηθούν την πληγείσα κοινωνία. Όμως αυτό που πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση είναι "να μάθει το παιδί να ψαρεύει και όχι να του προσφέρει τα ψάρια" όπως λέει και η κινεζική παροιμία. Δηλαδή, να στηρίζει επενδύσεις και να δίνει κίνητρα που θα τονώσουν τον ιδιωτικό τομέα, την απασχόληση, το εισόδημα και την ευημερία μίας χώρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ